Στα όρια της χρεοκοπίας βρίσκεται η ρωσική Χίμκι, αντίπαλος του Ολυμπιακού στη φάση των 16 της Ευρωλίγκας. Οι παίκτες της ρωσικής ομάδας είναι απλήρωτοι τους τελευταίους 3,5 μήνες και διεμήνυσαν προς τη διοίκηση ότι θα εγκαταλείψουν το σύλλογο αν δεν πληρωθούν άμεσα.
Ο προπονητής της Χίμκι κ. Ρίμας Κουρτινάιτις, αφού τόνισε ότι οι μπασκετμπολίστες του ποτέ δεν πληρώνονταν στην ώρα τους, έπλεξε το εγκώμιο της ομάδας του σε μια προσπάθεια να συγκινήσει εκείνους οι οποίοι μπορούν να την βγάλουν από τη δύσκολη οικονομική θέση. «Αυτή η ομάδα μπορεί να πάει στο φάιναλ φορ και να διεκδικήσει το τρόπαιο» υποστήριξε ο λιθουανός.
Η διοίκηση της Χίμκι έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά εναποθέτοντας τις ελπίδες της στην τοπική δημοτική αρχή. Οι υποσχέσεις που έδωσε στους παίκτες τον Δεκέμβριο ότι θα πληρωθούν μετά τις γιορτές δεν τηρήθηκαν και τώρα ζητάει τη συμπαράσταση του δήμου και των οπαδών της ομάδας. Στο παιχνίδι της Δευτέρας με την πολωνική Τούροφ (91-72) για τη VTB Λίγκα άνοιξε τις πόρτες για τους θεατές ζητώντας τη βοήθειά τους. Το γήπεδο γέμισε και η απάντηση που πήρε ήταν «θα είμαστε στο πλευρό σας».
Οι Βιτάλι Φριντζόν, Σεργκέι Μόνια, Κρέζιμιρ Λόντσαρ, Κέι Σι Ρίβερς και Πολ Ντέιβις που πριν το παιχνίδι με την Σιένα είχαν απειλήσει να εγκαταλείψουν την ομάδα, δεν έχουν δει ακόμη χρήματα στο λογαριασμό τους. Ο δήμαρχος του Χίμκι υποσχέθηκε ότι θα βοηθήσει την ομάδα να σταθεί στα πόδια της, χωρίς όμως να αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις.
Ο πρόεδρος της Χίμκι κ. Αντρέι Νετσάεφ συνοδευόμενος από τον κ. Κουρτινάιτις την Δευτέρα συναντήθηκαν με τον υπεύθυνο του δήμου για τον αθλητισμό κ. Ολεγκ Χολομπόφ. «Θέλουμε να παραμείνει η Χίμκι μια από τις κορυφαίες ομάδες στη Ρωσία και την Ευρώπη και ο δήμος δεν θα αρνηθεί τη βοήθεια. Τις υποχρεώσεις που είχαμε αναλάβει απέναντί της για το 2012 τις υλοποιήσαμε στο ακέραιο. Το ίδιο θα συμβεί και το 2013. Ωστόσο μιλάμε για οικονομική βοήθεια η οποία δεν αφορά αποκλειστικά τη Χίμκι αλλά την ανάπτυξη του μπάσκετ στην περιοχή. Απλώς το μεγαλύτερο μέρος καταλήγει στη Χίμκι επειδή δεν έχει αντίπαλο. Οι μάνατζερ της ομάδας έκαναν το σοβαρό λάθος να χτίσουν την ομάδα στηριζόμενοι αποκλειστικά στη βοήθεια του δήμου και όχι στο μπάτζετ του συλλόγου. Ολοι οι μάνατζερ αναλαμβάνουν ένα ρίσκο στη δουλειά τους, αλλά οι μάνατζερ της Χίμκι έκαναν το λάθος να στηριχθούν αποκλειστικά στο δήμο χωρίς να έχουν κανένα μακροπρόθεσμο συμβόλαιο με σπόνσορες. Για να συμμετάσχει η ομάδα σε τρεις διοργανώσεις και μάλιστα διεκδικώντας διακρίσεις, απαιτούνται σοβαρές επενδύσεις. Και για αυτές πρέπει να ενδιαφέρεσαι πριν ξεκινήσουν οι αγώνες και όχι όταν τελειώσουν τα χρήματα» υπογράμμισε ο κ. Χολομπόφ.
Η διοίκηση της Χίμκι υποστηρίζει ότι το πρόβλημα προέκυψε από τη στιγμή που αντικαταστάθηκε ο δήμαρχος της πόλης κ. Σεργκέι Σόιγκα ο οποίος είχε υποσχεθεί να χρηματοδοτήσει το μπάτζετ του συλλόγου και οι συμφωνίες που είχαν γίνει επί των ημερών του στην πορεία σταμάτησαν να ισχύουν. Ο νέος δήμαχρος κ. Αντρέι Βορομπιόφ υποσχέθηκε ότι θα βοηθήσει, αλλά όπως αναφέρει ο ρωσικός Τύπος, η Χίμκι δεν είναι στις προτεραιότητές του.
Το πρόβλημα της Χίμκι αντιμετωπίζουν και ουκ ολίγες ρωσικές ποδοσφαιρικές ομάδες οι οποίες χρηματοδοτούνται εξ ολοκλήρου από τους τοπικούς δήμους. Και όπως δήλωσε πρόσφατα βετεράνος παράγοντας, σήμερα που όλες οι ομάδες είναι επαγγελματικές, το ρωσικό κράτος πληρώνει περισσότερα για τη συντήρησή τους από ό,τι η Σοβιετική Ενωση κατά το παρελθόν, όταν ο αθλητισμός ήταν ερασιτεχνικός και υπό κρατική προστασία.

Οπως διευκρίνισε ο κ. Βορομπιόφ χρέη 42 εκατ. ευρώ θα καλυφθούν από το ταμείο του δήμου, από μια κατασκευαστική εταιρεία και διάφορους άλλους χρηματοδότες. «Εχουμε δικαίωμα να χρηματοδοτήσουμε επαγγελματικές ομάδες από τον δημοτικό προϋπολογισμό, επειδή αφορά το ίματζ της πόλης. Σε όλα όμως υπάρχει ένα όριο. Πρέπει να πρυτανεύσει η λογική και να σταματήσει η ανεύθυνη κατασπατάληση των χρημάτων» δήλωσε ο κ. Βορομπιόφ.