Η γερμανική Bundesbank ανακοίνωσε ότι θα μεταφέρει στα θησαυροφυλάκιά της στη Φρανκφούρτη 54.000 μπάρες χρυσού αξίας 27 δισ. δολαρίων από την Banque de France του Παρισιού και τη Federal Reserve Bank της Νέας Υόρκης έως το 2020.
Αυτή είναι η πρώτη φορά που η γερμανική κεντρική τράπεζα επαναπατρίζει μεγάλο μέρος των αποθεμάτων της σε χρυσό καθώς κατέχει τα δεύτερα σε σειρά μεγαλύτερα αποθέματα μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι ιθύνοντες της τράπεζας δικαιολόγησαν τη μεταφορά λέγοντας ότι δεν συντρέχει πλέον λόγος για την τράπεζα να αποθηκεύει τα αποθέματα της σε ξένες τράπεζες όπως συνέβαινε κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Πολλοί όμως είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας, που υπερηφανεύεται για την ανεξαρτησία της, τελικά υπέκυψε στις δημόσιες πιέσεις που αμφισβητούσαν την επόπτευση που μπορεί να έχει η Bundesbank στα αποθέματά της που βρίσκονται στα θησαυροφυλάκια των ξένων τραπεζών και εκδήλωναν φόβο για την ασφάλειά τους.
«Η κατοχή χρυσού ως κεντρική τράπεζα της χώρας δημιουργεί εμπιστοσύνη» δήλωσε ο Κάρλ Λούντβιχ Τίλε, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Bundesbank, ο οποίος αρνήθηκε να σχολιάσει το κόστος και τον χρόνο της μεταφοράς.