Η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης στη Μιανμάρ Αούννκ Σαν Σούου Κίι καταγγέλλεται πως έλαβε οικονομική δωρεά από επιχειρηματία που έγινε πάμπλουτος κάνοντας μπίζνες με την στρατιωτική χούντα η οποία κυβέρνησε τη χώρα από το 1992 μέχρι το 2011.
Σύμφωνα με τις καταγγελίες η Εθνική Ένωση για τη Δημοκρατία, το κόμμα της τιμηθείσας με Νομπέλ Ειρήνης το 1991 Σούου Κίι, έλαβε μεγάλα χρηματικά ποσά από τον μεγαλοεπιχειρηματία και έμπορο όπλων Τάι Ζα, στενό φίλο του 78χρονου στρατάρχη Θαν Σουέ, που διοικούσε τη χώρα με σιδηρά πυγμή από το 1992. Η ίδια δεν διαψεύδει πως δέχτηκε αυτές τις «επιχορηγήσεις», ισχυριζόμενη όμως ότι ήταν «για καλό σκοπό».
«Κάποιοι που θεωρούνται φίλοι και συνεργάτες του πρώην καθεστώτος υποστήριξαν τις κοινωνικές δραστηριότητες του κόμματος μας. Και ρωτάω: που είναι το κακό σε αυτό;», αναρωτήθηκε η Σούου Κίι, προσθέτοντας με νόημα πως «[οι άνθρωποι αυτοί] αντί να επενδύσουν σε ανούσια πράγματα, επέλεξαν να ρίξουν τα χρήματά τους σε κάτι που αξίζει περισσότερο».
«Η Εθνική Ένωση για τη Δημοκρατία βρήκε μια νέα, πολύ επικερδή, αποστολή: να ξεπλένει τα χρήματα των φίλων του πρώην χουντικού καθεστώτος», σχολίασε ο Μάουνγκ Ζάρνι, βιρμανός καθηγητής στο βρετανικό London School Of Economics κι ενός εκ των μεγαλύτερων επικριτών της Σούου Κίι.
Πριν μερικές ημέρες η Σούου Κίι -κόρη του ηγέτη της βιρμανικής αντίστασης κατά της βρετανικής αποικιοκρατίας, Αούνγκ Σαν- αρνήθηκε να παρέμβει προσωπικά στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους αντάρτες Κασίν, καθώς όπως υποστηρίζει, οι Αρχές δεν της έχουν δώσει άδεια να το πράξει.
Σε ομιλία της τον περασμένο Ιούλιο, η 67χρονη πολιτικός είχε εκφράσει την ευχή να υπάρξει περισσότερος σεβασμός για τις μειονότητες της χώρας, αλλά στη συνέχεια απογοήτευσε με τη στάση τους ορισμένους οπαδούς της, αποφεύγοντας να υπερασπισθεί την καταδιωκώμενη μουσουλμανική μειονότητα των Ροχίνγκιας, στα δυτικά της χώρας.