Η ηγεσία της Ρώσικης Ολυμπιακής Επιτροπής θεωρεί «σχεδόν βέβαιο» ότι η Ολυμπιακή φλόγα για τους Χειμερινούς του 2014 «θα επισκεφθεί και το διάστημα», δηλαδή τους κοσμοναύτες που θα βρίσκονται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμο. «Τεχνικό πρόβλημα δεν υπάρχει», δήλωσε ο Ντμίτρι Τσερνισένκο, διευθυντής της οργανωτικής ομάδας των Ολυμπιακών του Σότσι.
Η φλόγα, η οποία θα ανάψει τον ερχόμενο Οκτώβριο στην Ολυμπία, θα κάνει τη μεγαλύτερη διαδρομή που έκανε ποτέ Ολυμπιακή φλόγα και σ’ αυτήν θα πάρει μέρος ένας όσο ποτέ μεγάλος αριθμός δρομέων. Η Ολυμπιακή φλόγα «θα επισκεφθεί διαδοχικά την κορυφή Ελμπρους του Καυκάσου, την λίμνη Βαικαλη και τον Βόρειο Πόλο», αποκάλυψε ο Τσερνισένκο τονίζοντας ότι η φλόγα «αν επισκεφθεί και το διάστημα, όπως προγραμματίζουμε», θα διανύσει την μεγαλύτερη απόσταση που επισκέφθηκε ποτέ, 65.000 χιλιομετρά προτού φθάσει στο Σότσι, για την έναρξη της Χειμερινής Ολυμπιάδας στις 7 Φεβρουαρίου 2014.
Η διαδρομή της φλόγας από την Ολυμπία θα διαρκέσει 123 ημέρες προτού φθάσει στη Μοσχα–οπού θα κάνει «επισκεψη-περιπατο» σε 16 γειτονιές και πολιτιστικά κέντρα της ρωσικής πρωτευουσας–και κατόπιν θα κατευθυνθεί ανατολικά ως την χερσόνησο της Καμτσατκας στην Άπω Ανατολή, προς το Βλαδιβοστόκ και σε συνέχεια στη Νότιο Σιβηρία, διασχίζοντας την Βαικάλη, την μεγαλύτερη στον κόσμο λίμνη γλυκού νερου.
Συνολικά, η φλόγα θα επισκεφθεί 83 πόλεις, μια σε κάθε ρωσική επαρχία, προτού επιστρέψει στην ευρωπαϊκή Ρωσία και κατευθυνθεί προς τη Μαύρη Θάλασσα και τις εγκαταστάσεις και τους άλλους χώρους των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Σοτσι. Τουλάχιστον 14.000 άτομα θα κρατήσουν τον Ολυμπιακό πυρσό και 30.000 εθελοντές θα τους συνοδεύσουν σε μια απόσταση σχεδόν μια ώρας για τον καθενα.