Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (FED) των Ηνωμένων Πολιτειών Μπεν Μπερνάνκι κάλεσε τη Δευτέρα τους νομοθέτες των ΗΠΑ να αυξήσουν το όριο δανεισμού της χώρας αν θέλουν να αποφύγουν μια δυνητικά καταστροφική χρεοκοπία.
Σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, ο κ. Μπερνάνκι προειδοποίησε ότι η αμερικανική οικονομία βρίσκεται ακόμα σε κίνδυνο από το πολιτικό αδιέξοδο σε σχέση με το δημοσιονομικό έλλειμμα. «Είναι πολύ σημαντικό το Κογκρέσο να πάρει τα αναγκαία μέτρα για να αυξηθεί το ανώτατο όριο χρέους και να αποφευχθεί μια κατάσταση κατά την οποία η κυβέρνησή μας δεν θα μπορεί να πληρώσει τους λογαριασμούς της» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επιπλέον, σημείωσε ότι οι ΗΠΑ θα έχουν να αντιμετωπίσουν πολύ σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα στο μέλλον αν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα καθώς η οικονομία της χώρας είναι ακόμα αδύναμη και δεν είναι απίθανο το γεγονός να μπει και πάλι σε υφεσιακή πορεία.
Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι μέχρι και την τελευταία μέρα του 2012 η αμερικανική οικονομία απειλούταν με το δημοσιονομικό γκρεμό καθώς Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι δεν μπορούσαν να βρουν έναν κοινό τόπο στις διαβουλέυσεις τους.