Μηδενικός αναμένεται για το 2013 ο καθαρός νέος δανεισμός μέσω εντόκων γραμματίων, ενώ το απόθεμα των εντόκων αναμένεται να παραμείνει στα 15 δισ. ευρώ, αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή.

Ο κ. Σταϊκούρας διευκρινίζει επίσης ότι το ποσό των 40 δισ. ευρώ που αναφέρεται στον προϋπολογισμό του 2013 σαν βραχυπρόθεσμος δανεισμός περιλαμβάνει σωρευτικά τις μηνιαίες ανανεώσεις των 3μηνων και 6μηνων εντόκων γραμματίων.

Το έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κατατέθηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Κ. Μπαρμπαρούση.

Όπως διευκρινίζει ο κ. Σταϊκούρας, «αν και οι δημοπρασίες των εντόκων είναι δημόσιες και ανοιχτές σε οποιονδήποτε θέλει να συμμετάσχει, το μεγαλύτερο μέρος των εντόκων (περίπου ¾) καλύπτονται από εγχώριες τράπεζες. Εν τούτοις μόνο το 30% του ποσού που διατηρούν οι τράπεζες είναι χρηματοδοτήσημο από το Ευρωσύστημα μέσω του ELA, ενώ το υπόλοιπο χρηματοδοτείται από ίδια κεφάλαια και καταθέσεις».