Με αφορμή πρόσφατο περιστατικό συγγενικού μου προσώπου, προσέτρεξα στην βοήθεια πλέον «επαϊόντων», με σκοπό την ενημέρωσή μου ως ασφαλισμένου και φορολογούμενου πολίτη.
Το περιστατικό αφορά την προμήθεια του απαραίτητου ιατροφαρμακευτικού σκευάσματος για την διενέργεια διαγνωστικής εξέτασης και συγκεκριμένα Μαγνητικής Τομογραφίας.
Όπως πιθανολογείτε, η συνεδρία πραγματοποιήθηκε σε ιδιώτη πάροχο, εξοπλισμένο με τον κατάλληλο εξοπλισμό σύγχρονης τεχνολογίας.Περιττό να αναφέρω πως ο παθών νοσηλεύθηκε σε κρατικό νοσηλευτήριο, η στελεχιακή ανεπάρκεια του οποίου δεν επέτρεψε την ενδο-νοσοκομειακή εκτέλεση της πράξης.
Προμηθευόμενος λοιπόν τα απαραίτητα έγγραφα (ηλεκτρονική συνταγή) ο παθών εδέχθη την απαραίτητη κατά τους θεράποντες ιατρούς ακτινοβολία και έλαβε το –τύχη αγαθή- αρνητικό αποτέλεσμα, καθησυχάζοντας εαυτόν και τους οικείους του.
Πλήν όμως, απαιτήθηκε από τα ευγενέστατα άτομα της γραμματείας του παρόχου, προκειμένου να παραλάβει τις διαφάνειες και την σχετική διάγνωση του συνεργάτη ακτινολόγου, η προσκόμιση της συσκευασίας του απαραίτητου «σκιαγραφικού». Με την ανάλογη έκδοση της ηλεκτρονικής πάντοτε συνταγής από τον αρμόδιο ιατρό, το σκεύασμα αγοράστηκε και παραδόθηκε στο «μαγαζί»,οπότε και παρελήφθη η διάγνωση.
Και έρχομαι λοιπόν στο ζήτημα της επικεφαλίδας:
Σύμφωνα με σειρά αποφάσεων του Υπουργείου Υγείας, στην έννοια του «κλειστού» νοσηλίου, στο οποίο και συμπεριλαμβάνονται οι τομογραφίες, το κόστος των αναλωσίμων υλικών δεν χρεώνεται επιπλέον, στον «πελάτη» ή στο ασφαλιστικό του ταμείο, με την έννοια ότι στο κόστος που έχει συμφωνηθεί μέσω της έκδοσης του Φ.Ε.Κ, έχει υπολογισθεί.
Διαπορών λοιπόν, υποβάλω το εξής ερώτημα: Είναι γνωστή η διαχρονική «αμέλεια» στους εκάστοτε διοικούντες και στελέχη του Υ.Υ&Κ.Α. και των φορέων ασφάλισης υγείας; Αν ναι, τότε κάτι πρέπει να γίνει άμεσα. Αν πάλι όχι, τότε κάποιοι πρέπει να απολογηθούν. Σκεφθείτε μόνον πως στην Ελλάδα πραγματοποιούνται, αναλογικά με τον πληθυσμό της, οι περισσότερες κατά κεφαλή αντίστοιχες εξετάσεις στην Ε.Ε, αν οι πληροφορίες μου είναι σωστές. Εκτός των άλλων, από επιστημονικές ενώσεις (Ακτινολόγων Ιατρών) έχει συχνά θιχθεί το πρόβλημα, κυρίως από την άποψη της ακτινοβολίας που δέχεται ο μέσος ,ανυποψίαστος συνήθως, ασθενής.
Δεν μας αρκεί δηλαδή που οι Ελληνικοί Τομογράφοι είναι σε θέση να καλύψουν, όχι μόνο το σύνολο του Βαλκανικού πληθυσμού αλλά και πάλι να περισσεύει δυναμικότητα, σπαταλούμε (βεβαίως,βεβαίως….) και ποσά που, έτσι κι’αλλιώς, μας λείπουν για να συντηρήσουμε τους κ.κ. «επιχειρηματίες» της Ιδιωτικής Υγείας.