Την τιμητική του είχε χθες στη Βουλή ο …Άγιος Αντώνιος και βεβαίως οι εορτάζοντες βουλευτές με προεξάρχοντα τον πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά. Την αρχή έκανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δ. Παπαδημούλης λέγοντας ότι ο κ. Σαμαράς την ημέρα της εορτής του αντί να του κάνουν δώρο έκανε εκείνος στον κυβερνητικό του εταίρο κ. Ευ. Βενιζέλο, υπονοώντας το αρχικό σενάριο για τρεις διαδοχικές ψηφοφορίες με επτά κάλπες. «Ελπίζω του Ευαγγελισμού να του το ανταποδώσει ο κ. Βενιζέλος», είπε με σαρκασμό ο κ. Παπαδημούλης.
***
Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ δεν άφησε ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία: «Δυστυχώς ο Άγιος Αντώνιος που γιορτάζει σήμερα και ο οποίος πέρασε από τους περιβόητους πειρασμούς του Αγίου Αντωνίου, δεν έχει διδάξει τίποτα στους συναδέλφους του ΣΥΡΙΖΑ…», είπε. Ενώ το εορτολόγιο διευρύνθηκε περαιτέρω: «Επειδή επικαλέστηκαν σήμερα τον Άγιο Αντώνιο -μεγάλη η χάρη του!- θα σας πω ότι ο ελληνικός λαός επιθυμεί σήμερα την παρουσία του Αγίου Φανουρίου (!), για να φανερωθεί τι ακριβώς έχει γίνει σε αυτόν εδώ τον τόπο», είπε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Π. Καμμένος.
***
Ευχές με την ευκαιρία της εορτής του Αγίου Αντωνίου απηύθυνε και ο κ. Χρ. Παπάς,. Όχι θα άφηνε την ευκαιρία να πάει χαμένη όλη αυτή η εορτολογία. Μόνον που οι χρυσαυγίτες δεν αλλάζουν, ούτε καν των Αγίων τη φοβέρα υπολογίζουν και έτσι έδωσε τη δική του διάσταση στο θέμα: «Έγινε πολύ μεγάλη κουβέντα σήμερα και χαριτολογήματα περί διαφόρων Αγίων. Άκουσα για τον Άγιο Αντώνιο -και χρόνια πολλά σε όσους γιορτάζουν. Εν πάση περιπτώσει, θέλω να πω ότι σήμερα γιορτάζει και ένας τοπικός άγιος, ο πολιούχος των Ιωαννίνων, ο Άγιος Γεώργιος των Ιωαννίνων. Είναι ένας άγιος ο οποίος αγιογραφείται με φουστανέλα. Και η φουστανέλα μας παραπέμπει στους ήρωες του ’21 και μας παραπέμπει σε αυτό το περίφημο ΄΄φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους΄΄»!..
***
Τις ευχές εκ μέρους του εορτάζοντος Πρωθυπουργού έλαβε ο υπουργός Υγείας κ. Α. Λυκουρέντζος, ο οποίος σε παρέμβασή του είπε ότι «είναι καλοδεχούμενες οι ευχές στον Πρωθυπουργό της χώρας». «Θα τις μεταφέρω», είπε απευθυνόμενος προς τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παπαδημούλη, «μαζί με το νέο ότι έχετε την επίσημη εμφάνισή σας σήμερα, για να διατυπώσετε τις ευχές στον κύριο Πρωθυπουργό»…
***
Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας έγινε στο Προεδρικό Μέγαρο και οι συνθήκες προσαρμόστηκαν πλήρως στην οικονομική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα. Μία πρωτοχρονιάτικη πίτα σε κάθε τραπέζι για κάθε διεύθυνση της Προεδρίας και βεβαίως μία πίτα για τους δημοσιογράφους. Ο κ. Κ. Παπούλιας, ο οποίος προτού εισέλθει στην αίθουσα δεξιώσεων, έδινε συνέντευξη σε ένα τηλεοπτικό συνεργείο από το Βιετνάμ, ευχήθηκε περίπου τα ίδια που ευχήθηκε και πέρυσι. Δηλαδή εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα τα καταφέρουμε (ως χώρα), ότι διανύουμε τα τελευταία χιλιόμετρα του Μαραθωνίου. Η μόνη είδηση που βγήκε είναι ότι ετοιμάζει επίσκεψη στο Ιράκ, αλλά προτού πάει στο Ιράκ, θα πάει στα Γιάννενα και όπως είπε χαριτολογώντας… «θέλω να δω τις αρκούδες».
***
Στις δώδεκα τα μεσάνυχτα προτίμησε να ανακοινώσει το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας (ΤΑΙΠΕΔ) τη λίστα με τους εναπομείναντες επενδυτές για το Ελληνικό. Έτσι, απέφυγε το ενδεχόμενο να δημοσιευθεί στις εφημερίδες η είδηση ότι τελικά το Κατάρ έγραψε τον διαγωνισμό εις τα παλαιότερα των υποδημάτων του.
***
Μετά από τρία χρόνια επισκέψεων, επαφών και υποσχέσεων για πετροδολάρια και άλλες επενδύσεις στο παλιό αεροδρόμιο της Αθήνας, οι Καταρινοί έκλεισαν την πόρτα του πρότζεκτ, σε μία κίνηση υψηλού πολιτικού συμβολισμού, εν όψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού, κ. Αντώνη Σαμαρά στο Εμιράτο του Περσικού. Μάλιστα, η απόσυρση του καταρινού ενδιαφέροντος έκανε πολλούς στην κυβέρνηση να ανησυχούν ότι τα πράγματα μπορεί να στραβώσουν κι άλλο.
***
Για άλλη μία φορά αναβλήθηκε η απόφαση για τον κ. Ι. Παπαντωνίου από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή του Πόθεν Έσχες σχετικά με την εμφάνιση του ονόματος της συζύγου του κυρίας Σταυρούλας Κουράκου στη λίστα Λαγκάρντ, με καταθέσεις 1,3 εκατ. ευρώ. Για πρώτη φορά η απόφαση, εάν δηλαδή παραπεμφθεί ή όχι η υπόθεση στην Τακτική Δικαιοσύνη, αναβλήθηκε επειδή τα μέλη της Επιτροπής δεν είχαν προλάβει να διαβάσουν το υπόμνημα του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας. Είχε οριστεί συνεδρίαση για την Πέμπτη το απόγευμα, ημέρα που «καιγόταν το πελεκούδι στη Βουλή» για την ψηφοφορία για την Προκαταρκτική Επιτροπή, αλλά κάποιοι κατάλαβαν ότι δεν υπήρχε περίπτωση να γίνει τέτοια ημέρα συνεδρίαση και έτσι αναβλήθηκε για την προσεχή Τετάρτη.
***
Ο κ. Ηλ. Κασιδιάρης και ορισμένοι ομοϊδεάτες του βουλευτές, φαίνεται ότι έχουν πρόβλημα με τις… ξανθές βουλετίνες της ΝΔ. Το φώναξε στη Βουλή η κυρία Φωτεινή Πιπιλή, που ο κ. Κασιδιάρης της έχει επιτεθεί ενωρίτερα λέγοντάς της ότι είναι «πιωμένη». Το βράδυ λίγο προτού αρχίσει η ψηφοφορία οι χρυσαυγίτες αποχωρώντας από την αίθουσα τα έβαλαν με μια άλλη ξανθιά βουλευτίνα της ΝΔ, την κυρία Σοφία Βούλτεψη και η κυρία Πιπιλή δεν έχασε την ευκαιρία και θέλησε να πάρει το αίμα της πίσω: «Φαίνεται ότι εσείς στη Χρυσή Αυγή, έχετε πρόβλημα με τις ξανθές», πρόλαβε να τους φωνάξει.
***
Καμιά φορά τα σαρδάμ και μάλιστα όταν αυτά προέρχονται από πολιτικούς που κρίνεται η τύχη τους στην προκαρκτικής επιτροπή μπορεί να προκαλέσουν είτε έκπληξη είτε γέλωτα στα έδρανα της Βουλής. Εντύπωση έκανε το σαρδάμ του κ. Γ. Παπακωανσταντίνου ο οποίος σε μία αποστροφή του λόγου του αντί να πει «συγκάλεσα σύσκεψη», έκανε το σαρδάμ του και είπε…«συγκάλυψα σύσκεψη». Τέτοιες ώρες, τέτοια σαρδάμ;
***
Όσο περίεργο κι αν ακούγεται την ώρα που οι βουλευτές μιλούσαν από το βήμα της Βουλής και ορισμένοι μακρηγορούσαν, επιχειρώντας να πείσουν για την πρόταση των κομμάτων τους στη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής, ορισμένοι κάτω στα έδρανα σκάρωναν και… ανέκδοτα. Θέλετε ένα; Γιατί ο κ. Γ. Παπανδρέου δεν μίλησε στη συνεδρίαση; Επειδή δεν τον άφησε το γραφείο ομιλητών Harry Walker Agency!
***
Στο καφενείο της Βουλής πολλοί βουλευτές της ΝΔ, της ΔΗΜΑΡ, αλλά και του ΠαΣοΚ σχολίαζαν το επερχόμενο ταξίδι του κ. Αλ. Τσίπρα στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και την πρόθεσή του να επισκεφθεί τη Νότια Αφρική για να συναντήσει τον Νέλσον Μαντέλα. Ένας παλαιός και έμπειρος βουλευτής, θυμήθηκε την επίσκεψη του κ. Μαντέλα στην Αθήνα και την ομιλία στη Βουλή των Ελλήνων. Εκείνο που τότε είπε (και έμεινε από την ομιλία του προτρέποντας παράλληλα και τον κ. Τσίπρα να τη διαβάσει) είναι ότι «η αστική κοινωνία είναι αυτή που σταθεροποιεί τη Δημοκρατία». Ήταν ένα σαφέστατο μήνυμα προς τους Συρζιαίους βουλευτές που άκουγαν τη συζήτηση.