Δεν πρόλαβε καλά καλά να πάρει την ελληνική ιθαγένεια και να αποκτήσει και ελληνικό διαβατήριο ο ομογενής κ. Ιβάν Σαββίδης, πρόεδρος του ΠΑΟΚ και προσωπικός φίλος του ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, και να σου στον κ. Ι. Στουρνάρα ζητώντας ρύθμιση χρεών για την ποδοσφαιρική ομάδα. Μαζί του και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σ. Κεδίκογλου: «Δεν πιστεύω να είσαι Ολυμπιακός, όπως ο κ. Σαμαράς, γιατί να ξέρεις, εγώ θα πάρω το πρωτάθλημα από τον Ολυμπιακό», είπε με το καλημέρα και με εντυπωσιακή άνεση ο κ. Σαββίδης στον κ. Στουρνάρα.

***
Ο υπουργός Οικονομικών με το γνωστό χαμόγελό του τον καθησύχασε: «Οχι, εγώ είμαι Παναθηναϊκός, δεν υποστηρίζω τον Ολυμπιακό όπως ο Σαμαράς» του είπε και «κάρφωσε» παράλληλα τον κ. Κεδίκογλου ότι είναι… ΑΕΚ. Οσον αφορά τη ρύθμιση των χρεών ο κ. Στουρνάρας ενημέρωσε τον Πρόεδρο του ΠΑΟΚ ότι θα πρέπει να γίνει μία συνολική ρύθμιση για όλες τις ομάδες που έχουν όμως καταβάλει τα χρήματα, εξηγώντας ότι η ρύθμιση θα γίνει για τις προσαυξήσεις. Αλλά έθεσε έναν όρο: να υπάρξει συνεννόηση με την τρόικα. Ο κ. Σαββίδης είπε ότι θα περιμένει γιατί είναι ένα θέμα που απασχολεί όλους τους ποδοσφαιρικούς συλλόγους.

***

Ξέρετε τι συμβαίνει όταν οι πάντες στη Βουλή έχουν στραμμένη την προσοχή τους στη συζήτηση και στην ψηφοφορία για τη σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής; Διορίζουν! Καθ’ ότι «ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται» ορισμένοι βρήκαν το κατάλληλο τάιμινγκ, εκεί που δεν τους πρόσεχε κανείς, για να επιδοθούν στο προσφιλές τους σπορ, που δεν είναι άλλο από το να… διορίζουν. Πρώτος απ’ όλους ο αποκαλούμενος από τους οπαδούς του (και τη σύζυγό του) «αρχηγός», της Χρυσής Αυγής κ. Ν. Μιχαλολιάκος. Διόρισε στο γραφείο του στη Βουλή τον κ. Χρ. Ζέρβα σε θέση μετακλητού υπαλλήλου με απόφαση που υπογράφει ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Ευ. Μεϊμαράκης. Τώρα θα πείτε, τόση ανάγκη είχε ο «αρχηγός» που διόρισε στο γραφείο του έναν δικό του άνθρωπο (μου είπαν ότι είναι αυτοκινητιστής και παλαιότερα παρκαδόρος) τη στιγμή που τόσοι δημόσιοι υπάλληλοι απολύονται; Αυτά όμως τα γνωρίζει μόνον ο κ. Μιχαλολιάκος.

***
Μια και ανέφερα τη Χρυσή Αυγή, πληροφορώ τον κ. Ηλ. Κασιδιάρη ότι πολύ εκνευρίστηκε ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού κ. Κ. Τζαβάρας (του εύχομαι περαστικά από την περιπέτεια της υγείας του) που τόλμησε να φερθεί απρεπώς στην προσωπική του φίλη κυρία Φωτεινή Πιπιλή και να την αποκαλέσει «πιωμένη». Τόσο που χαρακτήρισε συλλήβδην του χρυσαυγίτες βουλευτές «απαράδεκτους». Δεν του άρεσε καθόλου φέρ’ ειπείν που αποχώρησαν από τη συνεδρίαση της Βουλής λέγοντας πως είναι «αηδιασμένοι» από την όλη διδικασία και μετά επανήλθαν: «Από περιέργεια ή από καραγκιοζιλίκι είναι οι χρυσαυγίτες στη Βουλή» απεφάνθη από το κρεβάτι του πόνου ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού. Την είπε «πιωμένη» ο κ. Κασιδιάρης, της συμπεριφέρθηκε σκαιωδώς και ουδείς αντέδρασε. Αυτό είναι το παράδοξο…

***
Στο μεταξύ οι πιο ακροδεξιοί από τους χρυσαυγίτες (γίνεται; θα πείτε) αρχίζουν να απλώνονται ανά την Ελλάδα. Προσφάτως το Εθνικό Μέτωπο άνοιξε γραφεία στη Θεσσαλονίκη. Και ξέρετε τι συνέβη στα εγκαίνια; Οχι, δεν υπήρχαν βεγγαλικά και φωτοβολίδες που χρησιμοποιούν για μπούγιο οι χρυσαυγίτες στα εγκαίνια των γραφείων τους, αλλά υπήρχαν εκεί μέλη της… Χρυσής Αυγής. Από αυτούς που γύρισαν την πλάτη στην ηγεσία του εθνικιστικού συνδέσμου, αποσκίρτησαν, χαρακτηρίζοντας παράλληλα τη Χρυσή Αυγή «αστικό κόμμα». Σε λίγες ημέρες εγκαινιάζουν και γραφεία στη Θράκη.

***
Ξέρετε ποιον αποκαλούν «αυτόκλητο, εθελοντή συνήγορο του κ. Βενιζέλου;». Τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ κ. Μαυρουδή (Μάκη) Βορίδη. Δεχόταν συγχαρητήρια για την επίθεση που εξαπέλυσε στους Συριζαίους και από τους βουλευτές του ΠαΣοΚ. Σε κάποια στιγμή μάλιστα, την ώρα της διαλογής των ψήφων, ο κ. Βενιζέλος έπιασε κουβέντα με τον κ. Βορίδη και οι δυο τους συμφώνησαν ότι ήταν απαξιωτικό το επίπεδο συζήτησης στη Βουλή. Είχε όμως ο κ. Βορίδης και μια τυχαία συνάντηση με τον κ. Αλ. Τσίπρα. Ηταν την ώρα της ψηφοφορίας όταν ο κ. Βορίδης έριξε ένα ψηφοδέλτιο στην κάλπη και ακολουθούσε ο κ. Τσίπρας. Εριξε και αυτός το πρώτο ψηφοδέλτιο, ο κ. Βορίδης παρακολουθούσε τι έκανε, οπότε ο κ. Τσίπρας του είπε: «Και τώρα τι θέλεις να κάνω, να ρίξω και εγώ ένα ψηφοδέλτιο και να φύγω;».

***
Πάντως τόσο ο κ. Βενιζέλος όσο και ο κ. Τσίπρας είχαν τους παρατηρητές τους κατά τη διαλογή των ψήφων από τις τέσσερις κάλπες. Ο Πρόεδρος του ΠαΣοΚ είχε τους κκ. Λ. Γρηγοράκο και Π. Κουκουλόπουλο (με ειδική μάλιστα αποστολή) και ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ την (πανταχού παρούσα) κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου. Ο κ. Κουκουλόπουλος ενημέρωνε τον πρόεδρό του κάθε λίγο και λιγάκι ανεπισήμως πώς πάει η ψηφοφορία, ενώ ο κ. Γρηγοράκος του έφερε τα επίσημα αποτελέσματα. Και τι έκανε μόλις τα πληροφορήθηκε ο κ. Βενιζέλος; Τρία τηλεφωνήματα. Ενα στον πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά, ένα στον Πρόεδρο της Βουλής κ. Ευ. Μεϊμαράκη και ένα στον κ. Δ. Σταμάτη (από τους πλέον στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού). Και στους τρεις είπε σχεδόν τα ίδια πράγματα: ότι κερδήθηκε μια μάχη κατά της αθλιότητας, ότι η σκευωρία κατέπεσε και τώρα (είπε στον κ. Σαμαρά) «θα πρέπει η χώρα να προχωρήσει μπροστά». Δεν γνωρίζω τι του απάντησε ο πρωθυπουργός, αλλά μου είπαν ότι το χαμόγελο από τα χείλη του κ. Βενιζέλου ξεχείλιζε.