Ο αρχηγός του μπασκετικού ΠαναθηναϊκούΔημήτρης Διαμαντίδηςαποτελεί σημείο αναφοράς (και) για τον εφετινό Παναθηναϊκό. Η απουσία του από την ευρωπαϊκή αναμέτρηση με την Αλμπα στο Βερολίνο μνημονεύτηκε ουκ ολίγες φορές από συμπαίκτες και προπονητές, ωστόσο _ και αυτό είναι το σημαντικό _ οι εξάκις πρωταθλητές Ευρώπης ανταποκρίθηκαν φτάνοντας τις τρεις νίκες στοTop16 της διοργάνωσης ρίχνοντας στο καναβάτσο (μετά τις Ζαλγκίρις Κάουνας και Ουνικάχα Μάλαγα και) την οικοδέσποινα Αλμπα στο πανέμορφο «O2World».
Το γήπεδο έχει σημειολογικό ενδιαφέρον, καθώς τον Μάιο του 2009 ο ΠΑΟ του κ.Ζέλικο Ομπράντοβιτςκατακτούσε τον πέμπτο ευρωπαϊκό τίτλο στην ιστορία του επικρατώντας διαδοχικά του Ολυμπιακού και της ΤΣΣΚΑ Μόσχας και αναδεικνύονταςMVPτου Φάιναλ Φορ τον νυν ηγέτη των ΕρυθρόλευκωνΒασίλη Σπανούλη. Με τη διαφορά, ότι από εκείνη την ομάδα του Τριφυλλιού έχουν απομείνει μόνο δύο παίκτες (Διαμαντίδης,Τσαρτσαρής) και μάλιστα ο πρώτος εξ αυτών παρακολούθησε το παιχνίδι με την Αλμπα από την τηλεόραση του σπιτιού του συνεχίζοντας την αποθεραπεία στον αστράγαλο.
Με λίγα λόγια, το «O2World» δεν ήταν και τόσο οικείο για τον ολοκαίνουργιο Παναθηναϊκό του κ.Αργύρη Πεδουλάκη, ο οποίος αγωνιζόμενος χωρίς τον φυσικό ηγέτη του μετέτρεψε συγκεκριμένα στοιχεία σε καθοριστικά «όπλα», που τον οδήγησαν στη δίκαιη νίκη. Ποια ήταν αυτά;
-Ο ΛιθουανόςΓιόνας Ματσιούλις… σεληνιάστηκε σημειώνοντας 28 πόντους (2/2 δ., 6/8 τρ., 6/6 β.) σε 21’36’’ και «αγγίζοντας» το ρεκόρ πόντων καριέρας (29 π.) που είχε σε ένα αγώνα της Ζαλγκίρις Κάουνας με τη Νανσί στις 8 Ιανουαρίου 2009. Ο 28χρονος φόργουορντ είναι ο τύπος του παίκτη, που αρέσει στον κ. Πεδουλάκη: Αθλητικός, δυναμικός, παθιασμένος, που μπορεί να αγωνιστεί είτε με πρόσωπο είτε με πλάτη προς το καλάθι. «Αν του ζητήσουμε να περάσει μέσα από τοίχο, θα το κάνει», αστειεύονται με τη δύναμή του στον Παναθηναϊκό και θυμούνται τον Ματσιούλις, που έπαιζε τραυματίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου και χρειάστηκε καιρό για να δείξει την αληθινή αξία του στα ματς του Τριφυλλιού.
-Ελλείψει του αρχηγού, ο οποίος στους πρώτους τέσσερις αγώνες τουTop16 απουσίασε στους δύο (Εφές, Αλμπα) και δεν κατάφερε να τελειώσει τους άλλους δύο (απέναντι στη Ζαλγκίρις αγωνίστηκε 4’13’’ και στο ματς με τη Μάλαγα αποχώρησε με διάστρεμμα έπειτα από 28’30’’ στο παρκέ), ο Παναθηναϊκός και οι παίκτες του επιστράτευσαν το ένστικτο της επιβίωσης. Δεν είναι τυχαίο ότι στους πρώτους τέσσερις αγώνες έχουν αναδειχθεί ισάριθμοι πρώτοι σκόρερ (Καπόνο16 π.,Μπράμος16 π.,Γκιστ17 π., Ματσιούλις 28 π.), ενώ ο δεύτερος πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης μετά τον «3D»Ρόκο-Λένι Ούκιτς, που είχε βρεθεί στο στόχαστρο της κριτικής, εμφανίστηκε βελτιωμένος καλύπτοντας το κενό του αρχηγού με την καταγραφή της καλύτερης εμφάνισής του (14 π., 0 λ.) στοTop16.
-Η απουσία του Διαμαντίδη αύξησε τη συγκέντρωση των συμπαικτών του, γεγονός που αποτυπώνεται και στο ποσοστό ευστοχίας στα σουτ τριών πόντων. Σε τρίτο παιχνίδι τουTop16 οι Πράσινοι ευστοχούν σε 12 τρίποντα (12/26 είχαν και απέναντι στη Μάλαγα, 12/23 με τη Ζαλγκίρις και μόλις 5/27 στη μοναδική ήττα από την Εφές) ανάγοντας σε βασικό «όπλο» τους το μακρινό σουτ, ωστόσο αυτό το στοιχείο συνδέεται άρρηκτα με την αμυντική αντιμετώπιση των αντιπάλων (Μάλαγα και Αλμπα έχουν την τάση να «ταμπουρώνονται» στη ρακέτα επιτρέποντας το μακρινό σουτ), καθώς και με το πόσο αντέχει στο παρκέ οΣοφοκλής Σχορτσανίτης, που έχει μεν το χάρισμα της πάσας μετά τις διπλές και τριπλές «παγίδες», αλλά είναι και επιρρεπής στους τραυματισμούς. Στο Βερολίνο ένιωσε ενοχλήσεις στον αστράγαλο, αλλά στον ΠΑΟ δεν δείχνουν να ανησυχούν.
-Οι Πράσινοι υποπίπτουν σε λιγότερα λάθη, συνεπώς αντιλαμβάνονται ότι μόνον έτσι θα μπορέσουν να διαχειριστούν επιτυχώς το κενό, που αφήνει ο παίκτης – κομπιούτερ Διαμαντίδης. Στο Βερολίνο ο Παναθηναϊκός είχε μονοψήφιο αριθμό λαθών (9), για πρώτη φορά μάλιστα από την έναρξη της Ευρωλίγκας. Διαδοχικά στους αγώνες τουTop16, οι παίκτες του κ. Πεδουλάκη έκαναν 13 απέναντι στη Ζαλγκίρις, 16 απέναντι στην Εφές και 11 απέναντι στη Μάλαγα έχοντας 12,25 λάθη κατά μέσον όρο έναντι 16,3 στην κανονική περίοδο. Μιας και ο λόγος για τα περιορισμένα λάθη του Παναθηναϊκού, το επιχείρημα ορισμένων ότι ο Διαμαντίδης υποπίπτει στα περισσότερα (μ.ό. 3,4 λ.), αναιρείται από έναν συνδυασμό γεγονότων: Ο «3D» αναλαμβάνει το 40% της «πράσινης» δημιουργίας, «στήνει» περίπου 25 συνεργασίες «πικ εντ ρολ» με συμπαίκτες του και είναι ο καλύτερος πασέρ σε ολόκληρη την Ευρωλίγκα (μ.ό. 5,92 ασ.). Αρα είναι λογικό να κάνει και λάθη…
Δεν χρειάζεται, λοιπόν, ιδιαίτερη ευφυΐα και γνώση για να αντιληφθεί κανείς το τι χάνει ο Παναθηναϊκός χωρίς τον Διαμαντίδη. Το βασικότερο είναι η ηρεμία, που παρέχει στους συμπαίκτες του και η οποία πηγάζει στην πολύχρονη εμπειρία και την ικανότητά του. Επιπροσθέτως, αξιοποιεί τους ψηλούς περισσότερο από κάθε άλλο δημιουργό του Τριφυλλιού. Δεν είναι τυχαίο ότι στο Βερολίνο οΣτεφάν Λασμέσημείωσε 3 πόντους επιχειρώντας μόλις ένα σουτ, ο Σχορτσανίτης έδρασε κυρίως με ατομικές προσπάθειες (7 π. με 3/6 σουτ), ενώ ο θετικότατος για άλλη μια φοράΤζέιμς Γκιστέμεινε στο παρκέ για 27’08’’, αλλά αρκέστηκε σε έξι προσπάθειες (1/2 δ., 2/4 τρ.). Υπάρχει, όμως, εξήγηση για αυτά τα στοιχεία. Ελλείψει του κορυφαίου πασέρ της διοργάνωσης, ο Ούκιτς μοίρασε μια μόλις τελική πάσα και οΜάρκους Μπανκς(3 ασ.) μια λιγότερη από τον σέντερΚώστα Τσαρτσαρή(4 ασ.).
Ο στόχος του Διαμαντίδη και του Παναθηναϊκού είναι να καταφέρει να αγωνιστεί απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης την Παρασκευή (25/1, ΟΑΚΑ), ωστόσο για να συμβεί αυτό δεν αποκλείεται να χρησιμοποιηθεί λίγα λεπτά στο κυριακάτικο (20/1, 17.00, ΕΤ1) εντός έδρας παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ για τη 13ηαγωνιστική της Α1, εφόσον βεβαίως τον έχουν εγκαταλείψει οι ενοχλήσεις στον αστράγαλο και αισθάνεται απολύτως έτοιμος για την επιστροφή στη δράση.