Έχοντας ως αφετηρία τη γνώριμη πλατφόρμα MQΒ η VW παρουσιάζει στην αμερικανική έκθεση ένα πρωτότυπο SUV το οποίο θα αποτελέσει προπομπό ενός νέου μοντέλου το οποίο θα τοποθετηθεί μεταξύ Τiguan και Touareg.

Το CrossBlue Concept και το μοντέλο το οποίο θα προκύψει, θα αφορά αποκλειστικά ΗΠΑ και Καναδά και έχει σχεδιαστεί με γνώμονα τις ανάγκες αυτών των αγορών.

Έτσι, το πρωτότυπο μοντέλο, έχει διαστάσεις 4,986 μ. μήκος, 2,014 πλάτος και 1,732 μ. ύψος και προς το παρόν, διαθέτει εξαθέσια διάταξη στο εσωτερικό, η οποία, όμως, στην έκδοση παραγωγής του θα μετατραπεί σε επταθέσια.

Την κίνηση του CrossBlue εξασφαλίζει ένα υβριδικό σύνολο το οποίο αποτελείται από πετρελαιοκινητήρα TDI Clean Diesel με απόδοση 190 ίππων και δύο ηλεκτροκινητήρες ισχύος 54 και 114 ίππων οι οποίοι τροφοδοτούνται από μπαταρίες ιόντων λιθίου 9,8 kWh.

Σε ό,τι αφορά τη διάταξη, ο μικρότερης ισχύος ηλεκτροκινητήρας τοποθετείται στον μπροστινό άξονα και είτε σε συνεργασία με τον πετρελαιοκινητήρα είτε ανεξάρτητα, αναλαμβάνει να κινεί τους μπροστινούς τροχούς.

Αντιστοίχως, ο δεύτερος ηλεκτροκινητήρας, τοποθετείται στον πίσω άξονα κινώντας τους πίσω τροχούς και παρεμβαίνει όταν ο οδηγός επιλέξει είτε την τετρακίνητη διαμόρφωση είτε την κίνηση με αποκλειστική χρήση ηλεκτρικής ενέργειας.

H απόσταση που μπορεί να διανύσει το CrossBlue βασιζόμενο αποκλειστικά στην ενέργεια των μπαταριών του, δεν ξεπερνά τα 22,5 χλμ. ωστόσο η μεικτή κατανάλωση του SUV με τη συνδρομή του υβριδικού συστήματος ανέρχεται σε 6,7 λίτρα/100 χλμ. ενώ η συνολική του αυτονομία ανέρχεται σε 1.064 χλμ.

Σε επίπεδο επιδόσεων, το γερμανικό πρωτότυπο SUV υπόσχεται την ολοκλήρωση της διαδικασίας 0-95 χλμ./ώρα σε 7,2 δευτερόλεπτα ενώ, φτάνει την μέγιστη ταχύτητα των 204 χλμ./ώρα και 121 χλμ./ώρα στην ηλεκτροκίνητη λειτουργία.