ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ
Πόσο εύκολο είναι να αποκτήσει κανείς ένα όπλο στις ΗΠΑ σήμερα; Η ανταποκρίτρια της Deutche Welle στην Αμερική, Κριστίνα Μπέργκμαν, επιχείρησε να βγάλει άδεια οπλοκατοχής και, προς μεγάλη της έκπληξη, τα κατάφερε εντός… μισάωρου!
Όπως λεει η Γερμανίδα δημοσιογράφος, το πιο εύκολο είναι να επισκεφτεί κανείς μία εμπορική έκθεση εταιρειών κατασκευής και εμπορίας όπλων. Τέτοιου είδους εκθέσεις διοργανώνονται κατά εκατοντάδες κάθε χρόνο στις ΗΠΑ. «Δεν γίνονται ερωτήσεις, ούτε απαιτείται κάποιο επίσημο χαρτί και χιλιάδες όπλα αλλάζουν χέρια μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου ανάμεσα σε εμπόρους και ιδιώτες», είναι η διαπίστωση της Μπέργκμαν, η οποία, ωστόσο, θέλησε να ακολουθήσει, αντ’ αυτού, τη νόμιμη οδό και να βγάλει κανονικά μια άδεια οπλοκατοχής.
Όπως προκύπτει, οι ομοσπονδιακοί νόμοι της πολιτείας της Βιρτζίνια, όπου διαμένει η ρεπόρτερ, επιτρέπουν σε οποιονδήποτε πολίτη -ακόμη και μη-Αμερικανό, αρκεί να διαθέτει την απαιτούμενη πράσινη κάρτα παραμονής στη χώρα- να εκδώσει εντός μόλις 30 λεπτών της ώρας μια άδεια κατοχής όπλου. Πώς ; Από το…λάπτοπ στο σπίτι της, μέσα σε 30 λεπτά της ώρας !
«Μπήκα στην ιστοσελίδα της τοπικής Αστυνομίας, όπως μου υπέδειξε ο υπάλληλος ενός καταστήματος πώλησης οπλών στο Μέριλαντ», γράφει η Γερμανίδα δημοσιογράφος.
«Εκανα κλικ σε ένα σημείο που έλεγε «Εκπαίδευση για Ασφαλή Χρήση Οπλων». το οποίο θα είχε διάρκεια 30 λεπτών. Συμπλήρωσα τρία στοιχεία : ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γεννήσεως και αριθμό άδειας οδήγησης. Εμαθα για τους διάφορους τύπους όπλων και με προειδοποίησαν να φυλάω αλλού τα όπλα και αλλού τις σφαίρες και μάλιστα σε μέρος που κλειδώνει, ει δυνατόν. Αναρωτήθηκα πώς θα είναι διαθέσιμα αν οι μασκοφόροι κακοποιοί, για τους οποίους συνεχώς με προειδοποιούσε η ιστοσελίδα, εμφανιστούν μέσα στη νύχτα», συμπληρώνει η Μπέργκμαν. Και καταλήγει : «λίγη ώρα μετά, με το πέρας του μαθήματος είχα ένα πιστοποιητικό το οποίο έστειλα ηλεκτρονικά στην Αστυνομία και τύπωσα ένα αντίτυπο, το οποίο μπορούσα να επιδείξω στο κατάστημα και μέσα σε λίγη ώρα να έχω το δικό μου όπλο».
Στην πράξη, δεδομένης της γραφειοκρατίας, απαιτούνται το λιγότερο επτά εργάσιμες ημέρες -ή μέχρι και τρεις βδομάδες, ανάλογα με το φόρτο των αιτήσεων- μέχρι τα χαρτιά να περάσουν από το αρμόδιο τμήμα της αστυνομίας και η παραγγελιά να πάρει το «πράσινο φως» προκειμένου να ολοκληρωθεί. Δεν υπάρχει όμως κανένα άλλο εμπόδιο. Ωστόσο, η αλήθεια παραμένει μια: είναι υπόθεση μισής ώρας να βγάλεις άδεια οπλοφορίας σε κάποιες πολιτείες των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με στοιχεία του FBI, ο αριθμός όπλων που αγοράστηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο – μήνα του μακελειού στο σχολείο του Νιούταουν του Κονέτικατ – αυξήθηκε δραστικά, καταγράφοντας νέο ρεκόρ εσόδων για την αμερικανική βιομηχανία όπλων.
Συνολικά, στις ΗΠΑ κυκλοφορούν πάνω από 310 εκατ. όπλα σε χέρια ιδιωτών, ενώ οι αιτήσεις που έγιναν μέσα στο 2012 για άδεια οπλοκατοχής μέχρι την 1η Δεκεμβρίου 2012 ήταν 16.808.538 σε όλη την αμερικανική επικράτεια!