Mία νέα νομοθετική ρύθμιση για τη χορήγηση ασύλου που θα έχει ως στόχο την επίλυση του μεταναστευτικού ζητήματος προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Χαράλαμπος Αθανασίου, δήλωσε ότι το νέο πλαίσιο θα πάρει την τελική μορφή μετά τη σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, αφού τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, έχει την έγκριση των αρχηγών της συγκυβέρνησης και ελεγχθεί από όλα τα κόμματα της Βουλής.

Οπως τόνισε κατά τη διάρκεια των εργασιών του διήμερου συνεδρίου με θέμα «Ο μετέωρος βηματισμός της μεταναστευτικής πολιτικής στην Ελλάδα της κρίσης» – που διοργανώνεται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών-, η διαδικασία θα είναι δίκαιη και αποτελεσματική, όταν χορηγείται άσυλο, ή επικουρική προστασία σε όλους όσοι τα δικαιούνται πραγματικά, σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Για την αντιμετώπιση των συγκεκριμένων πτυχών του προβλήματος της μετανάστευσης, ο κ. Αθανασίου, επισήμανε ότι ο νέος νόμος θα ρυθμίζει όλα τα ζητήματα, «για την απονομή ιθαγένειας, αλλά και για τους επί μακρόν διαμένοντες μετανάστες, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να μη συσσωρεύονται οι υποθέσεις στις κατά τόπους υπηρεσίες».

Ειδικότερα, για την απονομή της ιθαγένειας, είπε ότι «χρειάζεται εξορθολογισμός των τυπικών και ουσιαστικών προϋποθέσεων» και ότι «αναβαθμίζεται από τυπική διοικητική πράξη σε λειτουργία ποιοτικής και συνειδητής πράξης ένταξης στο κοινωνικό και πολιτισμικό πλαίσιο της ελληνικής δημοκρατίας».

Το νέο πλαίσιο, πρόσθεσε, θα στηρίζεται «σε ορισμένες θεμελιώδεις αρχές, όπως στον σεβασμό των θεμελιωδών διατάξεων του Συντάγματος της Ελλάδας, στη διακρίβωση του γνήσιου δεσμού του ενδιαφερομένου αλλοδαπού να πολιτογραφηθεί προς την ελληνική δημοκρατία, στον εξορθολογισμό του απαιτούμενου χρόνου μόνιμης και νόμιμης παραμονής στην επικράτεια της χώρας, στην εξατομίκευση της κρίσης για την απόκτηση της ιθαγένειας, και στη μέριμνα για τους ομογενείς».

«Αλλάζει η φιλοσοφία. Μέχρι τώρα δινόταν με την ελπίδα κάποιος να ενσωματωθεί στη χώρα. Τώρα θα απονέμεται στους αλλοδαπούς που έχουν ενταχθεί ως επιβράβευση της προσπάθειάς τους» υπογράμμισε ο κ. Αθανασίου.

«Η διαμόρφωση μιας νέας συγκροτημένης μεταναστευτικής πολιτικής αποτελεί για την Ελλάδα ζήτημα επιβίωσης, οικονομικής σταθεροποίησης, προστασίας της κοινωνικής ειρήνης και της ομαλότητας για τη χώρα» ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Κωνσταντίνος Μίχαλος.

Ο κ. Μίχαλος αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη μεγαλύτερης διεκδίκησης για το συγκεκριμένο θέμα εκ μέρους της Ελλάδας στο πλαίσιο της ΕΕ, συγκροτημένης πολιτικής με στόχο την ομαλή ένταξη των νόμιμων μεταναστών καθώς και ευρύτερης ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα μετανάστευσης για την περιθωριοποίηση φαινομένων βίας και ναζισμού.

Ισάξιο με την οικονομική κρίση χαρακτήρισε το πρόβλημα της μετανάστευσης για την Ελλάδα, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Πάτροκλος Γεωργιάδης.

Σημείωσε ότι όσες προσπάθειες έγιναν έως σήμερα για την αντιμετώπισή του, για διάφορους λόγους, δεν ολοκληρώθηκαν και πως «από το περασμένο καλοκαίρι το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, εφαρμόζει ένα Action Plan, το οποίο κάθε μήνα εμπλουτίζεται με νέα στοιχεία».

Σε επίπεδο ΕΕ, ο Αντώνης Καϊλής, υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων, στο Γραφείο Ενημέρωσης στην Ελλάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είπε ότι γίνονται προσπάθειες για τη συγκρότηση κοινής μεταναστευτικής πολιτικής, αλλά «οι θέσεις των κρατών μελών είναι τόσο διαφορετικές, που δεν επιτρέπουν την ολοκλήρωσή της».

Ο γενικός γραμματέας Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής του υπουργείου Εσωτερικών, επίκουρος καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής, Αγγελος Συρίγος, υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία σχετικά με τον ακριβή αριθμό των μεταναστών, που ζουν στην Ελλάδα.

Οπως είπε, υπολογίζεται ότι οι νόμιμοι μετανάστες ανέρχονται σε 550.000, ενώ «ο αριθμός των παράνομων μεταναστών είναι τουλάχιστον τόσος αν όχι μεγαλύτερος». Σύμφωνα με τον κ. Συρίγο, οι αριθμοί αυτοί κατατάσσουν την Ελλάδα στις πρώτες χώρες της Ευρώπης σε αναλογία πληθυσμού προς μετανάστες 12-15%.

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν το σοβαρότατο πρόβλημα ως προς την κοινωνική πλευρά του θέματος, επισήμανε ο κ. Συρίγος, προσθέτοντας πως είναι προφανές ότι οι μετανάστες δεν ρέπουν προς το έγκλημα, αλλά οι συνθήκες (απουσία εγγράφων, άθλιες συνθήκες διαβίωσης, μαύρη εργασία, αδυναμία κάλυψης βασικών αναγκών) μπορούν να οδηγήσουν κάποιον στο έγκλημα.