Ξένοι όμηροι συνεχίζουν να αγνοούνται μετά τη δραματική εξέλιξη στην «πολιορκία» της μονάδας φυσικού αερίου στο αλγερινό Ιν Αμένας και την επέμβαση του αλγερινού στρατού, ενώ το μέτωπο φαίνεται πως παραμένει θερμό: επιβεβαιωμένοι νεκροί είναι έξι όμηροι, τη στιγμή που δεκάδες άλλοι αγνοούνται -ακόμη και ο αρχικός αριθμός των ομήρων ήταν ασαφής. Τουλάχιστον εννέα ξένοι υπήκοοι έχουν διαφύγει, σύμφωνα με τις διπλωματικές Αρχές των τρίτων χωρών.

Οι αλγερινές δυνάμεις συνεχίζουν να καταδιώκουν ενόπλους που ενεπλάκησαν στο περιστατικό, σύμφωνα με το Λονδίνο. Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών θεωρεί, το πρωί της Παρασκευής, ότι η κατάσταση ακόμη «βρίσκεται σε εξέλιξη», λέγοντας πως δεν έχει ακόμη πληροφορίες που να δείχνουν ότι η κρίση έληξε. Βέλη εξαπολύουν και οι υπόλοιπες ξένες κυβερνήσεις στο Αλγέρι για τη διαχείριση της κατάστασης.

Ερωτηματικά υπάρχουν και για την τύχη του συνόλου των ενόπλων ισλαμιστών που κρατούσαν τους ομήρους: «Σημαντικός αριθμός των τρομοκρατών εξοντώθηκε» περιορίστηκε να αναφέρει ο υπουργός Επικοινωνίας της Αλγερίας Μοχάντ Σαΐντ Ουμπελαΐντ, λέγοντας επίσης πως «σημαντικός αριθμός ομήρων απελευθερώθηκε».

Τα αλγερινά ΜΜΕ είχαν κάνει λόγο για 11 νεκρούς δράστες, τρεις Αιγύπτιους, δύο Αλγερινούς, δύο Τυνήσιους, δύο Λίβυους, έναν Γάλλο και έναν Μαλινέζο. Στους Αλγερινούς περιλαμβάνεται και ο επικεφαλής της ομάδας, ο Τάχερ Μπεν Σένεμπ, σύμφωνα τουλάχιστον με τις αναφορές.

Πηγή των δυνάμεων ασφαλείας της Αλγερίας έκανε λόγο για 18 νεκρούς δράστες.

Στους επιβεβαιωμένους νεκρούς ομήρους μετά την επέμβαση βρίσκονται Βρετανοί, Αλγερινοί και Φιλιππινέζοι. Οι δεκάδες που αγνοούνται προέρχονται από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Νορβηγία, τη Γαλλία, τη Ρουμανία, την Ιαπωνία, τη Μαλαισία και φυσικά την ίδια την Αλγερία.

Ο γάλλος πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ-Ερό επιβεβαίωσε τον θάνατο «πολλών ομήρων» στις εγκαταστάσεις, αλλά τόνισε ότι ο αριθμός τους και η υπηκοότητά τους δεν είναι ακόμα γνωστά.

«Συνομίλησα με τον αλγερινό πρωθυπουργό, ο οποίος μού επιβεβαίωσε ότι η επιχείρηση συνεχίζεται» τόνισε ο γάλλος πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στους δημοσιογράφους με την ευκαιρία του Νέου Ετους στο πρωθυπουργικό γραφείο.

Από τις λίγες καλές ειδήσεις που επιβεβαιώνονται από τις ξένες κυβερνήσεις είναι η διαφυγή ενός Ιρλανδού, τριών Ιαπώνων, πέντε Αμερικανών και δύο Γάλλων.

Το μεσημέρι της Παρασκευής, ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ανέφερε ότι ο αριθμός των βρετανών υπηκόων που κινδυνεύουν είναι «αρκετά κάτω από 30». Επαναλαμβάνοντας πως η κατάσταση βρίσκεται σε εξέλιξη, ο Κάμερον μίλησε για μία επίθεση πολύ καλά συντονισμένη που έγινε με βαρύ οπλισμό.

Παράλληλα, πηγή που επικαλείται το Reuters ανέφερε ότι αμερικανικό αεροσκάφος προσγειώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής κοντά στο Ιν Αμένας για να απομακρύνονται όσους Αμερικανούς έπεσαν θύματα.

Κύμα επικρίσεων από το εξωτερικό

Η υπόθεση, με σκηνικό την άκρη της αλγερινής ερήμου, είχε σχεδόν εξελιχθεί σε μικρογραφία διεθνούς σύρραξης: ο αλγερινός στρατός πολιορκούσε, πριν εισβάλει με την υποστήριξης ελικοπτέρων, σε μονάδα όπου είχαν εγκλωβιστεί Βρετανοί, Ευρωπαίοι και Ιάπωνες από ισλαμιστές που επικαλούνται τη γαλλική επέμβαση στο Μάλι.

Την υπόθεση παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς η νορβηγική, η βρετανική, η γαλλική αλλά και η ιαπωνική κυβέρνηση. Η μονάδα φυσικού αερίου, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Λιβύη, εκμεταλλεύεται κοινοπραξία στην οποία συμμετέχουν η BP, η νορβηγική πετρελαϊκή εταιρεία Statoil και η αλγερινή κρατική εταιρεία Sonatrach.

Ο νορβηγός πρωθυπουργός Γενς Στόλτενμπεργκ διαμαρτυρήθηκε το βράδυ της Πέμπτης πως ακόμη και μετά την επέμβαση, το Οσλο δεν είχε καμία επίσημη πληροφόρηση για την κατάσταση των ομήρων, ενώ η μέχρι τότε πληροφόρηση ήταν ελλιπής. Η Νορβηγία, είπε, προσέφερε στρατιωτική βοήθεια στο Αλγέρι αλλά το Οσλο δεν ενημερώθηκε παρά την τελευταία στιγμή για την επέμβαση στη μονάδα.

Ελλειψη πληροφόρησης κατήγγειλε και το Τόκιο. Η ιαπωνική κυβέρνηση χαρακτήρισε επίσης «δυσάρεστη» την ίδια την επέμβαση.

Ικανοποιημένο δεν εμφανίστηκε ούτε το Λονδίνο: επρόκειτο για μία «εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση» είπε ο Ντέιβιντ Κάμερον, απαιτώντας από την πλευρά του «σαφήνεια» στην ενημέρωση που δίνει το Αλγέρι.

Το Παρίσι, ωστόσο, κράτησε χαμηλότερους τόνους. Επιβεβαιώνοντας τη διαφυγή δύο Γάλλων, ο υπουργός Εσωτερικών Μανουέλ Βαλς απέφυγε την κριτική στην επέμβαση: «Οταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την τρομοκρατία, όταν μαχόμαστε από κοινού εναντίον της, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην κριτική μας, γιατί σε αυτήν την υπόθεση εμπλέκονται Αλγερινοί, προφανώς και Δυτικοί, αλλά είναι κυρίως οι Αλγερινοί που μετρούν χιλιάδες νεκρούς στη διάρκεια των μαύρων χρόνων».

Και συμπλήρωσε: «Δεν γνωρίζουμε αν η επιχείρηση τελείωσε. Είμαι ιδιαίτερα συγκρατημένος στην ανάλυση της κατάστασης».

Ωστόσο, πηγή της γαλλικής κυβέρνησης ανέφερε ότι το Παρίσι δεν είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων για την επιχείρηση.

Ερωτηθείς εάν γνώριζε για την επιχείρηση, γάλλος αξιωματούχος -που δεν κατονομάζεται- είπε: «Οχι. Το μάθαμε με τον ίδιο τρόπο που το μάθατε και εσείς».

Απειλούν με νέες επιθέσεις

Ομάδα της Αλ Κάιντα «συγγενική» με τους ενόπλους της ομηρίας στο αλγερινό Ιν Αμενάς απείλησε με νέες επιθέσεις εναντίον δυτικών στόχων στην Αλγερία, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων της Μαυριτανίας ANI.

Η ομάδα απηύθηνε «σύσταση» στους Αλγερινούς να αποφεύγουν εγκαταστάσεις ξένων εταιρειών, λέγοντας πως «θα χτυπήσουμε όταν δεν μας περιμένουν».

Οπως αναφέρει το Reuters, η αναφορά του ΑΝΙ δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί. Το μαυριτανικό πρακτορείο υποστήριξε ότι η ομάδα συνδέεται στενά με την ομάδα υπό τον Μοκτάρ Μπελμοκτάρ.