Γυναίκες που έχουν καταφέρει να μείνουν έγκυες μέσω IVF αντιμετωπίζουν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης εν δυνάμει θανατηφόρων θρομβώσεων εξαιτίας των φαρμάκων που λαμβάνουν στο πλαίσιο της διαδικασίας, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Πιθανώς «ένοχα» τα φάρμακα διέγερσης των ωοθηκών

Όπως αναφέρουν ερευνητές του Ινστιτούτου Καρολίνσκα στη Στοκχόλμη της Σουηδίας με on-line δημοσίευση στην επιθεώρηση «British Medical Journal», τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στην εξωσωματική γονιμοποίηση προκειμένου να διεγείρουν τις ωοθήκες ώστε να παραγάγουν περισσότερα ωάρια μπορεί να είναι υπαίτια για τον αυξημένο κίνδυνο θρομβώσεων.

Οι ορμόνες αυτών των φαρμάκων είναι παρόμοιες με εκείνες που χρησιμοποιούνται στις θεραπείες ορμονικής υποκατάστασης που χορηγούνται σε εμμηνοπαυσιακές γυναίκες καθώς και στην αντισύλληψη – είναι γνωστό ότι αμφότερες αυτές οι θεραπείες αυξάνουν τον κίνδυνο θρομβώσεων.

Οι ειδικοί από το Καρολίνσκα εξέτασαν τους ιατρικούς φακέλους που αφορούσαν σχεδόν 25.000 γυναίκες οι οποίες είχαν αποκτήσει παιδί μετά από υποβολή τους σε IVF και συνέκριναν τα στοιχεία με εκείνα παρόμοιου αριθμού γυναικών που είχαν γεννήσει μετά από φυσική σύλληψη.

77% μεγαλύτερος κίνδυνος θρομβώσεων

Όπως είδαν, στην ομάδα της IVF κατεγράφησαν 4,2 περιπτώσεις θρομβώσεων εν τω βάθει φλεβών ανά 1.000 εγκυμοσύνες σε σύγκριση με 2,5 περιπτώσεις θρομβώσεων ανά 1.000 εγκυμοσύνες που είχαν προκύψει από φυσική σύλληψη. Η αναλογία αυτή μεταφραζόταν σε αύξηση του κινδύνου κατά 77% για θρόμβωση εν τω βάθει φλεβών στην ομάδα της IVF σε σύγκριση με την ομάδα της φυσικής σύλληψης.

Από τη μελέτη προέκυψε μάλιστα ότι ο κίνδυνος θρομβώσεων ήταν μεγαλύτερος κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης στις γυναίκες που είχαν υποβληθεί σε εξωσωματική γονιμοποίηση. Στις γυναίκες που είχαν συλλάβει φυσικά ο αντίστοιχος κίνδυνος ήταν μεγαλύτερος μετά τη γέννα.

Επταπλάσιος κίνδυνος πνευμονικής εμβολής

Σε ό,τι αφορά τον κίνδυνο θρόμβωσης στους πνεύμονες η οποία μπορεί να είναι θανατηφόρα, αυτός ήταν σχεδόν επτά φορές μεγαλύτερος στις γυναίκες που είχαν υποβληθεί σε IVF – αν και συνολικά αυτές οι περιπτώσεις ήταν σπάνιες. Συγκεκριμένα κατεγράφησαν 3 πνευμονικές εμβολές ανά 1.000 εγκυμοσύνες στην ομάδα της IVF και 0,4 ανά 1.000 εγκυμοσύνες στην ομάδα της φυσικής σύλληψης.

Ο επικεφαλής της μελέτης καθηγητής Πέτερ Χένρικσον από το Τμήμα Καρδιαγγειακής Ιατρικής στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα σημείωσε πως «παρότι ο απόλυτος κίνδυνος θρόμβωσης εξαιτίας της IVF φαίνεται να είναι χαμηλός, οι γιατροί πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση». Ο ειδικός προσέθεσε ότι οι γυναίκες που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου για θρομβώσεις ίσως θα έπρεπε να συζητήσουν με τον γιατρό τους το ενδεχόμενο να λαμβάνουν θρομβολυτικά φάρμακα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (κατάλληλα για λήψη από εγκύους).