Πολλή προσπάθεια θα πρέπει να καταβάλει ο κ. Ι. Παπαντωνίου για να πείσει, την προσεχή Πέμπτη, τα μέλη της Eπιτροπής του «πόθεν έσχες» ότι ο λογαριασμός της συζύγου του κυρίας Σταυρούλας Κουράκου που εμφανίζεται στη λίστα Λαγκάρντ είναι «καθαρός». Και τούτο επειδή, όπως μου εξήγησαν, ο έτερος πολιτικός που η σύζυγός του εμφανίζεται επίσης στη λίστα Λαγκάρντ, ο κ. Γ. Βουλγαράκης, δεν έπεισε την Επιτροπή με τις εξηγήσεις που έδωσε και τον παραπέμπουν στην τακτική Δικαιοσύνη. Και να σκεφτείτε ότι το ποσό στον λογαριασμό της κυρίας Κατερίνας Πελέκη είναι μικρό σε σύγκριση με τα 1,3 εκατ. ευρώ που εμφανίζεται να έχει η σύζυγος του κ. Παπαντωνίου.
***
Βεβαίως ο πρώην υπουργός Αμύνης δεν δείχνει να ανησυχεί, γιατί όπως κατέθεσε στο υπόμνημά του στην Επιτροπή, ο λογαριασμός είναι στην ουσία ένα καταπίστευμα που σχηματίστηκε από την κυρία Κουράκου, την οικογένειά της και τον πρώην σύζυγό της κ. Θ. Ουσταμπασίδη ως διευθέτηση του συναινετικού τους διαζυγίου. Και αυτός ενάμιση χρόνο προτού ο κ. Παπαντωνίου αναλάβει το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, δηλαδή το 2000.
***
Σύμφωνα με όσα διάβασα στο υπόμνημα που απέστειλε ο κ. Παπαντωνίου, δικαιούχοι του λογαριασμού ήταν τα παιδιά της κυρίας Κουράκου τα οποία δεν είχαν δικαίωμα υπογραφής όσο καιρό ήταν ανήλικα. Κάτι που εν τέλει συνέβη με την ενηλικίωσή τους το 2008. Στο ίδιο υπόμνημα αναφέρεται ότι εν συνεχεία η κυρία Κουράκου αποσύρθηκε από τον λογαριασμό και τα παιδιά της το 2010 έφεραν τα χρήματα σε ελληνική τράπεζα πληρώνοντας τον αναλογούντα φόρο. Το ζητούμενο τώρα είναι να πεισθούν τα μέλη της Επιτροπής και αν όχι αυτά, τουλάχιστον οι δικαστικές αρχές.
***
Ο τρίτος πολιτικός που η σύζυγός του εμφανίζεται στη λίστα Λαγκάρντ είναι ο γραμματέας της ΝΔ κ. Εμ. Κεφαλογιάννης, που φαίνεται ότι έπεισε τα μέλη της Επιτροπής, τα οποία έμαθα δεν πρόκειται να τον παραπέμψουν στην τακτική Δικαιοσύνη. Πείσθηκαν οι συνάδελφοί του βουλευτές ότι ο λογαριασμός της συζύγου του στην ελβετική τράπεζα δεν ήταν δικός της αλλά της… γιαγιάς της, η οποία τον κληροδότησε στην κόρη της (πεθερά δηλαδή του κ. Κεφαλογιάννη).
***
Η σύζυγος του τέταρτου πολιτικού με τον οποίο ασχολήθηκε η Επιτροπή του «πόθεν έσχες» δεν εμφανίζεται να έχει λογαριασμό στην HSBC, ούτε το όνομά της να φιγουράρει στη λίστα Λαγκάρντ. Αντίθετα ο ίδιος εμφανιζόταν να είχε εξαφανίσει χρήματα από τον τραπεζικό του λογαριασμό. Ο κ. Π. Δούκας είχε δηλώσει περισσότερα χρήματα στο «πόθεν έσχες» του από όσςα βρέθηκαν και του ζητήθηκαν εξηγήσεις για το πού πήγαν τα υπόλοιπα: «Είχε αρνητικό τραπεζικό υπόλοιπο», όπως με διαβεβαίωσαν μέλη της Επιτροπής. Τελικά αποφάσισαν να μην τον παραπέμψουν στη Δικαιοσύνη, επειδή δικαιολόγησε πού πήγαν τα εξτρά χρήματα. Αλλωστε ο κ. Δούκας ξέρει πολύ καλά πώς να δικαιολογεί τις οικονομικές του εκκρεμότητες.
***
Τι είναι αυτό που κάνει άραγε τον κ. Π. Καμμένο (των Ανεξάρτητων Ελλήνων) να «πέφτει» στην αγκαλιά της Χρυσής Αυγής; Οι ασύμμετρες σχέσεις ή οι βαθύτερες ανάγκες που έχουν προκύψει μετά την αποχώρηση τόσων μελών από το κόμμα; Αταίριαστη βεβαίως δεν μπορείς να την πεις τη «συμμαχία» ακριβώς μιας και ιδεολογικά οι σφαίρες που κινείται η φιλοσοφία του κ. Καμμένου, μου λένε, ότι τέμνονται αρκούντως βαθιά με την ιδεολογία και με ορισμένες πολιτικές του ακραίου κόμματος του κ. Β. Μιχαλολιάκου. Λέτε όμως το γεγονός ότι η Χρυσή Αυγή έσπευσε αμέσως να «αγκαλιάσει» την πρόταση του κ. Καμμένου να προτείνει την παραπομπή του κ. Γ. Παπανδρέου και (κυρίως) του κ. Λ. Παπαδήμου να ήταν απλώς μια τυχαία συνεργασία;
***
Σας πληροφορώ ότι το θέμα το έψαξα και εκείνο που μου είπαν οι γνωρίζοντες είναι ότι ενώ ο κ. Καμμένος στην αρχή είχε επιτεθεί στη Χρυσή Αυγή (την είχε χαρακτηρίσει και «νεοναζιστικό κόμμα»), εν συνεχεία, μια καλή πρωία, ενημέρωσε μερικά από τα στελέχη του ότι ομαλοποιήθηκαν οι σχέσεις του με τη Χρυσή Αυγή. Ετσι τουλάχιστον μου είπαν συνεργάτες του. Ισως, όπως μου εξήγησαν, να έγινε αυτό μετά τις διαρροές ψηφοφόρων που είχε την εποχή που φλέρταρε με τον ΣΥΡΙΖΑ σε ένα κοινό αντιμνημονιακό πεδίο.
***
Κάποιο πουλάκι όμως από αυτά που κελαηδούν συχνά στα πέριξ του Συντάγματος μου υπενθύμισε ότι ο κ. Καμμένος έχει εις βάρος του πολλές αγωγές, με απαιτήσεις πολλών εκατομμυρίων και επιδιώκει τη βουλευτική ασυλία και στις επόμενες εκλογές με ζέση.
***
Να είστε βέβαιοι ωστόσο ότι ο κ. Λουκάς Παπαδήμος θα απαντήσει σε όσους επιχείρησαν να τον εμπλέξουν στην υπόθεση με το χαμένο CD και το αλλοιωμένο στικάκι της λίστας Λαγκάρντ, μια υπόθεση για την οποία δεν είχε την παραμικρή ιδέα. Να σημειώσω ότι αύριο θα του απονεμηθεί το «Αριστείο ΙΟΒΕ» για τη συμβολή του τα τελευταία χρόνια –ειδικά την περίοδο της πρωθυπουργίας του –στην ελληνική οικονομία και στη διατήρησή της στην ευρωζώνη σε μια ιδιαίτερα δύσκολη για τη χώρα περίοδο. Αλλωστε ο άνθρωπος υπηρεσία πρόσφερε και μάλιστα πολύτιμη, χωρίς καν να έχει ανάμειξη σε όσα γίνονταν με αλλοιώσεις στοιχείων και διαγραφή συγγενών από τη λίστα.
***
Σας έγραφα την περασμένη Κυριακή για τις κινήσεις που γίνονται (και μάλιστα με εντατικό ρυθμό) στον κεντρώο χώρο για τη δημιουργία νέων κομματικών σχηματισμών, φορέων, συνασπισμών κτλ. Τα νεότερα είναι ότι τώρα οι πάντες συνομιλούν με τους πάντες. Και δεν είναι μόνον ένας στενός κύκλος που αποτελείται από την κυρία Αννα Διαμαντοπούλου, τον κ. Λ. Τσούκαλη, τον κ. Ι. Ραγκούση και τον καθηγητή κ. Γ. Παγουλάτο που συνεννοούνται μεταξύ τους, αλλά έχουν γίνει συζητήσεις με τον κ. Γκ. Χαρδούβελη ενώ έγινε προσέγγιση με τον κ. Γ. Φλωρίδη και παλαιότερα ακόμα και με τον κ. Α. Λοβέρδο. Δεν γνωρίζω ποια θα είναι τα αποτελέσματα αυτών των συζητήσεων, αλλά όπως με ενημέρωσαν, έγινε λόγος και για την «Εξυπνη Ελλάδα», αλλά και για τη «Νέα Ελλάδα».
***
Ως γνωστόν, η Αριστερά είναι το φροντιστήριο της Δεξιάς. Ο κ. Σαμαράς το γνωρίζει πολύ καλά, εξ ου και στο πλευρό του έχει τον κ. Χρ. Λαζαρίδη, με γνωστή θητεία στον χώρο της Αριστεράς και των κινημάτων (με την παλαιά, καλή έννοια…). Με αφορμή λοιπόν την πρόσφατη κυβερνητική εκστρατεία κατά του ΣΥΡΙΖΑ και των συνιστωσών του, παλαιός σύντροφος του κ. Λαζαρίδη επιδίωξε και επικοινώνησε μαζί του έπειτα από «καμιά 20αριά χρόνια», όπως εκμυστηρεύτηκε σε συνεργάτη μου. Και από την επικοινωνία κατανόησε ότι ο κ. Λαζαρίδης έχει «διαβάσει» πολύ καλά τη σημερινή Αριστερά και έχει αποφασίσει να την πολεμήσει στα αδύνατα σημεία της.
***
Το θέμα είναι ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι διαβασμένος ως προς τον κ. Λαζαρίδη και τις θεωρίες που έχει ασπαστεί και οργανώνει την αντεπίθεσή του. Μήπως η αναδίπλωση Τσίπρα είναι ένα από τα πρώτα βήματα της αντεπίθεσης αυτής και όχι μια απλή πολιτική στροφή; Μην ξεχνάμε ότι το ζητούμενο στην πολιτική, πέραν του αποτελέσματος, είναι και οι ψήφοι…
***
Το κατά πόσον η Ευρώπη γίνεται «γερμανική» είναι ένα ερώτημα που απασχολεί και τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο, ο οποίος θα παρευρεθεί στην αυριανή παρουσίαση στον Ιανό του βιβλίου «Η άνοδος και η πτώση της γερμανικής Ευρώπης» του δημοσιογράφου και συνεργάτη του «Βήματος» κ. Γ. Μαλούχου. Η παρουσίαση θα γίνει από τον Ευρ. Στυλιανίδη, υπουργό Εσωτερικών, τον κ. Μίμη Ανδρουλάκη, τον κ. Μάνο Καραγιάννη, επίκουρο καθηγητή Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, και τον συνθέτη κ. Π. Καλατζόπουλο ενώ θα συντονίζει ο κ. Μελέτης Μελετόπουλος, διδάκτωρ Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Γενεύης.
***
«Η Ελλάδα στη δίνη της κρίσης» είναι το θέμα του συνεδρίου που οργανώνει από αύριο στο Πάντειο το ΚΠΕ. Επί δύο ημέρες παλαιοί αλλά κυρίως νέοι πολιτικοί και κοινωνικοί επιστήμονες θα αναλύσουν και θα συζητήσουν τις πολιτικές όψεις και συνέπειες της κρίσης. Ορισμένα από τα θέματα είναι οι σεισμικές αλλαγές στο κομματικό σύστημα και στα επιμέρους κόμματα και η εκρηκτική εμφάνιση της ακροδεξιάς και της Χρυσής Αυγής.
***

Οταν είχε έλθει η κυρία Ανγκελα Μέρκελ στην Αθήνα, λέγεται ότι την είχε πλησιάσει ένας κυβερνητικός αξιωματούχος και της είπε: «Ξέρετε ότι έχουμε κι εμείς καγκελάριο στην Ελλάδα;». «Οχι, δεν το γνωρίζω. Ποιος είναι;» ρώτησε με τη σειρά της εκείνη. «Ο Αβραμόπουλος. Οταν ήταν δήμαρχος, είχε γεμίσει με κάγκελα τα πεζοδρόμια και τον βγάλαμε καγκελάριο» την πληροφόρησε ο συνομιλητής της γελώντας. Το περιστατικό αυτό μάλλον δεν συνέβη ποτέ. Κυκλοφορεί απλώς ως ανέκδοτο μεταξύ όσων επιχειρούν να πλήξουν ή να ειρωνευθούν τον υπουργό Εξωτερικών. Αλλά και εκείνος φροντίζει κάθε τόσο να συντηρεί το προσωνύμιό του.
***
Μεσημέρι Παρασκευής, για παράδειγμα, ούτε ένας, ούτε δύο, αλλά τέσσερις εργάτες είχαν καβαλήσει τα κάγκελα του εξωτερικού περιβόλου του υπουργείου και τα έτριβαν επί ώρες με γυαλόχαρτα και σβουράκια. Κάποια στιγμή μάλιστα βγήκε και ο ίδιος ο υπουργός να επιθεωρήσει τις εργασίες, καθώς κατ’ εντολή του προφανώς διατάχθηκε να ξαναβαφτούν όλα τα κάγκελα που είχαν αρχίσει να ξεθωριάζουν.
***
Βεβαίως συνήθως τα κάγκελα βάφονται την άνοιξη ή το καλοκαίρι, για να μη φθαρούν από τις βροχές και τα κρύα, αλλά προφανώς ο ναός της ελληνικής διπλωματίας κρίθηκε ότι δεν μπορεί να παραμείνει ως τότε απεριποίητος. Αλλωστε τι καγκελάριος θα ήταν ο υπουργός με κάγκελα βρώμικα και σκουριασμένα;

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ