Στην Ιταλία, στο νοσοκομείο Bambino Jesus της Ρώμης, μεταφέρθηκε χθες Δευτέρα, ένα τρίχρονο κοριτσάκι προκειμένου να υποβληθεί σε μεταμόσχευση καρδιάς.
Το κορίτσι πάσχει από οξεία μυοκαρδίτιδα με βαριά καρδιακή ανεπάρκεια, με μοναδική λύση τη μεταμόσχευση καρδιάς.
Η περίπτωση του μικρού κοριτσιού αναφέρθηκε στους αρμοδίους του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) από τους θεράποντες γιατρούς του τα Χριστούγεννα.
Τότε ξεκίνησαν οι ενέργειες του ΕΟΜ για την ανεύρεση του κατάλληλου κέντρου στο εξωτερικό, προκειμένου να υποβληθεί το παιδί σε μεταμόσχευση.
Ύστερα από πολλές επικοινωνίες και διευθετήσεις όλων των επιμέρους ζητημάτων, χθες η μικρή ασθενής μεταφέρθηκε με αεροσκάφος Empire της Πολεμικής Αεροπορίας στη Ρώμη.
Όπως έγινε γνωστό, έπειτα από αίτημα του ΕΚΑΒ, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος έδωσε εντολή και απογειώθηκε από την αεροπορική βάση της Ελευσίνας αεροσκάφος Embraer της Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο μεταφέρει το κοριτσάκι, που πάσχει από καρδιακή ανεπάρκεια, προκειμένου να υποβληθεί σε μεταμόσχευση καρδιάς σε νοσοκομείο της Ρώμης.

Το κοριτσάκι θα υποβληθεί σε επέμβαση τοποθέτησης τεχνητής υποστήριξης της καρδιάς, έως ότου βρεθεί το κατάλληλο μόσχευμα.

Να σημειωθεί ότι η ανεύρεση του κέντρου υποδοχής έγινε βάσει της διακρατικής συμφωνίας μεταξύ των Οργανισμών Μεταμοσχεύσεων της Ελλάδας και της Ιταλίας για παραπομπή στη γείτονα χώρα περιστατικών, τα οποία δεν αντιμετωπίζονται στην Ελλάδα.