«Ήταν προκλητικός και εριστικός» είπε απόστρατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., που κατηγορείται για την υπόθεση της «ζαρντινιέρας», αναφερόμενος κατά την απολογία του ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, στον Κύπριο Αυγουστίνο Δημητρίου.

Ο κατηγορούμενος περιέγραψε αναλυτικά τον τρόπο που βίωσε το περιστατικό ξυλοδαρμού του 30χρονου Κύπριου, το βράδυ της 17ης Νοεμβρίου 2006, αρνούμενος οποιαδήποτε εμπλοκή του στο επεισόδιο.

«Όταν παρέλαβα τον Δημητρίου από του συναδέλφους μου ήταν αιμόφυρτος. Ήταν κρατούμενος καθώς ενημερωθήκαμε ότι συμμετείχε σε επεισόδια. Δεν ξέρω τι είχε γίνει νωρίτερα, δεν τον έδειρα. Φώναζε συνεχώς, έκανε χειρονομίες και ήθελε να δημιουργήσει κατάσταση για να φύγει» δήλωσε ο αξιωματικός.

Άδικη χαρακτήρισε την πρωτόδικη ποινή του (15 μήνες με αναστολή), τονίζοντας ότι η καταδίκη του τού «στοίχισε» τη σταδιοδρομία του, καθώς έμεινε «στάσιμος» και στη συνέχεια αποστρατεύτηκε αυτεπάγγελτα.

«Δεν έκανα κάτι», τόνισε ο αξιωματικός.

Εκτοξεύοντας βολές εναντίον του σημερινού πρύτανη του ΑΠΘ Γιάννη Μυλόπουλου-αυτόπτη μάρτυρα του επεισοδίου-, που κατέθεσε ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, ο αξιωματικός της ΕΛΑΣ έκανε λόγο για επικοινωνιακή εκμετάλλευση στο βωμό προσωπικών συμφερόντων.

Νωρίτερα, προβλήθηκε στη δικαστική αίθουσα οπτικοακουστικό υλικό από το επεισόδιο. Η διαδικασία διεκόπη και θα συνεχιστεί την ερχόμενη Παρασκευή με τις απολογίες των υπολοίπων αστυνομικών, οκτώ στο σύνολό τους, που κατηγορούνται για την υπόθεση.

Πρωτόδικα οι αστυνομικοί καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης από 15 μήνες έως τρία έτη και τρεις μήνες, κατά περίπτωση με τριετή αναστολή και εξαγοράσιμες.