«Σε μια δύσκολη περίοδο, το πατρινό καρναβάλι ανοίγει τα φτερά του και καλεί όλους να αφεθούν στη ξεγνοιασιά και στη μαγεία του». Το μήνυμα αυτό στέλνει ο πρόεδρος της κοινωφελούς επιχείρησης του δήμου Πατρέων «Καρναβάλι Πάτρας» Χαράλαμπος Καρκούλιας, με αφορμή τη τελετή έναρξης που θα πραγματοποιηθεί το προσεχές Σάββατο.

Μάλιστα, όπως σημειώνει, «το πατρινό καρναβάλι, που φέτος θα διαρκέσει περίπου δύο μήνες, αποτελεί μια ανεπανάληπτη νησίδα κεφιού και απόδρασης από την δύσκολη καθημερινότητα» και «φιλοδοξεί να παρασύρει και να σαγηνεύσει όσους συμμετάσχουν, αλλά και όσους παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις στα συναρπαστικά μονοπάτια της χαράς, της διασκέδασης, της ανατροπής και της δημιουργίας».

Όσον αφορά τις εκδηλώσεις για την τελετή έναρξης, ο Χαράλαμπος Καρκούλιας τόνισε ότι «με γνώμονα προσαρμοσμένο στα δύσκολα οικονομικά δεδομένα της εποχής, προχωρήσαμε στο σχεδιασμό μιας ημέρας έναρξης, η οποία δεν στερείται σε τίποτα την αισθητική, την ποιότητα και τα αυθεντικά στοιχεία της καρναβαλικής διασκέδασης».

Φέτος, η συντριπτική πλειοψηφία των δράσεων στηρίζονται στην τοπική καλλιτεχνική δημιουργία, αφού ένας μεγάλος αριθμός ομάδων και συντελεστών ενώνουν τις δυνάμεις τους.

Οι δράσεις θα αρχίσουν στις 11 το πρωί και θα δώσουν γιορτινή ατμόσφαιρα στο κέντρο της πόλης. Θα πραγματοποιηθούν σε δυο άξονες, στην πλατεία Γεωργίου, από τις 11 το πρωί έως τις 11 το βράδυ και στον πεζόδρομο της Ρήγα Φεραίου από τις 11 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα.

Μουσική, χορός, πρωτότυπα χάπενινγκ, δράσεις για τα παιδιά, καλλιτέχνες και θέατρα δρόμου και πλήθος εκπλήξεων θα ξετυλιχτούν μέσα από ευρηματικά δρώμενα, μεταδίδοντας τη ζωντάνια και τη χαρά.

Στον πεζόδρομο της Ρήγα Φεραίου θα στηθούν δυο μουσικές σκηνές, όπου θα παίζουν ζωντανά μουσικά συγκροτήματα και ορχήστρες, ενώ στον πεζόδρομο θα χορέψουν ομάδες και σχολές χορού.

Ακόμη θέατρο δρόμου θα δώσει παράσταση με ξυλοπόδαρους, θα παρουσιαστεί σόου με κούκλες, ενώ θα πραγματοποιηθούν παιχνίδια κρυμμένου θησαυρού με τη συμμετοχή πληρωμάτων.

Στις 5 το απόγευμα η Κοινωφελής Επιχείρηση καλεί όλους στην πλατεία Γεωργίου για να σπάσουν το ρεκόρ της αγάπης. Σύμφωνα με το σκηνοθέτη Παναγιώτη Φαφούτη, στόχος είναι να μαζευτούν όσο το δυνατόν περισσότερα ζευγάρια που θα χορέψουν μπλουζ. Στις 6.30 το απόγευμα θα ξεκινήσει ένα μεγάλο πάρτι με το συγκρότημα των Vegas.

Στη συνέχεια, θα γίνει πομπή στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με επικεφαλής το βασιλιά καρνάβαλο, λευκό και μεγαλοπρεπή, τη βασίλισσα του καρναβαλιού, τον τελάλη και την καρναβαλική κουστωδία τους, συνοδεία ποδηλατών, η οποία θα καταλήξει στην πλατεία Γεωργίου.

Στις 9 το βράδυ, ο δήμαρχος Πατρέων Γιάννης Δημαράς θα κηρύξει την επίσημη έναρξη του καρναβαλιού με τη δέουσα «καρναβαλική» επισημότητα και θα ακολουθήσει σόου με πυροτεχνήματα. Ταυτόχρονα, σύλλογοι σοκολατοριχτών θα τηρήσουν το παραδοσιακό αποκριάτικο έθιμο του σοκαλατοπόλεμου και θα παρουσιαστεί ένα νέο τραγούδι, που γράφτηκε ειδικά για το καρναβάλι.

Το υπαίθριο πάρτι και το καρναβαλικό κέφι, θα διαρκέσουν μέχρι αργά στην πλατεία Γεωργίου.