Και οι πέντε όμιλοι που είχαν υποβάλει ενδεικτικές προσφορές για την αποκρατικοποίηση του Ομίλου ΔΕΠΑ, προχωρούν στην τελική φάση του διαγωνισμού, σύμφωνα με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), το οποίο συνεδρίασε το μεσημέρι της Τετάρτης.

Συγκεκριμένα, οι πέντε φορείς που υπέβαλαν ενδεικτικές προσφορές και προχωρούν στην τελική φάση, είναι οι εξής:
– Gazprom για την ΔΕΠΑ
– Μ&Μ GasCo για την ΔΕΠΑ
– Negusneft (Sintez Group) για την ΔΕΠΑ και τον ΔΕΣΦΑ
– PPF & ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για την ΔΕΣΦΑ
– Socar για την ΔΕΣΦΑ
Η συζήτηση για την έγκριση των τευχών του διαγωνισμού θα ολοκληρωθεί στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ, που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα.
Διεθνής ανταγωνισμός για το αέριο
Σύμφωνα με πληροφορίες για τις μέχρι στιγμής μη ανταγωνιστικές προσφορές, η Gazprom προσφέρει (μόνο για τη ΔΕΠΑ) 800- 900 εκατ. ευρώ, ο ρωσικός όμιλος Sintez-Negusneft 1,6 ως 1,8 δισ. ευρώ για ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ και η εταιρεία Socar του Αζερμπαϊτζάν περί τα 400 εκατ. ευρώ.
Εν τω μεταξύ, την προηγούμενη εβδομάδα εκδηλώθηκε έμμεση πλην σαφής αντίδραση από τα Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την πιθανή πώληση της ΔΕΠΑ σε Ρώσους. Η εκπρόσωπός του κυρία Βικτόρια Νούλαντ είπε ότι είναι μια απόφαση που θα ληφθεί από την Ελλάδα, προσθέτοντας όμως με νόημα ότι η συμβουλή των ΗΠΑ για όλες τις χώρες «είναι να έχουν διαφορετικές πηγές εφοδιασμού για τις εθνικές ενεργειακές τους ανάγκες, έτσι ώστε να μην μπορούν να κρατούνται όμηροι», φωτογραφίζοντας ξεκάθαρα τη Ρωσία του Πούτιν.
Από τη άλλη πλευρά πληροφορίες αναφέρουν ότι Ρώσος Πρόεδρος θα έχει τον τελικό λόγο για το ποια από τις δύο εταιρείες θα κινηθεί στη σκακιέρα της αποκρατικοποίησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, την απόφαση για την τύχη του διαγωνισμού θα τη λάβει προσωπικά ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς. Σημειώνεται ότι επίκειται επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον, μάλλον στις 25 Μαρτίου, ενώ στη συνέχεια θα επισκεφθεί και τη Μόσχα.