Σχεδόν ένας στους δύο CEOs θεωρεί ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας θα βελτιωθεί στο επόμενο έτος, ενώ συνεχίστηκε η ανοδική πορεία του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος, φθάνοντας τις 115 μονάδες το 4ο τρίμηνο 2012, σύμφωνα με την 3μηνιαία έρευνα που διεξάγεται σε δείγμα 2.340 Διευθυνόντων Συμβούλων/Γενικών Διευθυντών των μεγαλύτερων ελληνικών επιχειρήσεων από την Εταιρεία Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ) σε συνεργασία με την ICAP Group. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε την περίοδο 19/12/2012 έως 08/01/2013.
Η σταθερή βελτίωση του δείκτη εκφράζει την αισιοδοξία ότι μετά την ψήφιση των νέων μέτρων και την θετική απόφαση του Eurogroup για εκταμίευση του σημαντικού ποσού των 52,5 δισ. η ελληνική οικονομία, παρά το σημαντικό κόστος προσαρμογής, θέτει τις βάσεις για επάνοδο σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Η ανάλυση των αποτελεσμάτων ανά τάξη μεγέθους δείχνει αξιόλογη βελτίωση του κλίματος σε όλα τα μεγέθη επιχειρήσεων. Ο δείκτης τρέχουσας οικονομικής κατάστασης (ΕΑΣΕ-CEO Current Status Index) συνεχίζει την ανοδική του πορεία, ενώ αυξάνεται σημαντικά έναντι του προηγούμενου τριμήνου ο δείκτης προσδοκιών, ο οποίος διαμορφώνεται στις 142 μονάδες.
Αναλυτικά, οι επιμέρους δείκτες καταγράφουν τις παρακάτω εξελίξεις για το 4ο τρίμηνο του 2012:
-Ο δείκτης τρέχουσας οικονομικής κατάστασης της χώρας σημείωσε άνοδο και διαμορφώθηκε στις 149 μονάδες. Το ποσοστό των CEOs που θεωρεί ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας είναι καλύτερη έναντι του περασμένου έτους αυξήθηκε σημαντικά σε 18% έναντι 3% του προηγούμενου τριμήνου. Συνεχίζονται οι θετικές προσδοκίες των CEOs για την οικονομική κατάσταση της χώρας ένα έτος μετά οι οποίες αποτυπώνονται στη σημαντική βελτίωση του δείκτη στις 196 μονάδες. Σχεδόν ένας στους δύο CEOs θεωρεί ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας θα βελτιωθεί στο επόμενο έτος.
-Ο δείκτης της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης του κλάδου στον οποίο δραστηριοποιούνται οι επιχειρήσεις παρέμεινε σχεδόν στάσιμος έναντι του προηγούμενου τριμήνου. Τρεις στους τέσσερις CEOs πιστεύουν ότι η τρέχουσα κατάσταση του κλάδου τους είναι δυσμενέστερη έναντι του περασμένου έτους. Ο δείκτης προσδοκιών για την οικονομική κατάσταση του κλάδου παρουσιάζει σταθερά ανοδική πορεία και διαμορφώθηκε στις 154 μονάδες. Οι CEOs των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων εμφανίζονται περισσότερο αισιόδοξοι έναντι των υπόλοιπων μεγεθών.
-Συνεχίζεται το αισιόδοξο το κλίμα που επικρατεί μεταξύ των CEOs σχετικά με την τρέχουσα πορεία των επιχειρήσεων που διοικούν, με τον δείκτη να σημειώνει νέα άνοδο στις 65 μονάδες. Ένας στους τέσσερις CEOs δηλώνει ότι η τρέχουσα οικονομική κατάσταση της εταιρείας του είναι καλύτερη σε σχέση με ένα έτος πριν. Θετικές για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο είναι οι προσδοκίες των CEOs για την οικονομική κατάσταση των εταιρειών τους το επόμενο έτος. Ο δείκτης ανήλθε στις 137 μονάδες έναντι 126 του προηγούμενου τριμήνου. Το ποσοστό των CEOs που αισιοδοξούν ότι θα βελτιωθεί η κατάσταση των επιχειρήσεών τους το επόμενο έτος αυξήθηκε σε 54% έναντι 47% το προηγούμενο τρίμηνο.
-Ο δείκτης τρεχουσών δαπανών για επενδύσεις παγίου κεφαλαίου σημείωσε άνοδο και διαμορφώθηκε στις 77 μονάδες έναντι 73 του προηγούμενου τριμήνου. Το 16% των CEOs δήλωσε ότι τρέχουσα επενδυτική δαπάνη των επιχειρήσεων που διοικούν είναι υψηλότερη σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Ωστόσο, στις βιομηχανικές επιχειρήσεις καταγράφεται διαφοροποίηση έναντι των υπόλοιπων τομέων με μείωση του δείκτη. Ο δείκτης επενδυτικών προσδοκιών συνέχισε την ανοδική πορεία και διαμορφώθηκε στις 116 μονάδες. Το 25% των CEOs δηλώνουν ότι η επενδυτική δαπάνη στις επιχειρήσεις που διοικούν θα είναι αυξημένη κατά τον επόμενο χρόνο.
-Ο δείκτης για την τρέχουσα απασχόληση σημείωσε κάμψη στις 51 μονάδες έναντι 53 το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό των CEOs που δήλωσε ότι δεν υπήρξαν μεταβολές στην απασχόληση των επιχειρήσεών τους αυξήθηκε σε 37% (έναντι 30% το προηγούμενο τρίμηνο). Παράλληλα, το ποσοστό των CEOs στις επιχειρήσεις των οποίων σημειώθηκε μείωση της απασχόλησης διαμορφώθηκε σε 48% (έναντι 50% το προηγούμενο τρίμηνο). Ο δείκτης προσδοκιών απασχόλησης παρουσίασε άνοδο στις 108 μονάδες έναντι 93 μονάδων το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό των CEOs που αναμένει το επόμενο έτος αύξηση της απασχόλησης βελτιώθηκε σε 19% έναντι 15% το προηγούμενο τρίμηνο.
Εκτός των βασικών ερωτήσεων που υποβάλλονται κάθε τρίμηνο στους CEOs ζητήθηκε επιπλέον η γνώμη τους σχετικά με την επίδραση στην επιχειρηματική δραστηριότητα της απόφασης του Eurogroup για εκταμίευση ποσού 52,5 δισ. προς την Ελλάδα. Ένας στους πέντε CEOs πιστεύει ότι θα υπάρξει σημαντική βελτίωση στην επιχειρηματική δραστηριότητα. Το 67% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η βελτίωση θα είναι μικρή, ενώ αντίθετα το 12% εκτιμά ότι θα συνεχιστεί η καθοδική πορεία. Οι CEOs των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων έχουν θετικότερες προσδοκίες από την απόφαση του Eurogroup αφού ένας στους τέσσερις περιμένει σημαντική βελτίωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ελλάδα.
Ο πρόεδρος Δ.Σ. ΕΑΣΕ και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Icap, κ. Νικήτας Κωνσταντέλλος ανέφερε ότι «Ο δείκτης οικονομικού κλίματος το 4ο τρίμηνο του 2012 σημείωσε νέα αύξηση στις 115 μονάδες έναντι 103 του προηγούμενου τριμήνου συνεχίζοντας την ανοδική του πορεία για πέμπτο τρίμηνο. Η εξέλιξη του δείκτη εκφράζει την άποψη των CEOs ότι παρά την τρέχουσα δυσμενή θέση της ελληνικής οικονομίας που επιδρά αρνητικά στην επιχειρηματική δραστηριότητα, μπορούν να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις που θα θέσουν την οικονομία σε υγιέστερες βάσεις και μετά την επίπονη αλλά θετική ολοκλήρωση της προσαρμογής θα οδηγήσουν μακροχρόνια την ελληνική οικονομία σε ανάπτυξη. Παράλληλα, αυξάνεται συνεχώς το ποσοστό των CEOs, φτάνοντας το 54%, που πιστεύουν ότι οι επιχειρήσεις που διοικούν μετά από ένα έτος θα βρίσκονται σε καλύτερη οικονομική κατάσταση σε σχέση με την τρέχουσα. Επιπρόσθετα, η συντριπτική πλειοψηφία (88%) των CEOs εκτιμά ότι η απόφαση του Eurogroup για εκταμίευση της δόσης των 52,5 δισ. θα βελτιώσει την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα.»