***
Για πρώτη φορά στην ιστορία της Ακαδημίας Αθηνών τη θέση του προέδρου αναλαμβάνει ένας άνθρωπος του θεάτρου.
***
Ο Σπύρος Ευαγγελάτος (φωτογραφία).
***
Και είναι ο τέταρτος από ιδρύσεώς της, το 1926, που προέρχεται αμιγώς από τον χώρο των τεχνών.
***
Το 1930 ήταν ο Κωστής Παλαμάς. Τριάντα χρόνια μετά πρόεδρος έγινε ο ζωγράφος Επαμεινώνδας Θωμόπουλος (1962) και, τέλος, μία εικοσαετία αργότερα, ο μουσουργός Μενέλαος Παλάντιος (1983).
***
Τακτικό μέλος της Ακαδημίας από το 2005 στην έδρα Επιστήμη του Θεάτρου: Ιστορία, Φιλολογία, Θεωρία, ο καθηγητής του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών, σκηνοθέτης, μεταφραστής και ιδρυτής του Αμφι-θεάτρου (1975-2011), αποτελεί μία από τις κορυφαίες μορφές του πολιτισμού στη χώρα μας.
***
Με σπουδές στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (από όπου το 1970 πήρε με άριστα το διδακτορικό του), στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και εν συνεχεία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βιέννης, έγινε αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου μας. Το 1991 εξελέγη καθηγητής στο νεοσύστατο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, στην ίδρυση του οποίου συνέβαλε καθοριστικά. Ηταν επίσης διευθυντής στο ΚΘΒΕ και στη Λυρική Σκηνή, όπου ανέλαβε και καθήκοντα προέδρου.
***
Η μεγάλη προσφορά όμως του Σπύρου Ευαγγελάτου αφορά το θέατρο: έχει σκηνοθετήσει περισσότερα από 200 έργα, ενώ η συμβολή του στη διάσωση του επτανησιακού και του κρητικού θεάτρου είναι (σχεδόν) απόλυτη. Αν δεν τα είχε ξαναζωντανέψει, ορισμένα εξ αυτών θα παρέμεναν ξεχασμένα…
***
Ο «Φορτουνάτος» του Μάρκου Αντώνιου Φόσκολου, ο «Θυέστης» του Κατσαΐτη, ο «Χάσης» του Γουζέλη, ο «Κατσούρμπος» του Χορτάτση, ο «Ερωτόκριτος» του Κορνάρου αλλά και η «Μαρία Δοξαπατρή» του Δημητρίου Βερναρδάκη (εκ Μυτιλήνης)…
***
Παράλληλα έχει σκηνοθετήσει έργα από όλο το φάσμα της παγκόσμιας δραματουργίας, όπερες και φυσικά αρχαίο δράμα.
***
Η εγκατάσταση του νέου προέδρου θα γίνει στην πρώτη δημόσια συνεδρία της Ακαδημίας την Τρίτη (15/1) το απόγευμα. Η ομιλία του Σπύρου Ευαγγελάτου έχει θέμα «Η τρέλα του Ορέστη στην «Ορέστεια» του Αισχύλου και η «τρέλα» του Αμλετ στον «Αμλετ» του Σαίξπηρ».
***
Οταν είχε γίνει ακαδημαϊκός, σε μια συνέντευξή του είχε ομολογήσει ότι, καθώς ο πατέρας του, Αντίοχος Ευαγγελάτος, δεν μπήκε στην Ακαδημία, τη δική του είσοδο του την αφιερώνει. Αρα η προεδρία τού ανήκει.
***
Ρένη Πιττακή: άλλη μία ξεχωριστή ερμηνεία από την ηθοποιό του Θεάτρου Τέχνης στην παράσταση «Δεν μ’αγαπάς –Μ΄αγαπάς» της Φωτεινής Τσαλίκογλου, σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια, στο θέατρο Βασιλάκου.
***
To «Τζιβαέρι» της ξενιτιάς, το βιβλίο του Θανάση Νιάρχου (εκδόσεις Οδός Πανός) για τους μετανάστες, παρουσιάζεται επισήμως από πολιτικούς, συγγραφείς και δημοσιογράφους στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς την Παρασκευή 18 Ιανουαρίου, στις 7 μ.μ.
***
Αποσπάσματα θα διαβάσει ο Βασίλης Παπαβασιλείου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ