Ιανουάριος 2013 όπως…Σεπτέμβριος 2003! Δέκα χρόνια πίσω «γυρνά» η ΕΛ.ΑΣ προκειμένου να ερμηνεύσει και να αντιληφθεί το μπαράζ ένοπλων και εμπρηστικών επιθέσεων που εκδηλώνεται τις τελευταίες ημέρες. Κι αυτό γιατί οι εμπρηστικές επιθέσεις κατά δημοσιογράφων, πολιτικών προσώπων, γραφείων κομμάτων που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες, φαίνεται να έχουν εντυπωσιακές ομοιότητες με εκείνες του φθινοπώρου του 2003, στη διάρκεια της δίκης της 17Ν. Ανάμεσα στα αλλά, τότε, είχε σημειωθεί εμπρηστική επίθεση στο σπίτι του τότε βουλευτή της ΝΔ κ. Γιώργου Βουλγαράκη στον Λυκαβηττό, που είναι σχεδόν ίδια με αυτήν που σημειώθηκε στο γραφείο του αδελφού του κ. Σίμου Κεδίκογλου στα Εξάρχεια.

Και ίσως το πιο σημαντικό στοιχείο της ΕΛ.ΑΣ είναι ότι τότε αυτό το κύμα των εμπρηστικών επιθέσεων συνοδεύθηκε με τη δημιουργία μίας νέας ένοπλης ομάδας: του «Επαναστατικού Αγώνα» του καταζητούμενου σήμερα Νίκου Μαζιώτη. Και οι ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ μιλούν για πιθανή «επανάληψη της ιστορίας ως …επικίνδυνη φάρσα», προσπαθώντας να αντιληφθούν τι έχει συμβεί με τη ρίψη πυροβολισμών κατά των γραφείων της Νέάς Δημοκρατίας στην λεωφόρο Συγγρού.
Από τα τέλη του καλοκαιριού του 2003 είχε υπάρξει λοιπόν κινητοποίηση ενός μεγάλου τμήματος του αντεξουσιαστικού χώρου, με αφορμή τη δίκη σε πρώτο βαθμό των μελών της 17Ν και σε μια προσπάθεια αναγέννησης του «αντάρτικου πόλης». Και τότε ήταν διάχυτη η άποψη αξιωματούχων ότι «μετά την εξάρθρωση του ΕΛΑ και της 17Ν τελειώσαμε με την τρομοκρατία στην Ελλάδα», όπως συνέβη και τους τελευταίους μήνες μετά τα διαδοχικά χτυπήματα στις ένοπλες οργανώσεις. Όμως τότε ήδη η ομάδα του Νίκου Μαζιώτη, σε συνεργασία με δραστήριους αντεξουσιαστές, είχαν κλέψει -τον Ιούλιο του 2003- εκρηκτικά από το μεταλλείο βωξίτη στο Προσήλιο Φωκίδας και ετοίμαζαν την αναγέννηση του εγχώριου αντάρτικου πόλης. Χωρίς η αστυνομία να έχει αντιληφθεί οτιδήποτε και να πιστεύει, τότε, ότι αυτά είχαν κλαπεί από… ψαράδες! Ετσι, λοιπόν, σύντομα άρχισαν εμπρηστικές επιθέσεις με γκαζάκια σε σπίτια δημοσιογράφων, ακαδημαϊκών, κομμάτων και στην κατοικία του κ. Βουλγαράκη όπου εκδηλώθηκε πυρκαγιά και κινδύνεψαν μέλη της οικογένειάς του. Εντυπωσιακό είναι ακόμη ότι, τότε, την ευθύνη γι αυτή την επίθεση είχε αναλάβει μια οργάνωση που δεν εμφανίσθηκε ποτέ ξανά: ο «Σύλλογος εργαζομένων για την κοινωνική εξέγερση, τα μεταμεσονύκτια σλάλομ». Στην εμπρηστική επίθεση στον συγγενή του κ. Κεδίκογλου δεν ανέλαβε καμία οργάνωση αλλά, με ανώνυμη επιστολή που αναρτήθηκε σε ιστοσελίδα του λεγόμενου αντεξουσιαστικού χώρου άγνωστοι ανέλαβαν την ευθύνη, δείγμα ότι ίσως είναι τμήμα πανομοιότυπου σχεδίου επαναδημιουργίας ένοπλης ομάδας.
Στις αρχές λοιπόν, εκείνου του θερμού φθινοπώρου του 2003 σημειώθηκε και η πρώτη βομβιστική επίθεση του «Επαναστατικού Αγώνα» στα δικαστήρια της Σχολής Ευελπίδων. Όπως φαίνεται να συμβαίνει και τώρα όπου η κλιμάκωση των εμπρηστικών επιθέσεων συνοδεύθηκε με ένοπλο κτύπημα από νέα οργάνωση. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ επισημαίνουν μάλιστα ότι κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί και στα γεγονότα του Δεκεμβρίου του 2008, όταν μετά από την δολοφονία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου είχε υπάρξει μπαράζ εμπρηστικών επιθέσεων κατά αστυνομικών τμημάτων που «κατέληξε» στην επανεμφάνιση της οργάνωσης «Επαναστατικός Αγώνας» η οποία δεν είχε προχωρήσει σε σημαντική επίθεση για δύο χρόνια και φαινόταν να είχε «αναστείλει» την δράση της. Τότε η οργάνωση αυτή είχε προχωρήσει σε δύο ένοπλες επιθέσεις εναντίον κλούβας των ΜΑΤ στο Γουδί και κατά αστυνομικών στο Υπουργείο Πολιτισμού.
Οι αστυνομικοί φοβούνται ότι το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και τώρα. Την ίδια ώρα η Αντιτρομοκρατική συνεχίζει να συγκεντρώνει καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων για την επίθεση στη λεωφόρο Συγγρού. ίκα καταθέσεις κατοίκων στην περιοχή του Παλαιού Φαλήρου, όπου πυρπολήθηκε το όχημα διαφυγής των δραστών, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο οδηγός του αυτοκινήτου να ήταν γυναίκα. Σημειώνεται ότι παρουσία γυναίκας είχε καταγραφεί μόνο σε επιθέσεις του «Επαναστατικού Αγώνα». Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ εξακολουθούν να διερευνούν με ποιον τρόπο διέφυγαν οι δράστες από το Παλαιό Φάληρο και εάν χρησιμοποίησαν πάλι κλεμμένα δίτροχα ή τετράτροχα. Επιπλέον έχουν ζητήσει άρση απορρήτου κινητών στην περιοχή και κατά την ώρα που σημειώθηκε η επίθεση κατά των γραφείων της ΝΔ.