Με τις μετοχές των προς αποκρατικοποίηση εταιρειών στο προσκήνιο, το Χρηματιστήριο Αθηνών, παρά τον υπερδιπλασιασμό των κερδών του το τελευταίο εξάμηνο, σημειώνει το πρώτο διάστημα του 2013 άνοδο που ξεπερνά το 7%. Ωστόσο, μετά το πρόσφατο ράλι τιμών των ελληνικών μετοχών, χρηματιστηριακές εταιρείες υιοθετούν πλέον μια περισσότερο επιφυλακτική στάση για την αγορά λόγω τεχνικών και θεμελιωδών λόγων. Αυτή η επαγρύπνηση, λένε, σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ωστόσο ότι η στάση τους είναι αρνητική. Αντίθετα, εκτιμούν ότι οι επενδυτές θα πρέπει να είναι πιο επιλεκτικοί, επικεντρωμένοι σε μετοχές εταιρειών με ικανότητα δημιουργίας ισχυρών ταμειακών ροών και συντηρητικούς ισολογισμούς, ενώ οι προς ιδιωτικοποίηση και οι προς αναδιάρθρωση εταιρείες ίσως παραμείνουν στο προσκήνιο.
Η μείωση του ρίσκου της εξόδου από το ευρώ οδήγησε, λένε, σε απότομη άνοδο το σύνολο σχεδόν της αγοράς, αλλά για μια κίνηση σε υψηλότερα επίπεδα απαιτείται βελτίωση των προοπτικών για τα κέρδη των εταιρειών και τις ταμειακές ροές τους. Οι αναλυτές εκτιμούν πάντως ότι το Χρηματιστήριο εισέρχεται πλέον σε μια νέα φάση. Μπορεί μετά την απομάκρυνση του κινδύνου της εξόδου της χώρας από το ευρώ οι ελληνικές μετοχές που θύμιζαν βομβαρδισμένο τοπίο να έδιναν πλουσιοπάροχα κέρδη για όποιον αναλάμβανε να τοποθετηθεί χωρίς ιδιαίτερο κόπο, τώρα όμως, λένε, οι επιλογές μετοχών θα παίξουν ιδιαίτερο ρόλο στη διαμόρφωση των αποδόσεων.

Για τον Πάρη Μαντζαβά, αναλυτή της Παντελάκης Χρηματιστηριακή, η αγορά δεν έχει πάντως ακόμη εκτιμήσει την τεράστια πρόοδο που έχει επιτευχθεί στη δημοσιονομική προσαρμογή και τις δομικές μεταρρυθμίσεις, καθώς έχει στραμμένη την προσοχή της στο χρέος, ενώ η «μοίρα» της Ελλάδας εξαρτάται από την εγχώρια πολιτική σταθερότητα και το θέμα της επιστροφής στην ανάπτυξη προκειμένου να αμβλυνθούν οι κοινωνικές πιέσεις.
Οπως εκτιμά, το 2013 πιθανότατα θα αποδειχθεί μια μεταβατική χρονιά, με περαιτέρω επέκταση των πολλαπλασιαστών (άνοδος των αποτιμήσεων των μετοχών) αλλά και πίεση στην κερδοφορία λόγω της ύφεσης.

Εξάλλου, παρά την άνοδο στο Χρηματιστήριο, το ράλι στα ομόλογα δημιουργεί προϋποθέσεις ανόδου 25% στις μετοχές. Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι αναλυτές, χρειάστηκαν περίπου τέσσερα χρόνια για να αποτυπωθεί η βαθιά ύφεση και η εικόνα «καμένης γης» που παρουσίαζαν οι εισηγμένες και μόλις έξι μήνες για να επανέλθει σε επίπεδα που αντικατοπτρίζουν συνθήκες μεγαλύτερης σταθερότητας, αφού η αγορά συμπεριφέρθηκε σαν πεπιεσμένο ελατήριο που εκτινάσσεται, με αποτέλεσμα πολλές μετοχές να έχουν ακόμη και τετραπλασιάσει την αξία τους σε σχέση με τα χαμηλά του προηγούμενου καλοκαιριού.

Πού θα πάει το Χρηματιστήριο τους επόμενους έξι μήνες; Με δεδομένες τις επερχόμενες ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών, το βασικό σενάριο π.χ. της Eurobank Equities είναι ότι το Χρηματιστήριο θα διατηρηθεί κοντά στα υφιστάμενα επίπεδα καθώς θα απορροφά τα τρέχοντα επίπεδα τιμών/αποτιμήσεων, χωρίς όμως να αποκλείεται η πιθανότητα μεγάλων διακυμάνσεων ενδιαμέσως. Εξάλλου, όπως σημείωνε ο Γιάννης Καλαϊτζής και το Τμήμα Ανάλυσης της Χρηματιστηριακής στο οποίο είναι υπεύθυνος, η άνοδος πραγματοποιήθηκε με περιορισμένη συμμετοχή από θεσμικούς επενδυτές και χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα και επομένως μπορεί να αποβεί εύθραυστη. Συνεπώς, εκτίμησε, μάλλον δεν πρόκειται να δούμε νέο γύρο σημαντικής ανόδου ως συνέχεια του πρόσφατου ράλι, ενώ το Χρηματιστήριο ίσως «κατεβάσει ταχύτητα».
Πέρα από κάποια κερδοσκοπικά κεφάλαια, ουσιαστικό μακροπρόθεσμο χρήμα από τους διεθνείς επενδυτές δεν έχει εισέλθει στην εγχώρια αγορά μετοχών, με αποτέλεσμα το ελληνικό χρηματιστήριο να παραμείνει για ορισμένους μια ευκαιριακή και άρα με αμφίβολες μακροπρόθεσμες προοπτικές επιλογή, λένε κάποιοι ξένοι διαχειριστές. Τι πρέπει να συμβεί για να παγιωθεί μια μακροπρόθεσμη ανοδική τάση; Πρώτον, να ολοκληρωθούν οι συγχωνεύσεις στον χρηματοοικονομικό κλάδο, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η εξυγίανση των ισολογισμών τους. Δεύτερον, κλειδί παραμένει η στροφή της ελληνικής οικονομίας από τη βαθιά ύφεση σε τροχιά ανάπτυξης. Αυτό δεν είναι κάτι εύκολο, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι η ύφεση υπήρξε μοναδική για καιρό ειρήνης, όπως και οι συνέπειές της (κλείσιμο επιχειρήσεων, εκρηκτική ανεργία, κατάρρευση χρηματοπιστωτικού συστήματος, καταβύθιση αξιών) θυμίζοντας μεταπολεμικό τοπίο.
Ποιες μετοχές επιλέγουν τώρα οι χρηματιστηριακές εταιρείες
Μετά το ράλι των τιμών, οι επενδυτές θα πρέπει να είναι πιο επιλεκτικοί και να επικεντρωθούν σε μετοχές εταιρειών με ικανότητα δημιουργίας ισχυρών ταμειακών ροών και συντηρητικούς ισολογισμούς, υποστηρίζουν ορισμένες χρηματιστηριακές εταιρείες. Η Παντελάκης Χρηματιστηριακή επιλέγει μετοχές εκτός χρηματοοικονομικού τομέα με την προσοχή να επικεντρώνεται σε εταιρείες με ισχυρούς ισολογισμούς, υψηλή αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων με ελκυστικές αποτιμήσεις (όπως η Jumbo και η ΜΕΤΚΑ), αλλά και σε εταιρείες με χαμηλό ρίσκο, όπως ο ΟΤΕ και η ΔΕΗ. Για τη μετοχή του ΟΤΕ δίνει τιμή στόχο τα 8,20 ευρώ, για τη ΔΕΗ τα 9 ευρώ, για την Jumbo τα 6,45 ευρώ και για τη Μέτκα τα 13,50 ευρώ. Οι τοπ επιλογές της Eurobank Equities πάλι αφορούν τον ΟΤΕ με τιμή στόχο τα 7,40 ευρώ, τη ΜΕΤΚΑ με τιμή στόχο τα 13,70 ευρω και τον ΟΠΑΠ με τιμή στόχο τα 7,60 ευρώ. Τιμή στόχο τα 8,9 ευρώ εξέδωσε για τη μετοχή του ΟΤΕ και η Deutsche Bank, καθώς όπως ανέφερε οι αγορές ήδη τιμολογούν χαμηλότερα το ρίσκο χώρας γεγονός που διευκολύνει τις προσπάθειες αναχρηματοδότησης και αναδιάρθρωσης του οργανισμού.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ