Ξανανοίγει ο φάκελος για την υπόθεση των επιθέσεων στην αμερικανική πρεσβεία στη Βεγγάζη. Στις 23 Ιανουαρίου θα καταθέσει ενώπιον του Κογκρέσου η αμερικανίδα ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον.

Η ημερομηνία κατάθεσης της υπουργού, η οποία λίγες ημέρες αργότερα θα παραδόσει τη σκυτάλη στον Τζον Κέρι, ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, Εντ Ρόις.

«Πρόθεσή μου είναι σε αυτήν την ακρόαση να επικεντρωθούμε στο γιατί αυτή η επίθεση δεν προβλέφθηκε, ποια ήταν τα λάθη των αξιωματούχων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και ποιες ανεπάρκειες των υπευθύνων πρέπει να διορθωθούν ώστε να είναι περισσότερο ασφαλή τα διπλωματικά κτίρια στο εξωτερικό και να προστατεύονται καλύτερα οι διπλωμάτες μας», τόνισε ο Ρεπουμπλικάνος Ρόις.

Η αρχική ημερομηνία κατάθεσης της Χίλαρι Κλίντον ήταν η 20η Δεκεμβρίου, αλλά η διαδικασία αναβλήθηκε λόγω προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε η υπουργός.

Η Κλίντον είχε αναλάβει τον Οκτώβρη την ευθύνη για τις επιπτώσεις της επίθεσης, η οποία στοίχισε τη ζωή σε τέσσερις Αμερικανούς, ανάμεσά τους και τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Λιβύη. Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών θα εγκατέλειπε τη θέση της αμέσως μετά την ορκωμοσία του Μπαράκ Ομπάμα στις 21 Ιανουαρίου, όμως θα παραμείνει στο υπουργείο μέχρι να είναι έτοιμος ο Κέρι να αναλάβει.

Ο Κέρι είναι σήμερα πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσία.

Η ημερομηνία μεταβίβασης των καθηκόντων στο υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί από την κυβέρνηση.