H αύξηση…
  • Στις 5 Φεβρουαρίου η Τράπεζα Αττικής έχει συγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση με βασικό θέμα την ενίσχυση των ιδίων κεφαλαίων της ως 400 εκατ. ευρώ με στόχο να συνεχίσει την αυτόνομη πορεία της, αφού θα πληροί τα ελάχιστα κριτήρια στους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.
  • Τα νέα κεφάλαια θα προέλθουν από την αύξηση κεφαλαίου κατά 199,4 εκατ. ευρώ με καταβολή μετρητών και από την έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου ως 200 εκατ. ευρώ.
…οι όροι
  • Ενδιαφέρον έχει ότι ενώ η αύξηση κεφαλαίου θα γίνει με δικαίωμα προτίμησης των παλαιών μετόχων, στην έκδοση του ομολογιακού θα έχουν δικαίωμα απόκτησης ομολογιών μόνο όσοι μέτοχοι (παλαιοί και νέοι) συμμετάσχουν στην αύξηση που θα έχει προηγηθεί.
  • Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης ο βασικός μέτοχος της τράπεζας, που είναι το ΤΣΜΕΔΕ με 42%, είναι διατεθειμένος να συνεισφέρει ως και 200 εκατ. ευρώ –κατά προτίμηση «σπασμένα» 100 εκατ. ευρώ στην αύξηση και 100 εκατ. ευρώ στην έκδοση του ομολογιακού -, καλύπτοντας το 50% της κάθε έκδοσης, δηλαδή πάνω από το ποσοστό που του αναλογεί.
…και οι θεσμικοί
  • Η συμμετοχή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, που ελέγχει το 20% της τράπεζας, και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, που κατέχει 19,3%, φαντάζει σενάριο επιστημονικής φαντασίας υπό τις παρούσες συνθήκες ρευστότητας.
  • Εν ολίγοις τα στελέχη της Τράπεζας Αττικής θα βγουν στις αγορές για να συγκεντρώσουν τα υπόλοιπα κεφάλαια προβάλλοντας το ελκυστικό επιτόκιο που θα έχει –όπως πληροφορείται η στήλη –το ομολογιακό δάνειο.
Το ράλι…
  • Η μετοχή του ΟΠΑΠ έχει επιδοθεί σε ένα τρελό ράλι από τον Σεπτέμβριο του 2012, όταν ανακοινώθηκαν η φορολογία με συντελεστή 30% επί των μεικτών κερδών και η φορολογία 10% στα κέρδη των παικτών από το πρώτο ευρώ.
  • Φρέσκα κεφάλαια –κυρίως από το εξωτερικό –μετά τη λήψη της δόσης και της απομάκρυνσης του κινδύνου της χρεοκοπίας της χώρας έχουν ενισχύσει τη μετοχή κατά 66% και από το χαμηλό των 3,86 ευρώ στις 19 Σεπτεμβρίου ξεπέρασε την εβδομάδα που έκλεισε τα 6 ευρώ.
…και ο προβληματισμός
  • Η εξέλιξη αυτή κανονικά θα έπρεπε να χαροποιήσει το ΤΑΙΠΕΔ που προωθεί την πώληση του 33% του Οργανισμού, αλλά, όπως μαθαίνει η στήλη, η διοίκηση του Ταμείου είναι τουλάχιστον προβληματισμένη.
  • Και αυτό διότι τα funds αλλά και οι στρατηγικοί επενδυτές που ενδιαφέρονται για τον Οργανισμό δεν φαίνονται διατεθειμένοι να υποβάλουν οικονομικές προσφορές που θα έχουν σχέση με την τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή.
  • Ετσι υπάρχει κίνδυνος να προκύψει χάσμα μεταξύ των προσφορών και της τρέχουσας αποτίμησης του διαγωνισμού και ίσως αυτή τη φορά το «take it or leave it» που αξίωσε η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ στον διαγωνισμό των λαχείων να μη βρει ευήκοα ώτα στους μνηστήρες του ΟΠΑΠ.
Το εργαλείο…
  • Φαίνεται ότι «λεφτά υπάρχουν» όταν πρόκειται για δουλειές της… τρόικας! Προ ημερών ανακοινώθηκε ότι το υπουργείο Ανάπτυξης «απέκτησε» από την «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ ένα πρόγραμμα που θα αφορά την ενίσχυση των μηχανισμών του ανταγωνισμού.
  • Βεβαίως, πριν από την τελική υπογραφή του υπουργού –Ανακοινώσεων –κ. Κωστή Χατζηδάκη, η οποία εξαγγέλθηκε «μετά φανών και λαμπάδων», υπάρχει αρκετό παρασκήνιο που αφορά το τίμημα του «εργαλείου». Η ιστορία άρχισε πριν από περίπου δύο χρόνια. Τότε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου κ. Στέφανος Κομνηνός ζήτησε να αγοράσει το υπουργείο το συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο τιμολογούνταν από τον διεθνή οργανισμό σε 650.000 ευρώ.
…και το αντίτιμο
  • Υπουργός ήταν ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ήταν κοινή η άποψη στο υπουργείο πως το πρόγραμμα κόστιζε ακριβά –τότε «λεφτά δεν υπήρχαν». Παζάρι στο παζάρι ο χρόνος πέρασε και μόνιμη επωδός από την πλευρά του κ. Χρυσοχοΐδη ήταν πως «αν δεν κατεβάσετε την τιμή, μπορούμε να καλυφθούμε από το ΙΟΒΕ».
  • Ο κ. Χρυσοχοΐδης αντικαταστάθηκε από την κυρία Αννα Διαμαντοπούλου, ο κ. Χορστ Ράιχενμπαχ (σκίτσο) έκανε εν τω μεταξύ αισθητή την παρουσία του στα κυβερνητικά πράγματα και το υπουργείο Ανάπτυξης ζήτησε να το βοηθήσει να αποκτήσει φθηνότερα το πρόγραμμα.
  • Η task force δεν κατόρθωσε τίποτε, αλλά επέμενε το πρόγραμμα να αποκτηθεί. Τελικώς βρέθηκε η φόρμουλα στη συνεργασία να συμπεριληφθεί και το ΙΟΒΕ και να προσληφθούν έλληνες ειδικοί. Και η κυρία Διαμαντοπούλου το υπέγραψε κατ’ αρχήν. Και την τελική υπογραφή την έβαλε ο κ. Χατζηδάκης. Τελικό κόστος; Μόλις 936.468 ευρώ!
  • Χουβαρντάδες…
Για δέσιμο
  • Στα τέλη Ιανουαρίου αναμένεται να καταθέσει τις τελικές προτάσεις της για την ελληνική ακτοπλοΐα η επιτροπή που συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου για τη μελέτη του ακτοπλοϊκού ζητήματος, υπό την προεδρία του πρώην γενικού γραμματέα Λιμένων κ. Γιώργου Βλάχου.
  • Οπως πληροφορείται η στήλη, η Επιτροπή Βλάχου, μεταξύ άλλων, θα προτείνει την πλήρη απελευθέρωση της εργασίας στην ακτοπλοΐα, τη μείωση του ΦΠΑ, την επανεξέταση του μέτρου της υποχρεωτικής δεκάμηνης δρομολόγησης πλοίων και την ανασύνταξη του ακτοπλοϊκού χάρτη, με σκοπό τη δημιουργία ενός νέου, σύγχρονου δικτύου θαλασσίων συγκοινωνιών.
  • Οπως σχολιάζουν στο «Βήμα» μέλη της επιτροπής, «η μόνη διέξοδος της ακτοπλοΐας από τη βαθιά κρίση είναι η περαιτέρω προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στην κοινοτική για τις εσωτερικές θαλάσσιες μεταφορές, που μας οδηγεί σε πλήρη απελευθέρωση του κλάδου».
  • Στο ερώτημα για τις αντιδράσεις της ναυτεργατικής πλευράς, θεωρούν ότι οι αντιδράσεις είναι δεδομένες. «Εδώ», λένε, «αντιδρά η Διεύθυνση Θαλασσίων Συγκοινωνιών του υπουργείου Ναυτιλίας στο μέτρο της πλήρους απελευθέρωσης της εργασίας, και δεν θα αντιδράσει η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία;».
  • Διευκρινίζουν ωστόσο ότι, έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα στην ακτοπλοΐα, δεν υπάρχουν άλλες λύσεις. «Η επόμενη λύση είναι το δέσιμο των πλοίων, ακόμη και η απόσυρση εταιρειών από τον κλάδο. Αν πάμε σε τέτοιες λύσεις, τότε θα χαθούν πολλαπλάσιες θέσεις εργασίας οριστικά και αμετάκλητα» τονίζουν.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ