300.000 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο είναι η ταχύτητα του φωτός στο κενό –αξεπέραστο όριο στο Σύμπαν.
200.000 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο είναι η ταχύτητα του φωτός όταν διαπερνά το γυαλί.
Aπειρη σε στιγμιαία διαστήματα είναι η ταχύτητα που αγγίζει το φως όταν διαπερνά ένα νέο νανοϋλικό που αναμένεται να χρησιμοποιηθεί σε υπολογιστές.

Κάντε κράτηση για… σεξ!
Αυτό τουλάχιστον κάνουν τα αρσενικά του Ooencyrtus kuvanae, ενός είδους σφήκας που ζει στην Ιαπωνία, αλλά έχει εισαχθεί σε πολλές χώρες και χρησιμοποιείται για τον έλεγχο βλαβερών εντόμων. Πιθανότατα δε οι επιστήμονες να μην είχαν προσέξει αυτή την ιδιαίτερη τακτική αν το εν λόγω έντομο δεν ήταν τόσο χρήσιμο. Οπως αναφέρουν με άρθρο τους στην επιθεώρηση Behavioural Processes οι καναδοί ερευνητές που μελέτησαν τις συνήθειες αυτής της σφήκας, τα αρσενικά σπεύδουν να ακουμπήσουν με τις κεραίες τους τις νεαρές σφήκες. Με τον τρόπο αυτόν κοινοποιούν στα υπόλοιπα αρσενικά την επιθυμία τους για αποκλειστικότητα της εν λόγω «δεσποσύνης», επιθυμία η οποία γίνεται σε κάθε περίπτωση αποδεκτή από τη θηλυκή, καθώς αυτή αρνείται ύστερα τη συνεύρεση με άλλους επίδοξους εραστές. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι ενώ τα οφέλη αυτής της πρακτικής για το αρσενικό είναι προφανή (τους δίνει τη δυνατότητα να έχουν ολόκληρο «χαρέμι»), δεν έχουν εξήγηση για τη συμπεριφορά των θηλυκών.

Χαζή ερώτηση
Αφού οι πρώτοι άνθρωποι γεννήθηκαν στην Αφρική και είχαν σκούρο δέρμα, πώς προέκυψε η λευκή φυλή;

Το χρώμα του δέρματος καθορίζεται από την ποσότητα μελανίνης που βρίσκεται κάτω από αυτό. Η μελανίνη μάς προστατεύει από την υπεριώδη ακτινοβολία, η οποία είναι αυξημένη στον Ισημερινό και μειώνεται καθώς πηγαίνουμε προς τους πόλους. Οταν λοιπόν οι πρόγονοί μας άφησαν την Αφρική και κινήθηκαν βορειότερα για να εποικίσουν την Ευρώπη, σαφώς διέθεταν το σκούρο «αφρικανικό» δέρμα. Το γεγονός όμως ότι στις βόρειες περιοχές της Γης ο ήλιος (και η ακτινοβολία του) ήταν όλο και λιγότερος κατέστησε τη μελανίνη αχρείαστη. Οι ερευνητές υπολογίζουν ότι πριν από 6.000 ως 12.000 χρόνια άρχισε να λιγοστεύει η μελανίνη στο δέρμα των «αποίκων» της ευρωπαϊκής ηπείρου καθώς εκτός από αχρείαστη ήταν και επιβλαβής: βλέπετε, η υπεριώδης ακτινοβολία βοηθά στη σύνθεση της απαραίτητης βιταμίνης D.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ