Η πολυαναμενόμενη ομιλία του Βρετανού πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον, για τον μελλοντικό ρόλο της χώρας του στην ΕΕ, πρόκειται να αναβληθεί εξαιτίας των εξελίξεων από την υπόθεση ομηρίας στην Αλγερία, στην οποία εμπλέκονται και Βρετανοί, ανακοινώθηκε από το γραφείο του.

Πιεσμένος από το κόμμα του και με δεδομένο τον αυξανόμενο ευρωσκεπτικισμό, όπως καταγράφεται και δημοσκοπικά, ο Κάμερον έχει ανοίξει το ζήτημα των σχέσεων της χώρας του με την ΕΕ, θέτοντας ουσιαστικά αίτημα επαναδιαπραγμάτευσής τους.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει επαναλάβει επανειλημμένα πως επιθυμεί να καθορίσει εκ νέου τους όρους της ένταξης στην ΕΕ για να επαναφέρει στο Λονδίνο εξουσίες που είχαν εκχωρηθεί στις Βρυξέλλες.

Η ομιλία του όπου θα περιέγραφε αυτό το πλαίσιο είχε προγραμματιστεί να δοθεί την Παρασκευή στο Άμστερνταμ.

Σε ό,τι αφορά την ομηρία στην Αλγερία, ο Κάμερον προειδοποίησε τους Βρετανούς ότι μπορεί να υπάρξουν «δυσάρεστες ειδήσεις».

Οι αλγερινές δυνάμεις επιτέθηκαν στην εγκατάσταση, που βρίσκεται βαθιά στην έρημο, και η κατάσταση, ανέφερε ο Βρετανός πρωθυπουργός στο BBC μιλώντας για «πολύ επικίνδυνη, πολύ αβέβαιη, πολύ ρευστή κατάσταση».