Διεθνής… σύρραξη σε μικρογραφία, στη μέση της Σαχάρας, έχει γίνει η κατάσταση ομηρείας σε μονάδα φυσικού αερίου στο Ιν Αμενάς της Αλγερίας.

Οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας πολιορκούν τη μονάδα στην οποία ισλαμιστές ένοπλοι κρατούν ομήρους αρκετούς ξένους υπηκόους – Αμερικανικούς, Ευρωπαίους και Ιάπωνες – σε αντίποινα για τις γαλλικές επιχειρήσεις στο Μάλι.

Το Αλγέρι υποστηρίζει ότι οι ένοπλοι θέλουν να φύγουν από τη χώρα, παίρνοντας μαζί τους και τους ομήρους.

Την Πέμπτη, ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Γουίλιαμ Χέιγκ τόνισε ότι πρόκειται για μία «επικίνδυνη κατάσταση που εξελίσσεται ταχύτατα», λέγοντας μεταξύ άλλων ότι έχουν ενισχυθεί τα μέτρα ασφαλείας στις βρετανικές διπλωματικές αποστολές στη χώρα.

Επίσης έκτακτο υπουργικό συμβούλιο έχει συγκληθεί στην Ιαπωνία για τη στρατηγική που θα ακολουθηθεί σχετικά με τους πέντε, σύμφωνα με τις τελευταίες αναφορές, ιάπωνες πολίτες που κρατούνται όμηροι.

Από την Τετάρτη, ομάδα ισλαμιστών που αποκαλείται «Μασκοφόρος Ταξιαρχία» ή «Τάγμα του Αίματος» – και θεωρείται ότι βρίσκεται υπό τις διαταγές του Αλγερινού Μοκτάρ Μπενμοκτάρ – κρατά τουλάχιστον 20 ξένους ομήρους, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι αμερικανικής, γαλλικής, νορβηγικής ή ιαπωνικής υπηκοότητας.

Σύμφωνα με άλλες αναφορές, οι ξένοι όμηροι φτάνουν τους 41.

Οι ένοπλοι απειλούν ότι μία ενδεχόμενη επιχείρηση απελευθέρωσης θα «έχει τραγικό τέλος», υποστηρίζοντας ότι έχουν ναρκοθετήσει την εγκατάσταση. Από την πλευρά τους, οι αλγερινές δυνάμεις αποκλείουν κάθε ενδεχόμενο διαπραγμάτευσης, λέγοντας πως απορρίπτεται το αίτημα των ενόπλων να φύγουν από τη χώρα μαζί με τους ομήρους.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον συνομίλησε για το θέμα με τον αλγερινό πρόεδρο Aμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα.

Τη μονάδα φυσικού αερίου, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Λιβύη, εκμεταλλεύεται κοινοπραξία στην οποία συμμετέχουν η BP, η νορβηγική πετρελαϊκή εταιρεία Statoil και η αλγερινή κρατική εταιρεία Sonatrach.