Δεν αναμένεται να αλλάξει «γραμμή πλεύσης» ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννης Διώτης σχετικά με τη λίστα Λαγκάρντ, κατά την συμπληρωματική κατάθεση που θα δώσει την Τρίτη στους δύο οικονομικούς εισαγγελείς.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, φέρεται αποφασισμένος να υποστηρίξει ότι δεν έχει πει ψέματα, ότι δηλαδή παρέδωσε στον Ευ.Βενιζέλο το usb που του είχε έδωσε ο Γ. Παπακωνσταντίνου.

Όσον αφορά, δε, στην ημερομηνία (8 Ιουλίου) που φαίνεται ότι δημιουργήθηκε το stick, ο κ. Διώτης αναμένεται να απαντήσει ζητώντας τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης στο επίμαχο usb.

Ειδικότερα, ο Ιωάννης Διώτης φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να εμμένει στη γραμμή που είχε χαράξει από την πρώτη φορά που κλήθηκε για εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου τέλεσης δύο αξιόποινων πράξεων για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και να μην αλλάζει όσα έχει ήδη ισχυριστεί στους εισαγγελείς, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει πει ψέματα για την υπόθεση της λίστας που του παρέδωσε ο πρώην υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, ο πρώην εισαγγελέας θεωρεί ότι οι ισχυρισμοί του δεν κλονίζονται από το εύρημα της έρευνας για την 8η Ιουλίου 2011, ημερομηνία «γέννησης» του USB, ενόσω ο ίδιος ήταν επικεφαλής στο ΣΔΟΕ.

Για τον λόγο αυτό, μάλιστα, εξετάζει με το νομικό του σύμβουλο το ενδεχόμενο να ζητήσει τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης, ώστε να εξακριβωθεί αν και πώς θα μπορούσε κάποιος, εν αγνοία του, να παρέμβει στο επίμαχο ηλεκτρονικό αρχείο όσο το είχε στα χέρια του.

Οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς, πάντως, φαίνεται να ενδιαφέρονται να αποσαφηνίσουν δύο κρίσιμα για την έρευνα θέματα, τα οποία και θα κρίνουν εν πολλοίς και τις περαιτέρω κινήσεις τους: Αν ο κ. Διώτης αντέγραψε το στικάκι που του παρέδωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου, καθώς ο ίδιος έχει πει ότι δεν κράτησε αντίγραφο, αλλά και την ακριβή ημερομηνία που παρέδωσε το επίμαχο υλικό στον Ευ. Βενιζέλο.

Ο Ι. Διώτης έχει υποστηρίξει ότι η παράδοση έγινε στο τέλος Ιουλίου ή αρχές Αυγούστου 2011.

Τη Δευτέρα ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γ. Καπελέρης, κατέθεσε υπόμνημα δια του συνηγόρου του.

Γ. Καπελέρης: Δεν υπάρχουν «εξ αντανακλάσεως» ευθύνες

Ο κ. Καπελέρης, που δεν προσήλθε ο ίδιος, σύμφωνα με πληροφορίες, εμμένει σε όσα έχει ισχυριστεί από την πρώτη φορά που προσήλθε στο γραφείο των εισαγγελέων.

Ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ την περίοδο που ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου παρέλαβε το ηλεκτρονικό αρχείο από τις γαλλικές αρχές υποστηρίζει ότι δεν πήρε ποτέ στα χέρια του τη λίστα και τονίζει ότι οποιοδήποτε αδίκημα σε σχέση με αυτό το υλικό δεν τον αφορά.

Ο κ. Καπελέρης επαναλαμβάνει, επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι ο τότε υπουργός του παρέδωσε μία εκτυπωμένη σελίδα υπολογιστή, η οποία δεν μπορούσε να πρωτοκολληθεί ή να αποτελέσει βάση ενδελεχούς ελέγχου και την οποία επέστρεψε στον κ. Παπακωνσταντίνου.

Φέρεται, επίσης, να επισημαίνει ότι ουδέποτε τού εδόθη εντολή για πλήρη έλεγχο ο οποίος, όπως λέει ο κ. Καπελέρης, δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς τα πλήρη στοιχεία της λίστας. Υπογραμμίζει, δε, ότι αν λάμβανε σχετική εντολή ο ίδιος, θα ζητούσε η εντολή αυτή να διαβιβαστεί εγγράφως μαζί με όλο το υλικό.

Ο κ. Καπελέρης επικαλείται μάλιστα την κατάθεση του κ. Τάσου Μπάνου νομικού συμβούλου του κ. Παπακωνσταντίνου εκείνη την εποχή για να επιβεβαιώσει ότι ουδέποτε έλαβε κάποια εντολή.

Τέλος κ. Καπελέρης αναφέρει, επίσης, στο υπόμνημά του ότι δεν υπάρχουν «εξ αντανακλάσεως» ευθύνες και υπογραμμίζει ότι από τις θέσεις που κατείχε ενήργησε στο πλαίσιο των καθηκόντων του και θεωρεί αδιανόητο να του καταλογίζονται ευθύνες που ανήκουν σε άλλους.

Αν δεν προκύψει κάτι νεότερο από την κατάθεση του κ. Διώτη, την Τρίτη, ολοκληρώνεται η έρευνα των δύο εισαγγελέων και ο φάκελος θα σταλεί στη Βουλή.