Ο άνθρωπος που ανέλαβε την ευθύνη για το λουτρό αίματος με τους ομήρους στην Αλγερία είναι ένας βετεράνος ισλαμιστής του τζιχάντ, διαβόητος για λαθρεμπόριο όπλων, ναρκωτικών και τσιγάρων, διακίνηση προσφύγων και απαγωγές για λύτρα. Το όνομά του είναι Μοκτάρ Μπελμοκτάρ, αλλά είναι γνωστός σαν «Μr. Malbοro» από τα τσιγάρα, και σαν «ο μονόφθαλμος» επειδή έχασε ένα μάτι πολεμώντας, στα νιάτα του, στο Αφγανιστάν. Ο στρατός στο Μάλι είχε ανακοινώσει τον θάνατό του τον Ιούνιο, αλλά ο Μπελμοκτάρ «επέστρεψε από τους νεκρούς» για να πάρει το αίμα του πίσω.
Ο Αλγερινός ισλαμιστής είναι σήμερα αρχηγός της Ταξιαρχίας Αλ-Μουλαταμίν, οργάνωσης που συνδέεται με την Αλ -Κάιντα στο Ισλαμικό Μαγκρέμπ (AQIM). Ισλαμιστές της AQIM έχουν καταλάβει το βόρειο Μάλι. Η οργάνωσή τους είναι ο κύριος στόχος των Γάλλων που έκαναν στρατιωτική επέμβαση στη χώρα της Δυτικής Αφρικής, για να σταματήσουν την προέλαση των ανταρτών προς τον νότο.
Σε ένα βίντεο διάρκειας 28 λεπτών που μεταδόθηκε τον περασμένο μήνα, ο Μπελμοκτάρ προειδοποίησε ότι οι άνδρες του θα πολεμήσουν κατά των δυτικών και των συμφερόντων τους, στις χώρες τους και στο εξωτερικό.
Ανακοινώνοντας την δημιουργία μίας επίλεκτης ομάδας κομάντο με την επωνυμία «Εκείνοι που Υπογράφουν με Αίμα», ο Μπελμοκτάρ είπε ότι θα γίνει «ασπίδα για τις εισβολές του εχθρού».
Αυτή η μονάδα ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στην εγκατάσταση άντλησης φυσικού αερίου στην Αλγερία.
Ο Μπελμοκτάρ γεννήθηκε στην έρημο της νότιας Αλγερίας, το 1972. Ταξίδεψε στο Αφγανιστάν το 1991 για να πολεμήσει τους Σοβιετικούς στο πλευρό των μουτζαχεντίν. Επέστρεψε στην Αλγερία σκληραγωγημένος στον τζιχάντ και εντάχθηκε στην Ενοπλη Ισλαμική Ομάδα (GIA).
Αργότερα, ισχυρίστηκε ότι συνάντησε τον Οσάμα μπιν Λάντεν στο Σουδάν, στα μέσα της δεκαετίας του 1990.
Λέγεται ότι ο Αμπντελμαλίκ Ντρουκντάλ, ο αρχηγός της AQIM, υποβίβασε τον Μπελμοκτάρ στα τέλη της περυσινής χρονιάς από την θέση του «εμίρη του Σαχέλ». Ο Μπελμοκτάρ έχει επίσης συγκρουστεί με έναν άλλον διοικητή, τον Αμπου Ζέιντ, έναν από τους βίαιους και ριζοσπαστικούς αρχηγούς της AQIM.