«Να ανοίξει την πόρτα» σε επενδυτές «θωρακίζοντας τις μεγάλες επενδύσεις» και «ενισχύοντας το αίσθημα εμπιστοσύνης» για την υλοποίησή τους στη χώρα φιλοδοξεί το σχέδιο νόμου που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Τουρισμού την περασμένη Τρίτη. Με την καθυστέρηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον Τουρισμό «κάποια πράγματα που ανακόπτουν τις επενδύσεις» και που είναι περισσότερο κανονιστικού χαρακτήρα «πρέπει να τα περάσουμε με νόμο για να είναι καθαρό το πλαίσιο ιδίως με τις μεγάλες επενδύσεις» δηλώνει στο «Βήμα» ο γενικός γραμματέας Τουριστικών Υποδομών και Επενδύσεων κ. Γιάννης Πυργιώτης, επισημαίνοντας τις ρυθμίσεις για τους οργανωμένους υποδοχείς τουριστικών δραστηριοτήτων (ΠΟΤΑ, ΠΕΡΠΟ, ΕΣΧΑΔΑ, ΠΟΑΠΔ), τις στρατηγικές επενδύσεις και τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα.

«Ολα αυτά που είναι στον αέρα να ξέρουν ότι έχουν ένα σίγουρο περιβάλλον»
τονίζει, λέγοντας ότι οι ρυθμίσεις αυτές θα «κουμπώσουν» στη συνέχεια ως εξειδίκευση στο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό. Είναι ανάγκη ωστόσο «να ξεκαθαρίσει ο συνολικός σχεδιασμός», επιλύοντας όλες «τις ανακολουθίες, τις καθυστερήσεις και τις αγκυλώσεις του συστήματος», θέμα το οποίο εξετάζεται σε συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ. «Δεν μας βοηθάει το ότι μπορεί να έχεις απρόοπτα, όπως να εμφανιστεί ένα περιφερειακό χωροταξικό που να λέει άλλα» τονίζει.

«Παραχωρήσεις» και ιδιαιτερότητες
Στο σχέδιο νόμου προβλέπονται «παραχωρήσεις» που επιτρέπουν τη δυνατότητα δημιουργίας οργανωμένων υποδοχέων τουριστικών δραστηριοτήτων σε ορεινές περιοχές, εκτάσεις που υπάγονται σε ειδικά καθεστώτα προστασίας (χώροι αρχαιολογικού ή ιστορικού ενδιαφέροντος, δασικές εκτάσεις κ.ά.) και νησιά με επιφάνεια μεγαλύτερη των 90 τ.χλμ., με ανώτατο μεικτό συντελεστή δόμησης 0,05. «Ο συντελεστής είναι χαμηλότερος από την εκτός σχεδίου δόμηση» σημειώνει ο κ. Πυργιώτης, αντικρούοντας τον προβληματισμό για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Ο ίδιος προσθέτει ότι αυτές οι ρυθμίσεις «δεν είναι αυτονόητο δικαίωμα», καθώς οι περισσότεροι από τους οργανωμένους υποδοχείς δημιουργούνται με προεδρικό διάταγμα και οι όροι θα πρέπει να συμφωνηθούν από μία σειρά υπουργείων και να περάσουν από την επεξεργασία του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενώ τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα βγαίνουν με υπουργικές αποφάσεις. Είναι «ειδικοί όροι που κάθε φορά κρίνονται» και ο επενδυτής «θα πρέπει να αποδείξει με αυτά που προσφέρει η επένδυσή του ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις» για να προχωρήσει, προσθέτει. Ενώ ως προς την κλίμακα, «το ότι επιτρέπει να σκεφτούμε τέτοιου είδους επενδύσεις» δεν σημαίνει «ότι θα γεμίσει ο χώρος. Αμέσως προβάλλουμε τα φαντάσματα ότι θα γίνει Ισπανία».
Η προσπάθεια συντείνει στην «όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αξιοποίηση των τοπικών πλεονεκτημάτων», τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής (διατροφή, πολιτιστικοί πόροι που δεν αξιοποιήθηκαν από τον μαζικό τουρισμό), τα οποία θα επιφέρουν και περιφερειακό όφελος. «Προσπαθούμε να διαμορφώσουμε έναν τέτοιο διάλογο με τους επενδυτές» προσθέτει. Παράλληλα υποστηρίζει ότι «πρέπει να βρούμε νέους τρόπους να προστατέψουμε το περιβάλλον και να έχουμε μια βιώσιμη ανάπτυξη. Γιατί όταν δεν έχεις ανάπτυξη δεν είσαι βιώσιμος, άρα δεν μπορείς να μιλάς για το περιβάλλον». Από την άλλη, τα τελευταία 30 χρόνια «το περιβάλλον δεν προστατεύθηκε» αναφέρει, τονίζοντας την έξαρση της εκτός σχεδίου δόμησης «που είναι παράνομη».
Τα ξένα funds δίνουν δυναμική
«Υπάρχει πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από ιδιώτες και funds από το εξωτερικό» που θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα, επισημαίνει αναφερόμενος στη δυναμική του τουρισμού. Οπως εξηγεί «έχει μεταβληθεί αρκετά το προφίλ του ενδιαφέροντος» από εγχώρια αλλά και ξένα κεφάλαια, το οποίο στρέφεται σε μεγάλες επενδύσεις «που είναι και αυτές που θέλουμε», ενώ αντίθετα οι μικρές «με τις οποίες γέμισε ο τόπος και δημιούργησαν το σημερινό περιβάλλον που απευθύνεται στον μαζικό τουρισμό και ευθύνεται για τη φθηνή ποιότητα του τουριστικού μας προϊόντος, έχουν μειωθεί πάρα πολύ» δηλώνει. Χαρακτηριστικό στοιχείο αυτών των μεγάλων επενδύσεων είναι ότι «ανοίγουν» αναξιοποίητες περιοχές, σχολιάζει, όπως στην περίπτωση της επένδυσης Costa Navarino στη Μεσσηνία.
Προχωρούν 11 επενδύσεις
Ηδη 11 επενδύσεις έχουν μπει σε διαδικασία αδειοδότησης μέσω της Ειδικής Υπηρεσίας Προώθησης και Αδειοδότησης Τουριστικών Επενδύσεων που συστάθηκε στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (ΕΟΤ) και με το σχέδιο νόμου μεταφέρεται στο υπουργείο Τουρισμού, από τις οποίες προσφάτως εγκρίθηκε με ΚΥΑ η δημιουργία του πρώτου σύνθετου τουριστικού καταλύματος στη θέση Βρόσκοπος στην Τζια από την εταιρεία Ειδικού Σκοπού 24 ΑΕ. Η επένδυση υπολογίζεται στα 60 εκατ. ευρώ, ενώ αναμένεται να δημιουργήσει 400 θέσεις εργασίας στη φάση της κατασκευής και 250 θέσεις κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της.
Σε προχωρημένο στάδιο είναι επίσης οι επενδύσεις για σύνθετα τουριστικά καταλύματα στη Μήλο, ύψους 100 εκατ. ευρώ, με 200 θέσεις εργασίας, στην Ιο, ύψους 50 εκατ. ευρώ, με 150 θέσεις εργασίας κατά τη φάση κατασκευής και 100 στη φάση λειτουργίας, καθώς και οι δύο επενδύσεις στη Σητεία.
Επίσης η επένδυση Atalanti Hills, που αναμένεται να ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ και μετά το τέταρτο έτος της υπολογίζεται ότι οι θέσεις εργασίας θα υπερβούν τις 4.800, θα προχωρήσει με τη δημιουργία ΠΟΤΑ και βρίσκεται σε αναμονή νομοθετικής ρύθμισης σχετικά με τις ορεινές περιοχές.
Χειρ βοηθείας από την τουριστική κατοικία
Πυλώνας «χρηματοδότησης» και κάλυψης «ελλειμμάτων» για γκολφ και ποιοτικές υποδομές οι νέοι θεσμοί

Σύµφωνα µε τη µελέτη της McKinsey & Company «Greece 10 Υears Αhead», ως το 2021 αναµένεται αύξηση της συνολικής ακαθάριστης αξίας κατά 49 δισ. ευρώ (55 δισ. ευρώ σε όρους ΑΕΠ) σε σχέση µε το 2010, από τα οποία 18 δισ. ευρώ (ποσοστό 37%) θα προέλθουν από τον τουρισµό. Ο στόχος αυτός συνάδει προς επίπεδα επενδυτικής δραστηριότητας ύψους 16 δισ. ευρώ (πέρα από τις τιµές 2010), από τα οποία 4 δισ. ευρώ αναµένεται να προέλθουν από τον τουρισµό. Αντιστοίχως αυτή η αύξηση εκτιµάται ότι θα δηµιουργήσει 520.000 νέες θέσεις εργασίας, από τις οποίες οι 220.000 (42%) θα δηµιουργηθούν στον κλάδο του τουρισµού.

«Θέλουμε να αλλάξουμε την κουλτούρα γύρω από το πώς λειτουργεί η δημόσια διοίκηση και να διαμορφώσουμε ένα τέτοιο σύστημα σχεδιασμού και χρήσεων γης που προωθεί τη βιώσιμη ανάπτυξη»
. Το βασικό όφελος «που θα έχουμε είναι ότι θα φανεί προς την επενδυτική κοινότητα, η οποία έχει ένα ενδιαφέρον για την Ελλάδα, πως είμαστε φιλικοί στις επενδύσεις» σημειώνει ο κ. Ι. Πυργιώτης. Την ίδια ώρα αναφερόμενος στην αύξηση του ποσοστού των τουριστικών κατοικιών προς πώληση ή εκμίσθωση (60% αν ο συντελεστής δόμησης είναι 0,10 και 75% αν είναι 0,05) στοχεύει στη διασφάλιση της βιωσιμότητας των σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων που περιλαμβάνουν γκολφ. «Ελπίζουμε να καταφέρουμε να γίνουμε προορισμός γκολφ» δηλώνει και εκτιμά ότι η τουριστική κατοικία θα βοηθήσει μεγάλες επενδύσεις, όπως η Αταλάντη, το Costa Navarino και οι επενδύσεις στην Κρήτη και στη Ρόδο (Αφάντου). Εν τω μεταξύ στο Χωροταξικό έχουν εντοπιστεί περιοχές που θα μπορούσαν να γίνουν γήπεδα γκολφ στη χώρα και σε αυτές περιλαμβάνονται η Πελοπόννησος, η Κρήτη, η Ρόδος, η Χαλκιδική και η Στερεά Ελλάδα, καθώς και ορεινές περιοχές.
Στόχος είναι «να γίνουν μεγάλες ποιοτικές τουριστικές επενδύσεις, αλλά και να στηριχθούν οι υφιστάμενες», οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας και χρηματοδότησης. Το θέμα της τουριστικής κατοικίας έρχεται να καλύψει «επενδυτικά ελλείμματα» που υπάρχουν σε κάθε χρηματοοικονομική προσέγγιση αυτών των μεγάλων και ποιοτικών σχημάτων. Υπογραμμίζει την αδυναμία τραπεζικής χρηματοδότησης, «ενώ παντού στον κόσμο οι απαιτήσεις για ποιοτικές υποδομές είναι τέτοιες που δεν καλύπτονται από ίδια και τραπεζικά κεφάλαια. Χρειάζονται πρόσθετη χρηματοδότηση και τα σχήματα που συνδυάζουν την παραθεριστική κατοικία με την τουριστική επιχείρηση είναι ευρέως διαδεδομένα σε Αμερική και Ευρώπη» τονίζει. Σε μικρότερη κλίμακα αυτό επιχειρούν και τα condo hotels (ξενοδοχεία συνιδιοκτησίας). «Βλέποντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και μεγάλες τουριστικές επιχειρήσεις, η πρόθεση είναι να δώσουμε μια ευχέρεια για να αντιμετωπίσουν ζητήματα επιβίωσης και βελτίωσης αξιοποιώντας κάποιους από αυτούς τους νέους θεσμούς» δηλώνει.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ