Την πιθανή λειτουργία των καταστημάτων αλυσίδων φραντσάϊζινγκ όλες τις Κυριακές του χρόνου εξετάζει το υπουργείο Ανάπτυξης στο πλαίσιο του στόχου της αναμόρφωσης του αγορανομικού κώδικα.

Πρόκειται, όπως αναφέρεται, για ένα αίτημα που έχει τεθεί θεσμικά από τον σύνδεσμο του κλάδου αλλά και από τον εμπορικό κόσμο.

Βέβαια, το ζητούμενο, πριν υπάρξει οποιαδήποτε ρύθμιση είναι ο καθορισμός του «τι θεωρείται αλυσίδα φραντσάϊζινγκ».

Σημειώνεται ότι το υφιστάμενο σχέδιο νόμου για τον Αγορανομικό Κώδικα, προβλέπει ότι όλες οι εμπορικές επιχειρήσεις ανεξαρτήτως μεγέθους θα μπορούν να λειτουργούν 7 Κυριακές το χρόνο. Με άλλη διάταξη προβλέπεται η δυνατότητα να είναι ανοικτά όλες τις Κυριακές του χρόνου τα καταστήματα, με συνολική επιφάνεια εμβαδού, μικρότερο των 250 τ.μ.

Ομως, υπάρχει και η προϋπόθεση τα συγκεκριμένα καταστήματα να μην ανήκουν, υπό οιαδήποτε νομική σχέση, σε αλυσίδα καταστημάτων ή να μη λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου « shops-in-a-shop».

Το θέμα αυτό όπως και όλες οι αλλαγές που έρχονται στη λειτουργία της αγοράς θα συζητηθούν την Τρίτη, κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης που θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Ανάπτυξης με τη συμμετοχή εκπροσώπων από την ΕΣΕΕ, τον ΣΕΛΠΕ, τη ΓΣΕΒΕΕ, τον ΣΕΒ και την ΕΕΕ. Υπενθυμίζεται ότι μεγάλη μερίδα του εμπορικού κόσμου αντιδρά στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης να μη φαίνεται προς στιγμή τουλάχιστον διατεθειμένη να πάρει πίσω τη ρύθμιση.

Όπως δήλωσε τη Δευτέρα στη διοίκηση του ΕΒΕΑ ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, αναφερόμενος στη διεύρυνση των περιόδων των εκπτώσεων και των προσφορών και την προαιρετική λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, «το υπουργείο έχει κάθε λόγο να προωθήσει αυτό το σημαντικό εκσυγχρονιστικό βήμα» ενώ υπενθυμισε ότι τον Φεβρουάριο θα κατατεθεί προς ψήφιση ο νέος Αγορανομικός Κώδικας.