Διεθνές κύκλωμα διακίνησης παράνομων μεταναστών εξαρθρώθηκε από την Ασφάλεια Αττικής. Όπως έγινε γνωστό οι εμπλεκόμενοι δραστηριοποιούνταν το τελευταίο τουλάχιστον χρόνο στην Τουρκία και στην Ελλάδα, διακινώντας με πλωτά μέσα μεγάλο αριθμό μεταναστών προς τη χώρα μας και στη συνέχεια τους προωθούσαν στην Ιταλία.

Την Τετάρτη συνελήφθησαν σε Αττική και Ρόδο 14 άτομα, μεταξύ των οποίων οι φερόμενοι ως ο «αρχηγός» και ο «οικονομικός διαχειριστής» του κυκλώματος, ενώ αναζητούνται μέσω Ιντερπολ και Γιουροπόλ άλλα 14 μέλη σε Τουρκία, Βέλγιο και Γερμανία.
Όπως προέκυψε από την έρευνα των αστυνομικών μέλη του κυκλώματος σε Κωνσταντινούπολη και Σμύρνη, στην Τουρκία, συγκέντρωναν αλλοδαπούς, που επιθυμούσαν να εισέλθουν παράνομα στη χώρα μας και τους προωθούσαν στα τουρκικά παράλια.
Από εκεί, με σκάφη (ιδιόκτητα ή μισθωμένα) τους προωθούσαν είτε σε νησιά του Αιγαίου και ιδίως στην Ρόδο, την Κω και τη Μυτιλήνη, είτε απευθείας στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Με ανάλογο τρόπο όσα άτομα δραστηριοποιούνταν στη χώρα μας, συγκέντρωναν στην Αττική αλλοδαπούς που επιθυμούσαν να φύγουν παράνομα από την Ελλάδα και τους μετέφεραν με φορτηγά οχήματα προς παράκτιες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας και από εκεί, με πλωτά σκάφη, τους προωθούσαν στην Ιταλία.
Σημειώνεται ότι τα χρηματικά ποσά που απαιτούσαν για την παράνομη είσοδο και έξοδο από τη χώρα, κυμαίνονταν ανάλογα με τη διαδρομή, τον τελικό προορισμό και την ηλικία των προσώπων, ενώ η καταβολή των χρημάτων γινόταν πάντοτε σε μετρητά.
Οι αμοιβές «ξεκινούσαν» από 1.200 ευρώ το άτομο, όταν προορισμός ήταν κάποιο νησί του Αιγαίου και «έφθαναν» τα 2.500 ευρώ, όταν προορισμός ήταν η Αθήνα. Για τα παιδιά απαιτούσαν το μισό χρηματικό ποσό.
Σύμφωνα με τους αστυνομικούς τα μέλη του κυκλώματος χρησιμοποιούσαν ιδιαίτερα μέτρα προφύλαξης για να αποφεύγουν τον εντοπισμό τους, μέσω του τραπεζικού συστήματος και για το λόγο αυτό διακινούσαν τα χρηματικά ποσά με εναλλακτική μέθοδο διακίνησης κεφαλαίων, με σκοπό να αποκρύψουν την παράνομη προέλευσή τους.
Σε ταυτόχρονες αστυνομικές επιχειρήσεις, που πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη σε διάφορες περιοχές της Αττικής και στην Ρόδο, συνελήφθησαν συνολικά δεκατέσσερα μέλη του κυκλώματος, εκ των οποίων 8 έλληνες, 5 υπήκοοι Συρίας και ένας υπήκοος Ιράκ.
Ο φερόμενος ως «εγκέφαλος» του κυκλώματος και ο «οικονομικός διαχειριστής» ήταν υπήκοοι Συρίας, ενώ έλληνας ήταν ο υπεύθυνος για τα οχήματα και τα πλωτά μέσα που χρησιμοποιούσαν οι δράστες.
Κατά τις έρευνες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεγάλος αριθμός κινητών τηλεφώνων που χρησιμοποιούσαν για τις μεταξύ τους επικοινωνίες, πολλές κάρτες «sim», ναυτικοί χάρτες πάνω στους οποίους έχουν επισημανθεί σημεία και ρότες, συσκευές GPS και πέντε διαβατήρια τρίτων προσώπων.
Κατασχέθηκαν πάνω από είκοσι χιλιάδες ευρώ, δύο επιβατικά αυτοκίνητα που οι δράστες χρησιμοποιούσαν για τις μεταφορές τους, εξοπλισμός και υλικά για την κατάρτιση πλαστών εγγράφων, σε σπίτι μέλους του κυκλώματος στο Αιγάλεω.
Επίσης, με τη συνδρομή του Λιμενικού Σώματος εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν στο λιμάνι του Αιγίου, στην Αχαΐα, ιστιοφόρο πλοίο με την επωνυμία «Κανάλ Φορτ» με σημαία Λιβάνου, το οποίο το κύκλωμα επισκεύαζε, προκειμένου να το χρησιμοποιήσει για τη μεταφορά στη Σικελία μεγάλου αριθμού αλλοδαπών.
Επίσης σε έκθεση σκαφών-καρνάγιο εντοπίστηκε και κατασχέθηκε σκάφος με την επωνυμία «Πεταλούδα», που σχετίζεται με τη δράση του κυκλώματος, ενώ στο πλαίσιο της έρευνας, που είναι σε εξέλιξη, αναζητούνται τουλάχιστον άλλα τρία σκάφη, που χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά των παράνομων μεταναστών.
Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα και θα οδηγηθούν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.