«Το 2013 θα είναι το έτος Αναθεώρησης του Συντάγματος. Επίσημα η διαδικασία θα ξεκινήσει από τον Ιούνιο, καθώς τότε λήγει η πενταετής απαγόρευση για την αναθεώρηση διατάξεων του Συντάγματος. Ανεπίσημα, ωστόσο, έχουν ξεκινήσει ήδη οι διαβουλεύσεις μέσα από διάφορα Ινστιτούτα».

Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης σε συζήτηση που είχε με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες κατά την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας.

Με αφορμή τις έντονες αντιδράσεις που σημειώθηκαν χθες από την αντιπολίτευση, κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής σχετικά με τη λίστα Λαγκάρντ, ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε την ανάγκη αλλαγής της διαδικασίας μέσα από την αναθεώρηση του Συντάγματος.

«Δεν μπορεί να μείνει άλλο στη Βουλή αυτή η διαδικασία. Πρέπει να αλλάξει με την αναθεώρηση του Συντάγματος. Τι μου λέτε για μυστικότητα της ψηφοφορίας. Ο βουλευτής εκτίθεται εκ των πραγμάτων αφού υπογράφει ή δεν υπογράφει και τις προτάσεις που ο κανονισμός της Βουλής επιτρέπει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μεϊμαράκης και πρόσθεσε:

«Όταν εγώ πολιτεύομαι με τη ΝΔ στη Β΄Αθηνών, πιστεύει κανείς ότι θα ψηφίσουμε κάτι άλλο στη κάλπη;».

Ο κ. Μεϊμαράκης υπεραμύνθηκε των αποφάσεων του προεδρείου της Βουλής για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε και πρόσθεσε ότι θα έκανε ό,τι του ζητούσαν τα κόμματα γιατί έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στη συνείδηση του βουλευτή.

«Έπρεπε, και είχα την πεποίθηση ο βουλευτής να ψηφίσει με δικανικά κριτήρια. Εμένα μου στέλνει τον βουλευτή ο πολίτης. Εγώ θα διαχειριστώ το πρόβλημα του βουλευτή ως προς τη Βουλή, ως προς τη βλακεία όμως θα το διαχειριστεί ο πολίτης που τον σταυρώνει» σημείωσε ο κ. Μεϊμαράκης.

Παράλληλα εξήγησε γιατί διέκοψε τη συνεδρίαση της Ολομέλειας πριν ξεκινήσει η διαδικασία της ψηφοφορίας, καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντιδρούσαν έντονα, κάνοντας γνωστό ότι σε συνομιλία που είχε με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα τον διαβεβαίωσε ότι θα διέκοπτε κάθε φορά που θα προέκυπταν σοβαρά θέματα που άπτονται ηθικής υπόληψης και ψηφοφορίας.

«Αφού εγώ δεν είχα καμία σκοπιμότητα γιατί να αφήσω να φανεί ότι έχω; Θα χάσουμε 20 λεπτά; μισή ώρα, τρία τέταρτα; Να τελειώνουμε. Αν έκανα διαφορετικά σήμερα θα λέγανε ο πρόεδρος τα έκανε πλακάκια με τα κόμματα, γιατί το έκανε ή δεν το έκανε, ενώ τώρα λένε γιατί διέκοψες. Προτιμώ να μου πουν αυτό παρά ότι πήγα να το στήσω. Διότι άβρεχτος δεν βγαίνεις. Από κάπου θα βραχείς» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μεϊμαράκης. Και συμπλήρωσε:

«Εκείνη την ώρα ζυγίζεις πού να βραχείς. Αυτό ήταν το κέρδος. Γιατί όταν με κατηγορούν σε μια τόσο σοβαρή διαδικασία για σκοπιμότητες, αυτές τις σκιές εγώ δεν τις αφήνω» τόνισε.