Σε μια πολύ σκληρή δήλωση προχώρησε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου, αναφορικά με τη χθεσινή διαδικασία στη Βουλή. Η κυρία Κωνσταντοπούλου αναφέρεται σε «κλόουν της πολιτικής ζωής», φωτογραφιζοντας ουσιαστικά τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλο, ενώ από τα πυρά της δεν γλιτώνει ούτε το προεδρείο της Βουλής και η τρικομματική κυβέρνηση.

Αναλυτικά, η δήλωση της κυρίας Κωνσταντοπούλου:

«Χθες, Πρωθυπουργός, οι περισσότεροι Υπουργοί της Κυβέρνησης, 2 Αντιπρόεδροι της Βουλής από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ. και πλείστοι βουλευτές των δύο κομμάτων παρείχαν τα »διαπιστευτήριά τους» στον κ. Βενιζέλο, ψηφίζοντας μόνον στην κάλπη με το όνομα του κ. Παπακωνσταντίνου και διαβεβαιώνοντας έτσι τον επιτηρούντα τη διαδικασία κ. Βενιζέλο ότι δεν ζητούν την διερεύνηση των ευθυνών του για το σκάνδαλο της λίστας Λαγκάρντ!

Ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος είχε μάλιστα ζητήσει να διευκρινισθεί ότι, εάν βρεθεί ψηφοδέλτιο σε λάθος κάλπη, πρέπει να θεωρείται άκυρο, προφανώς φοβούμενος το ενδεχόμενο εκείνοι που προσέρχονταν στην κάλπη με το όνομα του κ. Παπακωνσταντίνου να ρίξουν ψηφοδέλτιο με το όνομα του κ. Βενιζέλου…

Είναι θλιβερή η εικόνα της ομηρίας των δημοκρατικών διαδικασιών, σε πρόσωπα που, με την αυταρέσκεια του »χιουμορίστα» έχουν μεταβληθεί σε κλόουν και μπαμπούλες της πολιτικής ζωής, που χαριτολογούν μιλώντας για πραξικοπήματα και φοβερίζουν δηλώνοντας ότι κατέχουν απόρρητα έγγραφα του κράτους, προς τέρψιν της διαφθοράς και της διαπλοκής, που επιμένει να κανοναρχεί και να ποδηγετεί το πολιτικό σύστημα και πανηγυρίζει όταν οι μαριονέτες του μνημονιακού κατεστημένου παίζουν σωστά το ρόλο τους. Στα μάτια της κοινωνίας οι πρωταγωνιστές της χθεσινής φάρσας είναι καταγέλαστοι.

2) Είναι όμως εξοργιστική η θρασύτητα με την οποία ο κυβερνητικός συνεταιρισμός εξουσίας επιδιώκει να περιορίσει και να ελέγξει ακόμη και την αποφασισθείσα διερεύνηση:

Κατά τη χθεσινή διαδικασία συνέβη το πρωτοφανές: η ψηφοφορία διεξήχθη με ψηφοδέλτια που κατήρτισε ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας κ. Μαρκογιαννάκης, και στα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ- Ε.Κ.Μ. και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης αντέδρασαν. Ο κ. Μαρκογιαννάκης εναλλασσόμενος στους ρόλους του Αντιπροέδρου της Βουλής, του Εισηγητή της Ν.Δ. στη χθεσινή συζήτηση, του εμπνευστή και «συγγραφέως» των ψηφοδελτίων, που καθεαυτά παραβίαζαν τη διαδικασία, και, όπως δημοσιεύεται, του προοριζόμενου από τη Ν.Δ. για τη θέση του Προέδρου της Επιτροπής, ανακοίνωσε στις 02.30 τη νύχτα «πρόταση σύστασης Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης από 15 μέλη» αντί των 12 που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής, προφανώς σε μια προσπάθεια να «ελεγχθεί» και να περιορισθεί ακόμη περισσότερο το περιεχόμενο και το αποτέλεσμα της διερεύνησης από την Κυβερνητική Πλειοψηφία και να ενισχυθεί η συμμετοχή ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ. στην Επιτροπή.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Ε.Κ.Μ., οι μόνοι που είχαν παραμείνει στην άδεια αίθουσα του Κοινοβουλίου την ώρα εκείνη, αντέδρασαν αμέσως και αντέλεξαν στην απόπειρα υφαρπαγής μιας τέτοιας απόφασης από μια σχεδόν κενή αίθουσα. Δεν νομιμοποιούμε τη διαδικασία περαιτέρω παρέμβασης των κομμάτων της συγκυβέρνησης για την παρεμπόδιση της ουσιαστικής αναζήτησης της αλήθειας και τη συγκάλυψη ευθυνών για αυτό το σκάνδαλο ολκής. Ζητούμε να εφαρμοσθεί επιτέλους το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής, που τα Κόμματα της Συγκυβέρνησης παραβιάζουν καθ’ έξιν και κατά σύστημα. Ας μάθουν κάποτε ότι η πολιτική δεν γίνεται με κόλπα!»