Δύο μέτρα και σταθμά παρουσιάζει η εγχώρια τουριστική βιομηχανία, καθώς δυσανάλογη με τα θετικά αποτελέσματα των αφίξεων τα τελευταία χρόνια είναι η πορεία των εσόδων στα ελληνικά ξενοδοχεία, αφού οι προσφορές έγιναν το βασικό εργαλείο για την προσέλκυση επισκεπτών και η περίοδος λειτουργίας τους συρρικνώνεται.
Οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις έχουν χάσει κατά μέσο όρο 22,7% των εσόδων τους την τετραετία Ιαν. – Νοε. 2008 –2012, όπως προκύπτει στη μηνιαία έρευνα benchmarking της GBR Consulting για την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ), την Ενωση Ξενοδόχων Αθηνών –Αττικής (ΕΞΑ-Α) και την Ενωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης (ΕΞΘ). Σε ορεινούς και ημιορεινούς προορισμούς το ποσοστό εκτοξεύεται σε 50%, σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΟΞ κ. Ι. Ρέτσος.
Με την ύφεση να φθάνει στο 25% συνολικά την τελευταία πενταετία στην Ελλάδα, «το 2011 είχαμε ρεκόρ αφίξεων με 16,5 εκατ. επισκέπτες και το 2012 αντιστροφή του αρνητικού κλίματος με τις αφίξεις να κυμαίνονται σε 16,1 εκατ., περιορίζοντας την υστέρηση κάτω του 3%», τόνισε ο κ. Ρέτσος, αναφερόμενος στις επιδόσεις του τομέα. Ο ίδιος επισήμανε ότι οι θετικές προβλέψεις για 17 εκατ. τουρίστες το 2013 μπορεί να είναι υλοποιήσιμες, ωστόσο το έσοδο αποτελεί ζητούμενο, τονίζοντας την κρισιμότητα της διατήρησης της βιωσιμότητας των ελληνικών επιχειρήσεων.
Την περίοδο 2009 –2012 ενώ οι αεροπορικές αφίξεις εξωτερικού ενισχύθηκαν κατά 2,48% (από 12,551 εκατ. τουρίστες σε 12,862 εκατ. τουρίστες), οι αφίξεις εσωτερικού κατέρρευσαν κατά 23,03% (από 6,304 εκατ. σε 4,853 εκατ.), γεγονός που καταδεικνύει την αδυναμία της εγχώριας αγοράς, που επηρεάζει αρνητικά περιοχές που βασίζονται στην εγχώρια πελατεία, όπως ορεινοί προορισμοί και αστικά κέντρα. Χαρακτηριστικό της τετραετίας 2008-2012 είναι η μείωση των κατειλημμένων δωματίων, που κυμαίνεται σε ποσοστό 12,1% πανελλαδικά (Νοε. 2008 –Νοε. 2012), με μοναδική θετική εξαίρεση τον Ιούλιο (3%). Το ίδιο διάστημα στα resort ξενοδοχεία τα διαθέσιμα δωμάτια μειώθηκαν κατά 12%, στοιχείο που αποδίδεται στη συρρίκνωση του χρόνου λειτουργίας τους, τα κατειλημμένα δωμάτια περιορίστηκαν κατά 5,1%, ενώ η πληρότητα ενισχύθηκε κατά 7,9%. Τη χειρότερη επίδοση παρουσιάζουν οι λοιπές πόλεις της χώρας με μείωση των διαθέσιμων δωματίων κατά 6,3%, των κατειλημμένων κατά 28,8% και της πληρότητας κατά 24%. Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη έχουν αύξηση διαθέσιμων δωματίων 2,14% και 1,3% αντίστοιχα, μείωση των κατειλημμένων 23,7% και 5,5% και πτώση της πληρότητας 25,3% και 6,8%.
Κυρίαρχο αίτημα του κλάδου αποτελεί η ανάγκη υλοποίησης οργανωμένης επίσημης καμπάνιας προβολής για τη χώρα, ενώ αναφερόμενος στη χρηματοδότηση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων από τις τράπεζες, ο πρόεδρος της ΠΟΞ ζήτησε να υπάρξει πρωτοβουλία από την πολιτεία για επέκταση των χρόνων αποπληρωμής των δανείων, τονίζοντας την αναπτυξιακή προοπτική του τομέα. Εστίασε επίσης στην άμεση και έμμεση φορολόγηση, τονίζοντας ότι θα πρέπει «να δοθεί λύση για το πετρέλαιο από όλες τις πλευρές», καθώς σε πολλές μονάδες το κόστος του κατά μέσο όρο κυμαίνεται σε 35% των λειτουργικών εξόδων και πολλές φορές ξεπερνά το εργασιακό κόστος, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις εφέτος λειτούργησε ανασταλτικά, μαζί με την έλλειψη ζήτησης, για τη λειτουργία μονάδων.
Σχολιάζοντας τέλος το σχέδιο νόμου που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Τουρισμού, δήλωσε ότι η εικόνα είναι θετική, καθώς επιχειρείται να δοθούν λύσεις σε επιμέρους ζητήματα και πρόσθεσε ότι η Ομοσπονδία θα τοποθετηθεί επίσημα, μετά από ενημέρωση από τις κατά τόπους ξενοδοχειακές ενώσεις.