Απρόβλεπτες εξελίξεις σε πολιτικό και κοινωνικό πεδίο προμηνύονται μετά τα τελευταία γεγονότα στο κέντρο των Αθηνών και την κεντρική επιλογή της κυβέρνησης να προχωρήσει στην εφαρμογή του δόγματος «νόμος και τάξη». Η επιχείρηση «Ανακατάληψη των πόλεων» –κεντρικό σύνθημα του πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά -, με τις επεμβάσεις της Ελληνικής Αστυνομίας σε χώρους-σύμβολα των ακροαριστερών και αναρχοαυτόνομων δυνάμεων, οδήγησε σε σφοδρή σύγκρουση με τον ΣΥΡΙΖΑ, αν και ανέδειξε την εσωτερική αντίφαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ωστόσο οι προχθεσινές επιθέσεις με γκαζάκια σε σπίτια δημοσιογράφων θορύβησαν την κυβέρνηση, ενώ φαίνεται ότι προβλημάτισαν και την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα το κλίμα έχει ήδη πολωθεί αρκετά και με τις εξελίξεις στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ που αποδεικνύει πόσο εύκολα μπορεί η πολιτική αντιπαράθεση να πλήξει και την κυβερνητική συνοχή.
Υπό την παραδοχή ακόμη και του κ. Αλέξη Τσίπρα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει κάμψη στη δυναμική του, η τρικομματική συγκυβέρνηση θα προσπαθήσει να στριμώξει πολιτικά την αξιωματική αντιπολίτευση, αξιοποιώντας στο έπακρο εμπρηστικές δηλώσεις βουλευτών και στελεχών της, ενώ θα αναδεικνύει όποιες κινήσεις θεωρούν ότι κινούνται εκτός του λεγόμενου «αστικού» και «θεσμικού» πλαισίου και παραπέμπουν στον ακτιβισμό και, στην πιο ακραία τους μορφή, στην αναρχία.
Η επιλογή της κυβέρνησης αποτελεί μια ριψοκίνδυνη άσκηση πολιτικής, καθώς δεν θα εκτελεστεί απλώς επί χάρτου, αλλά σε κοινωνικό επίπεδο, όπου μπορεί ανά πάσα στιγμή να πυροδοτηθούν ανεξέλεγκτες εξελίξεις.
Υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πιεστεί αρκετά και δεν θα είναι εύκολο να θυσιάσει τη μεγάλη μάζα αστών ψηφοφόρων που υποδέχθηκε και η οποία διαπιστώνει καθημερινά ότι ξεθωριάζει, αργά αλλά σταθερά, το διακύβευμα «μνημόνιο» – «αντιμνημόνιο».
Θεωρούν ότι η πίεση που θα ασκηθεί θα αναγκάσει τον κ. Τσίπρα να κινηθεί με πιο θεσμικό και ρεφορμιστικό τρόπο και να αλλοιώσει και άλλο τη φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ, καθιστώντας τον αρκετά πιο ευάλωτο στις αστικές δυνάμεις, ώστε να τον αποδυναμώσουν περαιτέρω και να τον εμφανίσουν ως συστημικό παράγοντα.
Αν το πράξει αυτό, εκτιμούν στην κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας δεν θα ικανοποιήσει τις διάφορες συνιστώσες με χαμηλή επιρροή, ενώ ενδέχεται να απολέσει την πρωτοκαθεδρία μετά τον Δεκέμβριο του 2008 στον κοινωνικό ακτιβισμό από εξωκοινοβουλευτικές και αναρχικές ομάδες.
Η κρίσιμη ψηφοφορία


Στο Μέγαρο Μαξίμου επιθυμούν να σφυρηλατηθεί περισσότερο η κυβερνητική συνοχή και εκτιμούν ότι σταδιακά ο κυβερνητικός συνασπισμός θα παίρνει περισσότερες πολιτικές ανάσες για να αντέξει και την κοινωνική πίεση, η οποία θα είναι μεγάλη το επόμενο διάστημα, λόγω της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής.
Γι’ αυτό και έχουν αποφασίσει να παραχωρήσουν ζωτικό πολιτικό χώρο και στο ΠαΣοΚ και στη ΔΗΜΑΡ, για να ενισχυθούν και επικοινωνιακά και πολιτικά (θα τοποθετηθούν αρκετά στελέχη τους στον κρατικό μηχανισμό σε θέσεις-κλειδιά), όσο αυτό είναι εφικτό, ώστε να ξεπερνούν τα προβλήματα που έχουν και να εμφανίζονται στην κοινή γνώμη ως πραγματικοί εταίροι και όχι κομπάρσοι.
Δεν είναι τυχαία η απόφαση να προβάλει πρώτος ο κ. Φ. Κουβέλης την πρόταση για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τη λίστα Λαγκάρντ με φόντο τον πρώην υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και να συμφωνήσει στη συνέχεια το ΠαΣοΚ και το πρωθυπουργικό γραφείο, μετά τις συνεννοήσεις που έκανε ο υπουργός Επικρατείας κ. Δ. Σταμάτης.
Στο πλαίσιο της σφυρηλάτησης της κυβερνητικής συνοχής, το πρωθυπουργικό γραφείο έχει δώσει εντολή να στηριχθεί μέχρι τέλους ο κ. Βενιζέλος στο θέμα της λίστας Λαγκάρντ και να επιμείνουν στην αρχική γραμμή ότι υπάρχουν ενδείξεις ενοχής μόνο για τον κ. Παπακωνσταντίνου.
Η κρίσιμη μάχη θα δοθεί στη Βουλή κατά τις ψηφοφορίες για την Προανακριτική, αλλά παρά τα αρνητικά μηνύματα δεν φαίνεται ότι θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις, αν και πολλοί βουλευτές της ΝΔ θα καταψηφίσουν την παραπομπή Βενιζέλου με «κρύα καρδιά».
Βεβαίως υπάρχει φόβος για το τι μήνυμα θα βγάλει η κάλπη για τους πρώην πρωθυπουργούς κκ. Λ. Παπαδήμο και Γ. Παπανδρέου, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής την προσεχή Τρίτη για το πώς θα γίνει η ψηφοφορία, δηλαδή αν θα ψηφίσουν είτε επί των προτάσεων είτε για τα πρόσωπα.
Οι λεπτές ισορροπίες


Εν μέσω του θερμού κλίματος που διαμορφώνεται, η κυβέρνηση προσπαθεί να λειτουργήσει ομαλά, ενώ αναδεικνύεται όλο και πιο πολύ ότι ο τρικομματικός κυβερνητικός συνασπισμός αποτελεί μια διαρκή άσκηση ισορροπιών.
Η κατάσταση, παρά τις δημοσκοπήσεις που καταγράφουν ελαφρά πολιτική στροφή, θεωρείται ακόμη δύσκολη και χρειάζεται, όπως λένε από το Μέγαρο Μαξίμου, μεγάλη προσπάθεια για να δημιουργηθούν συνθήκες ανατροπής του πολιτικού σκηνικού.

«Ολα θα κριθούν στην πράξη»
λένε υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές που μιλάνε για τη δυσκολία του νυν κυβερνητικού εγχειρήματος, καθώς πολλές φορές συγκρούονται τρεις διαφορετικές αντιλήψεις.
Προ ημερών κατεγράφη μίνι ανταρσία από βουλευτές της ΔΗΜΑΡ στο νομοσχέδιο για τις συγχωνεύσεις φορέων του Δημοσίου. Ενταση υπήρξε και με την άρνηση, για μία ακόμη φορά, του υπουργού Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα σε προτάσεις του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ για φοροελαφρύνσεις στους οικονομικά ασθενέστερους.
Η άλλη κρίσιμη κοινοβουλευτική αναμέτρηση είναι η ψηφοφορία για το νομοσχέδιο-πακέτο των επτά πράξεων νομοθετικού περιεχομένου που θα γίνει με συνοπτική διαδικασία. Ο Πρωθυπουργός έχει διαμηνύσει ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τη διευθέτηση νομικών εκκρεμοτήτων σχετικά με τη δόση των 9,2 δισ. ευρώ του Ιανουαρίου.
Ο βασικός στόχος είναι να κυλήσουν όλα ομαλά και να έχουν κλείσει όλα τα προαπαιτούμενα εν όψει του Eurogroup της 21ης Ιανουαρίου, όπου και αναμένεται να δοθεί το τυπικό «πράσινο φως» για το υπόλοιπο τμήμα της δόσης, ενώ στις 16 του μηνός θα συνεδριάσει το ΔΣ του ΔΝΤ για να εγκρίνει τη δική του συμμετοχή, ύψους 3,6 δισ. ευρώ.
Στρατηγική
«Αποδυναμώστε τον Τσίπρα»
Κεντρική επιλογή των κυβερνητικών εταίρων είναι να αναδειχθεί στον μέγιστο βαθμό η διγλωσσία του ΣΥΡΙΖΑ σε μια σειρά κρίσιμα ζητήματα, ώστε να δοθεί η αίσθηση στην κοινή γνώμη ότι δεν υπάρχει αξιόπιστη εναλλακτική επιλογή.
Το πιο βασικό βήμα όμως είναι για τον Πρωθυπουργό να ενταθεί η πολιτική του δόγματος «νόμος και τάξη» που προωθεί η ΝΔ με στόχο να αποκαλύψει το, κατ’ αυτήν, άλλο προσωπείο του ΣΥΡΙΖΑ, στελέχη του οποίου ταυτίζονται με τον αντιεξουσιαστικό χώρο και υποστηρίζουν καταλήψεις κτιρίων, μη αποκηρύσσοντας τέτοιες πρακτικές.
Η μετάθεση της σύγκρουσης με τον ΣΥΡΙΖΑ σε άλλο πεδίο φαίνεται ότι ευνοεί αρκετά την κυβέρνηση, η οποία έχει μια πολύ καλή ευκαιρία και για αντιπερισπασμό από την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ που δημιουργεί ήδη πολλαπλές παρενέργειες για τον τρικομματικό συνασπισμό, εν όψει και της ψηφοφορίας την προσεχή Πέμπτη, αλλά και το επόμενο διάστημα, όταν θα αρχίσουν, όπως προβλέπονται, οι εργασίες της Προανακριτικής Επιτροπής.
Παράλληλα το ΠαΣοΚ με οδηγό τον πρόεδρό του κ. Ευ. Βενιζέλο θα αναλάβει τη θεσμική εξουδετέρωση του ΣΥΡΙΖΑ, αφού πρωταγωνιστεί στην πολεμική για το θέμα της λίστας Λαγκάρντ. Ηδη οι αναφορές στο «βρώμικο 1989» θεωρείται ότι επιχειρούν να ξυπνήσουν τον όποιο κομματικό πατριωτισμό των ψηφοφόρων του ΠαΣοΚ, θυμίζοντάς τους τη συγκυβέρνηση ΝΔ και Συνασπισμού και την παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο.
Επίσης στη στρατηγική μείωσης της επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ θα διαδραματίσουν ιδιαίτερο ρόλο και τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ που θα επιχειρούν την εξ αριστερών κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ. Ηδη προ ημερών έγινε η πρώτη δυναμική αντίδραση, με τον βουλευτή Επικρατείας κ. Σπ. Λυκούδη να καταγγέλλει τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν καταδίκασε την κατάληψη των γραφείων της ΔΗΜΑΡ, κίνηση που δεν συνάδει με ένα αριστερό κόμμα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ