Την μοιράζονται τρεις χώρες στην Ανατολική Αφρική – Ουγκάντα, Τανζανία και Κένυα – και είναι επί αιώνες πηγή ζωής για τα εκατομμύρια των ανθρώπων που ζουν στις όχθες της. Η λίμνη Βικτώρια, η μεγαλύτερη στην Αφρική και δεύτερη σε μέγεθος παγκοσμίως, κρύβει όμως και τεράστιους κινδύνους.
Δεν είναι μόνο το βάθος των νερών που αυξομειώνεται απότομα και απειλεί τους ψαράδες. Είναι και το μικροκλίμα που δημιουργεί έναν φονικό συνδυασμό από απρόβλεπτα καιρικά φαινόμενα – ξαφνικούς ανέμους και βροχές που μπορούν να παρασύρουν πλεούμενα και να πνίξουν σπίτια και χωράφια.
«Μερικές φορές τα νερά είναι απολύτως ήρεμα όταν φεύγεις από την όχθη. Και μόλις φτάσεις παρά έξω αρχίζει τρικυμία, βροχές, άνεμοι, σύννεφα. Πολλές φορές δεν αντέχουν τα καϊκια μας, και σπάνε. Αλλα βυθίζονται», λέει ο Σαμ Καμπόνγκε, ψαράς στο νησί Μπουγκάλα, ένα από τα 80 στο αρχιπέλαγος της λίμνης.
Σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους, 5.000 άνθρωποι χάνουν την ζωή τους κάθε χρόνο στην Βικτώρια, θύματα των επικίνδυνων καιρικών συνθηκών, της κακής επικοινωνίας και της έλλειψης πόρων για την πολιτική προστασία.
Η λίμνη, που βρίσκεται στον Ισημερινό, επηρεάζει το κλίμα ολόκληρης της περιοχής. Επειδή τα νερά είναι θερμά και υπάρχει μεγάλη υγρασία, δημιουργούνται νέφη και ξαφνικές, επικίνδυνες καταιγίδες.
Μετεωρολόγοι από την Ουγκάντα ανέπτυξαν τώρα ένα νέο σύστημα προειδοποίησης για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα με μηνύματα που αποστέλλονται γραπτώς σε κινητά τηλέφωνα. Στόχος είναι να βοηθήσουν τις μικρές κοινότητες των ψαράδων, που είναι οι πιο ευάλωτοι, να παίρνουν εγκαίρως μέτρα προστασίας.
Με το δωρεάν πιλοτικό πρόγραμμα, οι ντόπιοι λαμβάνουν κάθε ημέρα γραπτό μήνυμα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις στο κινητό τους, έκτακτες προειδοποιήσεις για επικίνδυνα φαινόμενα, και συμβουλές για την προστασία τους
.