Τον Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, συνάντησε το μεσημέρι της Τετάρτης ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Παπούλιας ενημερώθηκε από τον κ. Τσίπρα, για τα αποτελέσματα του ταξιδιού του στο Βερολίνο ενώ στην συζήτηση τους δεν έλειψαν και οι αναφορές στην τρέχουσα πολιτική – κοινωνικά πραγματικότητα,

Στις δηλώσεις τους πριν τη συνάντησή τους ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην κλιμάκωση της βίας την οποία δεν πρέπει να αφήσουμε ανεξέλεγκτη ενώ πρέπει να δημιουργηθεί μια ασπίδα προστασίας.
«Πρέπει να υψώσουμε ασπίδα προστασίας της Δημοκρατίας από τη βία» είπε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντας «επικίνδυνη τη στρατηγική έντασης» και σημειώνοντας ότι «δεν μπορεί να αποτελούν θέματα εκμετάλλευσης τα κρούσματα βίας».

Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε στους δημοσιογράφους ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις διεθνείς επαφές που είχε σ Λατινική Αμερική και Γερμανία, τονίζοντας ότι μπορεί να υπάρχει διεύρυνση της διαπραγμάτευσης.

Συγκεκριμένα οι δηλώσεις του κ. Αλέξη Τσίπρα έχουν ως εξής:

«Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για μια σειρά από σημαντικές διεθνείς επαφές που είχα το τελευταίο διάστημα, τόσο με ηγέτες σημαντικών χωρών στην παγκόσμια οικονομία, χωρών της Λατινικής Αμερικής, όσο όμως και τις επαφές που είχα με την πολιτική ηγεσία στη Γερμανία, μια χώρα που παίζει σημαντικό ρόλο στα ελληνικά και ευρωπαϊκά πράγματα.

Του εξήγησα ότι στόχος αυτών των επαφών ήταν η διεθνοποίηση του ελληνικού προβλήματος. Η κρίση δεν είναι ελληνική ιδιαιτερότητα. Το ελληνικό πρόβλημα είναι μέρος ενός ευρύτερου ευρωπαϊκού και παγκόσμιου προβλήματος, και πιστεύω ότι με αυτό τον τρόπο, με μια πολυδιάστατη οπτική για την εξωτερική μας πολιτική, μπορούμε να αναζητήσουμε συμμάχους στην παγκόσμια σκακιέρα αλλά και να διευρύνουμε ρωγμές αλλά και την ατζέντα της διαπραγμάτευσης εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου.

Ειδικότερα δε από το ταξίδι μου στη Γερμανία του μετέφερα την εντύπωση ότι η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη είναι ευαίσθητη και στο δράμα που περνάει ο ελληνικός λαός, το αδιέξοδο δηλαδή της εφαρμογής του μνημονίου, όσο και σε ζητήματα που αφορούν την κοινωνική δικαιοσύνη, τη διαφάνεια, τη φορολογική δικαιοσύνη αλλά και τις εκκρεμότητες του παρελθόντος από τη γερμανική πλευρά, γιατί εμείς προσπαθήσαμε και θα προσπαθήσουμε να διευρύνουμε την ατζέντα της διαπραγμάτευσης και σε μια σειρά από θέματα όπου η Ελλάδα έχει δυνατότητες να κερδίσει πολλά περισσότερα.

Τέλος, ανέφερα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη δυσαρέσκειά μας για τις επιλογές της κυβέρνησης να νομοθετεί με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και να υποβαθμίζει τη λειτουργία της Βουλής, της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.

Και βέβαια είχα την ευκαιρία να του εκφράσω τη βαθιά μας ανησυχία για την κλιμάκωση της βίας, τα κρούσματα τρομοκρατίας. Του επεσήμανα την ανάγκη να υπάρξει η μέγιστη δυνατή καταδίκη, αλλά και προστασία της δημοκρατίας από τον πολιτικό κόσμο. Κι ότι δεν μπορούν αυτά τα φαινόμενα να αποτελούν πεδίο πολιτικής και μικροκομματικής εκμετάλλευσης και αντιπαράθεσης».

Σε σχετική ερώτηση αν υπάρχουν περιθώρια διαπραγμάτευσης σε ότι αφορά τη Γερμανία τουλάχιστον; Είδατε περιθώρια διαπραγμάτευσης; ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι «μια κυβέρνηση η οποία θα αμφισβητήσει το μονόδρομο του μνημονίου, έχει πολλά περιθώρια να κερδίσει».

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ερωτήθηκε επίσης για αν στηθούν τρεις ή τέσσερις κάλπες στη Βουλή για την προανακριτική επιτροπή για τη λίστα Λαγκάρντ. «Νομίζω ότι είναι αδιανόητο», απάντησε ο κ. Τσίπρας, « αυτό το οποίο λέγεται ότι αποφασίστηκε στη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών. Να καταλύεται η ομαλή κοινοβουλευτική λειτουργία. Και ουσιαστικά να έχουμε και μια διαδικασία η οποία θα αίρει την μυστικότητα της ψήφου. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει στο ελληνικό Κοινοβούλιο και προδίδει πανικό. Αυτοενοχοποιείται ο κ. Βενιζέλος ζητώντας από τον κ. Σαμαρά τέτοιου είδους προστασία. Ταυτόχρονα όμως γίνεται και όμηρος του κ. Σαμαρά. Κι εμείς, απευθυνόμαστε πρωτίστως στην κυβέρνηση, και στον κ. Σαμαρά και στους βουλευτές της πλειοψηφίας. Πρέπει να προστατέψουμε την κοινοβουλευτική λειτουργία και τη δημοκρατική λειτουργία. Γιατί με τέτοια προηγούμενα δημιουργούμε πάρα πολύ κακούς οιωνούς για το μέλλον»