Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν την ερχόμενη Δευτέρα ποιες τράπεζες θα λάβουν απευθείας βοήθεια από το ταμείο διάσωσης.

Η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αναμένεται να σπάσει τον φαύλο κύκλο μεταξύ των κυβερνήσεων που δανείζονται κεφάλαια για να ανακεφαλαιοποιήσουν τις τράπεζες οι οποίες χρειάζονται στήριξη, καθώς έχουν στην κατοχή τους ομόλογα αυτών των κρατών.

Το θέμα αυτό αναμένεται, ωστόσο, να διχάσει το Eurogroup.

«Υπάρχουν πολύ διαφορετικές απόψεις για το θέμα αυτό σε κάθε χώρα. Το Εurogroup της επόμενης εβδομάδας είναι μόλις η αρχή αυτής της συζήτησης», είπε στο Reuters αξιωματούχος της Ευρωζώνης που συμμετέχει στις συνομιλίες.

Άλλοι προειδοποίησαν για το υψηλό κόστος της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας(ESM).

«Όλη αυτή η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με ένα συμβιβασμό που δεν θα ικανοποιεί κανένα», είπε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι κάποια πρόοδος θα πρέπει να έχει σημειωθεί έως τον Μάρτιο.

Η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία περιμένουν αρκετά από το εν λόγω εργαλείο ανακεφαλαιοποίησης γιατί έχουν δανειστεί πολλά δισ. ευρώ από την Ευρωζώνη προκειμένου να ανακεφαλαιοποιήσουν τις τράπεζές τους.

Ωστόσο, η Γερμανία, η Φινλανδία και η Ολλανδία πιστεύουν ότι ο ESM θα πρέπει να βοηθήσει μόνο στην επίλυση προβλημάτων που θα παρουσιαστούν στο μέλλον.