Επίθεση εξαπέλυσαν οι αξιωματούχοι του Μαλάουι στην αμερικανίδα τραγουδίστρια Μαντόνα, όσον αφορά στο φιλανθρωπικό της πρόγραμμα για το χτίσιμο δέκα σχολείων στην πάμπτωχη χώρα ώστε να καλυφθούν οι εκπαιδευτικές ανάγκες 4.800 άπορων μαθητών.
Συγκεκριμένα, η υπουργός Παιδείας της αφρικανικής χώρας κατηγορεί ανοικτά την 54χρονη καλλιτέχνιδα ότι η φιλανθρωπική της οργάνωση «Raising Malawi» που συνεργάζεται με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό buildOn για την κατασκευή δέκα σχολείων, δεν παρέδωσε ποτέ τα κτίρια που ειχε υποσχεθεί!
«Τα σχολεία που υποτίθεται θα κατασκευάζονταν από την οργάνωση «Raising Malawi» είχαν ήδη ανεγερθεί», εξήγησε σε ανακοίνωσή της η αρμόδια υπουργός Γιούνις Καζέμπε, προσθέτοντας πως «η οργάνωση της Μαντόνα το μόνο που έχτισε ήταν 10 σχολικές αίθουσες και σίγουρα όχι ολόκληρα σχολεία. Οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν τη διαφορά ανάμεσα στα δυο, ώστε να ξεκαθαριστεί κάθε πιθανή παρεξήγηση».

Η δήλωση αυτή έρχεται ως «πληρωμένη» απάντηση στην προ εβδομάδων ανακοίνωση της ίδιας της Μαντόνα, που είχε περιχαρής ανακοινώσει πως τα σχέδια της για την κατασκευή 10 σχολείων είχαν ευοδωθεί, δηλώνοντας περήφανη για τις προσπάθειές της.
Η κοινωνία στο Μαλάουι συνεχίζει να παραμένει δύσπιστη ως προς τα κίνητρα της Μαντόνα, ειδικά μετά το «ναυάγιο» του 2011, όταν σχεδίαζε την ίδρυση μιας σχολικής ακαδημίας για 400 κορίτσια, λίγο έξω από την πρωτεύουσα της χώρας, Λιλόνγκουε, προϋπολογισμού 12 εκατομμυρίων ευρώ. Όμως το Διοικητικό Συμβούλιο της Raising Malawi που είχε αναλάβει την υλοποίηση του σχεδίου παραιτήθηκε και το σχολείο δεν χτίστηκε ποτέ.
Επιπλέον, οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης είχαν εξαπολύσει και πέρυσι επίθεση εναντίον της κατηγορώντας την πως δεν είχε πάρει τις σχετικές άδειες από τις αρμόδιες Αρχές, ούτε καν τις ειχε συμβουλευτεί για το μέρος όπου έπρεπε να αναγερθούν τα ιδρύματα αυτά. «Δεν έχει τη δικαιοδοσία να αποφασίζει πού θα χτίσει σχολείο, γιατί δεν γνωρίζει τις ανάγκες μας και τα σημεία όπου θέλουμε να δημιουργήσουμε νέα σχολεία. Πρώτα πρέπει να μας συμβουλευτεί και να πάρει άδεια από εμάς πριν κάνει οτιδήποτε», είχε υποστηρίξει η εκπρόσωπος του υπουργείου Παιδείας Λίντιβι Τσάιντ.
Στο Μαλάουι ζουν περίπου 500.000 παιδιά που έχουν ορφανέψει εξαιτίας της επιδημίας του AIDS.