Ένα σενάριο με πρωταγωνιστές την αριστοκρατική οικογένεια Crawley και το υπηρετικό προσωπικό της. Ιντριγκες, χαρές, θάνατοι, έρωτες… Μια πολυτάραχη καθημερινότητα που χρονολογικά εντάσσεται λίγο πριν αλλά και κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και λαμβάνει χώρα στον πύργο Highclere Castle, στο Hampshire.

Σχεδιασμένος το 1842 από τον άγγλο αρχιτέκτονα Sir Charles Barry καταλαμβάνει μια έκταση που υπολογίζεται στα 4.047 στρέμματα! Μόνο στον πρώτο όροφο διαθέτει 11 κρεβατοκάμαρες ενώ συνολικά, και στα υπόλοιπα επίπεδα, φτάνουν σχεδόν τις 50.

  

Η διακόσμηση – την οποία επιμελείται η γνωστή σκηνογράφος Judy Farr – παραπέμπει στο στυλ Edwardian παρά το γεγονός ότι η art deco βρισκόταν τότε στην ακμή της.

                                             

Βαριά ξύλινα έπιπλα, φλοράλ ταπετσαρίες, βελούδινοι καναπέδες, εντυπωσιακά κηροπήγια, χρυσές λεπτομέρειες, περίτεχνα σκαλίσματα: μερικά από τα στοιχεία που συνθέτουν τα πλάνα του Downton Abbey και σίγουρα αποτελούν πηγή έμπνευσης για σύγχρονες εφαρμογές και ιδιαίτερους διακοσμητικούς πειραματισμούς.