Περισσότερα από 500 αρχαία αντικείμενα από 24 διαφορετικά σύνολα. Η έκθεση του Κυκλαδικού Μουσείου «Πριγκίπισσες της Μεσογείου στην αυγή της Ιστορίας» αποτελεί έναν ύμνο στο γυναικείο φύλο και δίνει την ευκαιρία στο κοινό να ανακαλύψει την τέχνη της ομορφιάς, αλλά και το ρόλο των Ελληνίδων στις κοινωνίες της Πρώιμης Εποχής του Σιδήρου.

Με θερμό υποστηρικτή τη L’oreal Hellas, την εταιρεία που επιμένει ότι «η ομορφιά είναι γλώσσα» και που επιτρέπει σε όλους να εκφράσουν την προσωπικότητά τους, να αποκτήσουν αυτοεκτίμηση και να αισθανθούν πλήρεις, η έκθεση ταξιδεύει στο χρόνο και παρουσιάζει τις πραγματικές γυναίκες που έζησαν από το 10ο μέχρι τον 5ο αιώνα π.Χ. Αρχόντισσες ή πριγκίπισσες, ιερείς ή θεραπεύτριες, μάγισσες, γυναίκες με κύρος και ντόπιες που ξεχώρισαν -όλες γυναίκες με σάρκα και οστά που έζησαν και έδρασαν-, δείχνουν τον πραγματικό τους χαρακτήρα μέσα από τα μοναδικά ταφικά αντικείμενα, που εξακολουθούν να μαρτυρούν πολλά για τις ίδιες ύστερα από χιλιάδες χρόνια.

Χάλκινα αγγεία και σκεύη, φαγεντιανά, γυάλινα αγγεία και σκέυη, πήλινα, χάλκινα, ελεφαντοστέινα ειδώλια, αλλά και κοσμήματα: ζώνες, περικάρπια και περιβραχιόνια, σκουλαρίκια, δακτυλίδια, σφηκωτήρες για τα μαλλιά, περιδέραια, χάντρες, χρυσές μάσκες που κάλυπταν το πρόσωπο και επιστήθια κοσμήματα, όλα βασισμένα σε εξαιρετικές τεχνικές χρυσοχοΐας, εκφράζουν έναν ολόκληρο κόσμος τέχνης, πλούτου, δόξας και ιδεών και μένουν χαραγμένα στο μυαλό των επισκεπτών.

* Η έκθεση «Πριγκίπισσες της Μεσογείου στην αυγή της Ιστορίας» παρουσιάζεται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης έως τις 10 Απριλίου.