Για την απόφαση της χώρας μας να μην συμμετέχει στη διεθνή τουριστική έκθεση της Στουτγκάρδης κάνει λόγο η εφημερίδα Stuttgarter Nachrichten σε άρθρο της με τίτλο «Διάλειμμα από την Ακρόπολη».

«Η ευρωπαϊκή κρίση χρέους δεν μείωσε την διάθεση των Γερμανών για ταξίδια. Από την άλλη πλευρά, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το κρατικό ταμείο των υπερχρεωμένων κρατών φαίνεται στην έκθεση τουρισμού CMT» επισημαίνει το δημοσίευμα.

«Οι Έλληνες σχεδόν πάντοτε λίγο πριν από την έκθεση ανακοίνωναν την συμμετοχή τους, αυτήν την φορά λίγο πριν από την έναρξη της έκθεσης ανακοίνωσαν ότι δεν θα συμμετάσχουν», δήλωσε ο εκπρόσωπος της CMT, Άξελ Ρεχτ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα τα παλιότερα χρόνια ο ΕΟΤ καταλάμβανε στην έκθεση χώρο 250 τ.μ., ενώ η ελληνική παρουσία στην έκθεση που διαρκεί εννέα ημέρες συνολικά κόστιζε περίπου τις 150.000 Ευρώ. Ήταν μία επένδυση, η οποία κατά την άποψη των ειδικών πάντοτε απέδιδε. Το με δωρικούς κίονες στολισμένο ελληνικό περίπτερο αποτελούσε έναν από τους μεγαλύτερους μαγνήτες για τους επισκέπτες της έκθεσης, οι οποίοι μαζικά ζητούσαν φυλλάδια για την Ακρόπολη ή την Κρήτη.

«Και εμείς λυπόμαστε που δεν είμαστε πλέον παρόντες στην Στουτγάρδη. Ειδικά από την στιγμή που οι Γερμανοί είναι το σημαντικότερο κοινό-στόχος μας», δήλωσε η Ολυμπία Τσιουλάκη από το Γραφείο του ΕΟΤ στην Φρανκφούρτη.

«Μέχρι σήμερα επισκέπτονται την Ελλάδα 2,5 εκατομμύρια Γερμανοί. Το 2012 οι εικόνες των βίαιων διαδηλώσεων στην Ελλάδα μείωσαν το ρεύμα των Γερμανών τουριστών προς την Ελλάδα στα 2 εκατομμύρια. Από αυτήν την εξέλιξη επωφελήθηκαν κυρίως οι Τούρκοι. Πάντως, οι διοργανωτές της έκθεσης κράτησαν μέχρι τέλους το περίπτερο 6, περιμένοντας την Ελλάδα να ανακοινώσει την συμμετοχή της. Μετά από την ανακοίνωση του ΕΟΤ ότι δεν θα συμμετάσχει, το κενό καλύφθηκε από ένα καρουσέλ. Όσοι γνωρίζουν τον χώρο του τουρισμού υποστηρίζουν ότι η μη συμμετοχή της Ελλάδας θα θέσει σε κίνηση έναν φαύλο κύκλο» επισημαίνει η εφημερίδα.

«Ο τουρισμός είναι απαραίτητος για την επιβίωση της Ελλάδας. Χωρίς διαφήμιση δεν θα έλθουν στην χώρα τουρίστες», τονίζει ο Τόμας Μπραντλ, του οποίου η εταιρία προωθεί το ελληνικό κρασί στην Γερμανία. Όντως, ο τουρισμός αποτελεί το 17% του συνολικού ΑΕΠ στην περιοχή μεταξύ Πελοποννήσου και Ρόδου.

«Στην Ελλάδα οι επισκέπτες απολαμβάνουν υπηρεσίες που αξίζουν τα λεφτά τους», τονίζει η κ.Τσιουλάκη αναφερόμενη στις εκπτώσεις, με τις οποίες οι ξενοδόχοι στην Ελλάδα αντέδρασαν στην μείωση των κρατήσεων.

Η γερμανική εφημερίδα ωστόσο καταλήγει: «Χαμηλόφωνα λέγεται ότι η φετινή απουσία από την έκθεση δεν οφείλεται στα κεφάλαια που ελλείπουν, αλλά πολύ περισσότερο στην καθυστερημένη χορήγηση της δανειακής βοήθειας ύψους 34,4 δις Ευρώ προς την Ελλάδα. Έτσι, δεν υπήρχε αρκετός χρόνος για την οργάνωση της παρουσίας του ΕΟΤ στην Στουτγκάρδη».