Μπορεί το σχέδιο του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι για την επαναγορά ομολόγων των υπερχρεωμένων κρατών να καθησύχασε τις αγορές, στην περίπτωση της Ισπανίας όμως απέσπασε την προσοχή από άλλα, εξίσου σοβαρά προβλήματα.
Σύμφωνα με τους οικονομολόγους της Societe Generale και του Ιδρύματος Εφαρμοσμένων Οικονομικών Ερευνών της Μαδρίτης, παρότι το κόστος δανεισμού της Ισπανίας έχει πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας, το δημόσιο χρέος της συνεχίζει να αυξάνεται επικίνδυνα. Το συνολικό χρέος θα ανέλθει στο 97% του ΑΕΠ φέτος, όπως δείχνουν οι προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση όμως έχει χαλαρώσει την πίεση στην Ισπανία για την ανταπόκρισή της στους στόχους του ελλείμματος, λένε οι αναλυτές. Ακόμα και ο επίτροπος Οικονομικής και Νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Όλι Ρεν ενέκρινε τα δημοσιονομικά σχέδια της Ισπανίας μέχρι το τέλος του έτους, αν και προβλέπεται ότι το έλλειμμα θα υπερβεί το σύνολο των στόχων. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ ζήτησε από την Ισπανία να μειώσει το έλλειμμα της στο 4,5%.
Οι προοπτικές για το 2013 είναι ακόμη χειρότερες. Καθιερώνεται ξανά το δώρο των Χριστουγέννων για το δημόσιο τομέα και αυξάνονται οι δαπάνες για τις συντάξεις, επιβαρύνοντας τον προϋπολογισμό με επιπλέον 10 δισ. ευρώ.