«Η πρόταση της κυβέρνησης να διευρύνει προαιρετικά τη λειτουργία των καταστημάτων και τις Κυριακές, εντάσσεται σε μία συνολική προσπάθεια αναθεώρησης του Αγορανομικού Κώδικα για την καλύτερη λειτουργία της αγοράς και του ανταγωνισμού προς όφελος των καταναλωτών» επισημαίνουν πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης, επιχειρώντας να αντιστρέψουν τις αρνητικές εντυπώσεις που έχουν προκληθεί από την προχθεσινή σύσκεψη των φορέων εμπόρων και εργαζομένων με την πολιτική ηγεσία.
Και σημειώνεται ότι «στόχος του υπουργείου είναι να ανοίξει η αγορά. Περισσότεροι άνθρωποι να πωλούν περισσότερα αγαθά από περισσότερα σημεία και οι καταναλωτές να έχουν στη διάθεσή τους περισσότερες ημέρες και περισσότερες ώρες, για να κάνουν τη βέλτιστη δυνατή επιλογή».
Και για να συμβεί αυτό λένε οι ίδιες πηγές η χώρα μας πρέπει να εναρμονιστεί με την υπόλοιπη Ευρώπη.
Ειδικότερα, εξηγούν πως «τα στοιχεία δείχνουν ότι είμαστε η χώρα με τους περισσότερους περιορισμούς στον τομέα αυτό. Στην Ιταλία της κρίσης δεν υπάρχει κανένας περιορισμός τις Κυριακές. Το ίδιο και στη Σουηδία, τη Κροατία, τη Τσεχία, την Εσθονία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, τη Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Σλοβενία τη Σλοβακία και τη Φιλανδία. Στη Μεγάλη Βρετανία και την Ουαλία τα μικρά μαγαζιά λειτουργούν ελεύθερα με τα μεγαλύτερα των 280 τμ να είναι ανοικτά για έξι συνεχόμενες ώρες. Στην Πορτογαλία και την Ισπανία ο δήμαρχος αποφασίζει ενώ στην Ισπανία μπορούν σε όλη την επικράτεια να λειτουργούν 8 Κυριακές το χρόνο. Στην Ολλανδία τα καταστήματα μένουν ανοικτά 12 Κυριακές, στη Δανία 30 Κυριακές, στο Λουξεμβούργο όλες τις Κυριακές μέχρι τις 13:00».
Κατ΄ αυτό τον τρόπο θα ενισχυθεί ο τουρισμός, επισημαίνοντας ότι «στη χώρα μας το 20% περίπου του ΑΕΠ παράγεται από τον Τουρισμό. Οι τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα μας, παραμένουν τουρίστες και τις Κυριακές. Με το άνοιγμα των καταστημάτων τους δίνουμε τη δυνατότητα να κυκλοφορήσουν και να ψωνίσουν περισσότερες μέρες και ώρες».
Και φυσικά, ισχυρίζονται πως όπως «αποδεικνύει η διεθνής και η εγχώρια εμπειρία η απελευθέρωση του ωραρίου έχει θετικές επιπτώσεις στο λιανικό εμπόριο. Η προηγούμενη απελευθέρωση που έγινε στη χώρα μας με τον Ν 3377/2005 και αφορούσε την επέκταση του ωραρίου μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου, είχε ευεργετικές επιδράσεις στον κύκλο εργασιών (τζίρο) του λιανικού εμπορίου. Ο Γενικός Δείκτης Λιανικού Εμπορίου (ΓΔΛΕ) (εξαιρουμένων των καυσίμων-λιπαντικών) του δωδεκαμήνου που ακολούθησε την απελευθέρωση (Αυγ.2005-Αυγ.2006) αυξήθηκε κατά 13,45%, ενώ κατά το προηγούμενο δωδεκάμηνο (Αυγ.2004-Αυγ.2005), που (σημειωτέον) ήταν και χρονιά Ολυμπιακών Αγώνων, είχε αυξηθεί κατά 7,22%. Άρα υπήρξε περαιτέρω αύξηση της τάξεως του 6,23%».

Όλα αυτά βέβαια στην περίοδο της ανάπτυξης. Και συνεχίζουν λέγοντας ότι «όσον αφορά ξένες μελέτες το κύριο συμπέρασμά τους είναι ότι η απελευθέρωση της λειτουργίας των μικρών καταστημάτων έχει ευεργετικές συνέπειες στην απασχόληση, την ευημερία των καταναλωτών, τις τιμές και την ανάπτυξη. Αρνητικά αποτελέσματα για το μερίδιο των μικρών καταστημάτων παρουσιάζονται μόνο στις μελέτες που εξετάζεται το σενάριο της απελευθερώσεων τόσο των μικρών όσο και των μεγάλων καταστημάτων: περίπτωση που εκφεύγει της κυβερνητικής προτάσεως».

Παράλληλα λένε ότι έτσι παρέχεται «η δυνατότητα τα κέντρα των πόλεων να αποκτήσουν χρώμα και κίνηση και τις Κυριακές. Φανταστείτε τα μαγαζιά στο Μοναστηράκι κλειστά τις Κυριακές. Παρέχουμε τη δυνατότητα στις μικρές επιχειρήσεις να δουλέψουν μία μέρα την εβδομάδα χωρίς τον ανταγωνισμό των πολυκαταστημάτων και των Mall έτσι ώστε να εκμεταλλευτούν τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα: ευελιξία, γνώση των ιδιαιτεροτήτων των τοπικών αγορών, κλπ».