Βρετανικό πανεπιστήμιο ίδρυσε κέντρο μελέτης και έρευνας για την εξτρεμιστική Ακρα Δεξιά, με επίκεντρο την άνοδο του βίαιου αντι-ισλαμικού ρεύματος και την πιθανότητα επιθέσεων σαν εκείνης του ρατσιστή Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, στην Νορβηγία το 2011, με θύματα 77 ανθρώπους.
Το Κέντρο Φασιστικών, Αντι-Φασιστικών και Μετα-Φασιστικών Μελετών στο πανεπιστήμιο Τίσαϊντ θα ιδρυθεί επισήμως αργότερα αυτόν τον μήνα, σε μια εκδήλωση για την Εθνική Ημέρα Μνήμης για το Ολοκαύτωμα, στην Βρετανία.
Υπό την καθοδήγηση δύο πανεπιστημιακών, του Νάϊτζελ Κόπσι και του Μάθιου Φέλντμαν, το Κέντρο θα εξειδικεύεται στην ιστορία του ακρο-δεξιού εξτρεμισμού στη Βρετανία, και στις τρέχουσες τάσεις και τους κινδύνους, σε παγκόσμιο επίπεδο.
«Σημαντικό στοιχείο για την άνοδο της Ακρας Δεξιάς σήμερα είναι το Ιντερνετ, που επιτρέπει στους ακτιβιστές να οργανώνονται με ανωνυμία, χωρίς να χρειάζεται να συγκεντρώνονται σε χώρους όπου θα μπορούσαν να αναγνωριστούν», λέει ο δρ. Φέλντμαν στον Guardian.
Πρόσθεσε ότι θέλει να ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη: «Δεν προτίθεμαι να υπερτονίσω τους κινδύνους, αλλά υπάρχει σύνδεση ανάμεσα σε αυτό που έκανε πάντα η Ακρα Δεξιά, αυτό που αποκαλούμε τρομοκρατία του ενός μοναχικού δράστη, τέλειο παράδειγμα του οποίου είναι ο Μπρέιβικ, και σε αυτό που βλέπουμε στο Ιντερνετ ως προς την επικοινωνία μεταξύ ακροδεξιών με κοινή ιδεολογία».
Ενας ιδιαίτερος κίνδυνος, είπε, είναι η ραγδαία εξάπλωση των εγχειριδίων τρομοκρατίας online, που εξηγούν τεχνικές για την κατασκευή βομβών ή και χημικών όπλων, με βάση τοξικούς παράγοντες όπως η ρικίνη.
«Δεν θέλω να κινδυνολογήσω, αλλά αργά ή γρήγορα, θα εμφανιστεί πάλι κάποιος σαν τον Μπρέϊβικ. Δεν μπορείς ποτέ να βάλεις τέλος σε τέτοια πράγματα, εκτός και αν θέλεις να ζεις σε μια δικτατορία», λέει στον Guardian ο δρ. Φέλντμαν.