Το αλαλούμ με τα ΑΦΜ των ΤΑΑ του βόλεϊ εξακολουθεί να ταλαιπωρεί το άθλημα με κορυφαίο και πλέον πρόσφατο παράδειγμα αυτό του Ηρακλή. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης τιμωρήθηκε από τον αθλητικό δικαστή με υποβιβασμό στην Α2 κατηγορία από την επόμενη περίοδο διότι στερείται φορολογικής ενημερότητας. Το πρόβλημα με τον Γηραιό έγκειται στο γεγονός ότι είναι αναγκασμένος να χρησιμοποιεί το ΑΦΜ του Ερασιτέχνη, ο οποίος λόγω των μεγάλων χρεών του προς το Δημόσιο (σύμφωνα με πληροφορίες υπερβαίνουν τα 15 εκατ. ευρώ) δεν μπορεί να εξασφαλίσει φορολογική ενημερότητα. Ετσι το πρόβλημα μετακυλίεται στο τμήμα βόλεϊ που ταλανίζεται τα τελευταία χρόνια από αυτή την υπόθεση.

Το πρόβλημα με τα ΑΦΜ υπάρχει από συστάσεως του επαγγελματικού βόλεϊ καθώς δεν έχει ξεκαθαρίσει νομοθετικά αν οι ομάδες της Α1 ανδρών έχουν δικαίωμα να κατέχουν δικό τους ΑΦΜ. Ετσι ορισμένες ομάδες κατάφεραν να εξασφαλίσουν ΑΦΜ (Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, Αρης) το οποίο διατηρούν ακόμη. Μάλιστα ο Αρης είχε καταφέρει να κερδίσει την υπόθεση στα αστικά δικαστήρια όταν του είχε ζητηθεί να επιστρέψει το ΑΦΜ. Αντίθετα, το ΤΑΑ Ηρακλής δεν μπόρεσε να διατηρήσει το ΑΦΜ που είχε εξασφαλίσει αρχικά.

Οσον αφορά την απόφαση του αθλητικού δικαστή της ΕΟΠΕ για υποβιβασμό του Ηρακλή από την επόμενη περίοδο, αυτή στηρίχθηκε στο νέο πειθαρχικό δίκαιο σύμφωνα με το οποίο η απόφαση για υποβιβασμό στην τρέχουσα περίοδο ισχύει μόνο εάν αυτή τελεσιδικήσει μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, δηλαδή ουσιαστικά πριν από την έναρξη της αγωνιστικής περιόδου.

Ο Ηρακλής για την ανατροπή της απόφασης έχει δύο νομικές δυνατότητες: την προσφυγή του στο ΑΣΕΑΔ και την προσφυγή του σε διοικητικό δικαστήριο. Για την πρώτη οδό θα χρειαστεί να περιμένει μέχρι σήμερα προκειμένου να πάρει στα χέρια του το σκεπτικό της απόφασης, ενώ έχει το δικαίωμα να καταθέσει την προσφυγή μέχρι τη Δευτέρα. Οσον αφορά τη δεύτερη οδό, οι Κυανόλευκοι έχουν προσφύγει ήδη στο διοικητικό δικαστήριο και δεν αποκλείεται η απόφαση αυτή να εκδοθεί προτού αποφανθεί το παραδοσιακά δυσκίνητο ΑΣΕΑΔ. Στην προσφυγή του στο διοικητικό δικαστήριο ο Ηρακλής επικαλείται μεταξύ άλλων ότι την προηγούμενη αγωνιστική περίοδο η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού του είχε χορηγήσει πιστοποιητικό συμμετοχής στο πρωτάθλημα υποχρεώνοντάς τον να πληρώσει 50.000 στην Εφορία.

Εν τω μεταξύ, οι παράγοντες και οι χορηγοί του Ηρακλή με ανακοίνωσή τους χαρακτηρίζουν φαρσοκωμωδία την τιμωρία του Ηρακλή από το πρωτάθλημα και επιτίθενται σε ΕΣΑΠ και ΕΟΠΕ.Η ανακοίνωση αναφέρει:

«Η χθεσινή (17/01) απόφαση του Αθλητικού Δικαστή να υποβιβάσει την ομάδα βόλεϊ του Ηρακλή στην Α2 κατηγορία από τη νέα αγωνιστική περίοδο δεν είναι τίποτα άλλο από μία ακόμη σελίδα της φαρσοκωμωδίας που διαδραματίζεται στο ελληνικό πρωτάθλημα. Σε μας τους χορηγούς του τμήματος βόλεϊ δεν προκαλεί καμία εντύπωση. καθώς ο Αυτοκράτορας του ελληνικού βόλεϊ μπήκε στο στόχαστρο τους τελευταίους μήνες. Δεν μας πτοεί καμία τέτοιου είδους απόφαση αφού στόχος μας είναι η ομάδα που κατέκτησε πρωταθλήματα, κύπελλα, σούπερ καπ και έδωσε το παρόν στους τελικούς του champions league να επιστρέψει στη φυσική της θέση. Στην κορυφή της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Δεν θα αφήσουμε σε καμία περίπτωση την ομάδα μόνη της, γι’ αυτό να είναι σίγουροι τόσο στη Λίγκα όσο και στην ΕΟΠΕ που έχουν δώσει το στίγμα πως για όλα τα κακά του αθλήματος ευθύνεται ο Ηρακλής.

Η απάντησή μας είναι πως ο Ηρακλής θα συνεχίσει με τη δυναμική που διαθέτει να μάχεται εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων για τον έναν και μοναδικό στόχο. Την επιστροφή στη θέση που του αξίζει και του αρμόζει όσο κι αν ορισμένοι έχουν στοχεύσει στο αντίθετο. Οι παίκτες και το προπονητικό επιτελείο θα πρέπει να γνωρίζουν πως ο Ηρακλής ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ κι αυτό όπως φάνηκε δεν άρεσε στα κέντρα των αποφάσεων. Το Σάββατο η Μίκρα θα είναι μια έδρα που δεν θα έχουν ξανασυναντήσει. Η ομάδα θα κερδίσει τη Λαμία στέλνοντας ένα ακόμη μήνυμα εκεί που πρέπει. Για να το καταλάβουν κι εκείνοι που δεν έχουν αντιληφθεί ότι τον Ηρακλή όσοι κι αν τον πολέμησαν στο τέλος εκτέθηκαν».