«Με το δεξί» ξεκινά η νέα χρονιά για τον τουρισμό καθώς όλες οι μέχρι στιγμής ενδείξεις φανερώνουν σημαντική αύξηση του εισερχόμενου ρεύματος στη χώρα. Ηδη οι εκτιμήσεις για το 2013 από φορείς του κλάδου κάνουν λόγο για «ρεκόρ» στις αφίξεις, που αναμένεται να φθάσουν τα 17 εκατ. επισκέπτες, με τα έσοδα να ενισχύονται στα 11 δισ. ευρώ. «Αισιοδοξούμε ότι ο στόχος των 17 εκατ. επισκεπτών θα επιτευχθεί προσφέροντας 11 δισ. ευρώ άμεσα έσοδα και επιπλέον 1,5 μονάδα στο ΑΕΠ της χώρας» σημειώνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κ. Α. Ανδρεάδης επιβεβαιώνοντας τα «ιδιαίτερα ενθαρρυντικά» στοιχεία των κρατήσεων για το 2013 και τη «σαφή μεταστροφή της διεθνούς κοινής γνώμης υπέρ της χώρας».
Το θετικό κλίμα για την Ελλάδα διαπιστώθηκε μετά την Παγκόσμια Εκθεση Τουρισμού World Travel Market (WTM) τον Νοέμβριο στο Λονδίνο, όπου υπήρξε «σαφής μεταστροφή της διεθνούς κοινής γνώμης υπέρ της χώρας» σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα. Η βρετανική αγορά κινείται αυξητικά καθώς οι προκρατήσεις παρουσιάζουν σταθερή άνοδο, η οποία ξεπερνά το 20% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, που σημαδεύτηκε από «πάγωμα» κρατήσεων μετά την αναγγελία για διενέργεια δημοψηφίσματος στη χώρα. Αξιοσημείωτη άνοδο καταγράφουν και τα μεγέθη της γερμανικής αγοράς, με μέσο όρο που κυμαίνεται στο 20%, ενώ ενισχυμένος είναι και ο προγραμματισμός πτήσεων από τη Γαλλία. Εντονη είναι η κινητικότητα που καταγράφεται και από τη Ρωσία, με μεγάλο αριθμό προκρατήσεων να πραγματοποιείται, παρ’ ότι η περίοδος θεωρείται πρώιμη για τη συγκεκριμένη αγορά, ενώ ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει ποια θα είναι η στάση των ιταλών τουριστών καθώς οι οικονομικές εξελίξεις θα διαμορφώσουν τις επιλογές τους.

Αγώνας δρόμου για τη σεζόν

Την εφετινή σεζόν επιδιώκει να προλάβει η διαδραστική ιστοσελίδα της εταιρείας Marketing Greece καθώς προτεραιότητα είναι να έχει ολοκληρωθεί ως τον Ιούνιο. Με την ολοκλήρωση του επιχειρησιακού σχεδίου της εταιρείας που στοχεύει στην προβολή του ελληνικού τουρισμού που συστήνει ο ΣΕΤΕ –με τη συνεργασία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) και της Ενωσης Εταιρειών Διαφήμισης και Επικοινωνίας Ελλάδας (ΕΔΕΕ) –από τη McKinsey & Company έχει ξεκινήσει η αναζήτηση κεφαλαίων και προσωπικού στελέχωσής της. Στο πλαίσιο αυτό με απόφασή του το διοικητικό συμβούλιο του ΣΕΤΕ διπλασιάζει εφέτος την ετήσια συνδρομή των μελών του έτσι ώστε το ποσό που αντιστοιχεί σε μία συνδρομή να χρηματοδοτήσει τη Marketing Greece, ενώ κάποια μέλη του Συνδέσμου θα καταβάλουν επιπλέον ποσά. Με βάση το επιχειρησιακό σχέδιο υπολογίζεται ότι το μετοχικό κεφάλαιο που απαιτείται κυμαίνεται μεταξύ 1,6 εκατ. ευρώ και 2,1 εκατ. ευρώ για να είναι βιώσιμη η εταιρεία ως και τον τρίτο χρόνο λειτουργίας της, προσδοκώντας έσοδα από την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και την υποστήριξη δράσεων προώθησης για λογαριασμό φορέων του τουρισμού όσο και από τη διαχείριση της ιστοσελίδας.

Κρατήσεις μέσω Internet

Τα πρώτα βήματα είναι να συγκεντρωθούν τα χρήματα, να στελεχωθεί η εταιρεία, ενώ ταυτόχρονα θα οργανωθούν γεύματα ενημέρωσης για τον ρόλο της. Παράλληλα η λειτουργία της θα κυρωθεί και νομικά, ιδιαίτερα για τη σχέση της με τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (ΕΟΤ), με προσθήκη στο πολυνομοσχέδιο που πρόκειται να καταθέσει στη Βουλή το υπουργείο Τουρισμού τις επόμενες ημέρες. «Ο,τι έχει να κάνει με branding και στρατηγική αφορά το κράτος» σημειώνει ο κ. Ανδρεάδης και προσθέτει ότι η εταιρεία θα επικεντρωθεί σε θέματα που σχετίζονται με μέσα ενημέρωσης, κοινωνικής δικτύωσης, δημόσιες σχέσεις και το εμπορικό σκέλος. Ο ίδιος επισημαίνει ότι το επικρατέστερο σενάριο είναι να «κουμπώσουν» τα δύο sites, δηλαδή το Visit Greece και αυτό που θα δημιουργήσει η Marketing Greece, το περιεχόμενο του οποίου θα εξειδικεύεται σε υπηρεσίες διαμονής, μεταφοράς και περιήγησης και σε τρίτο επίπεδο θα παραθέτει σύγκριση τιμών σε ταξιδιωτικά πακέτα (αεροπορικά – διαμονή και πιο εξειδικευμένα) μέσω διασύνδεσης με περισσότερες από μία διαδικτυακές μηχανές κρατήσεων (booking engines).
Εκρηξη από Ρώσους
Πάνω από ένα εκατομμύριο αναμένεται να είναι οι Ρώσοι που θα επισκεφθούν ελληνικούς προορισμούς την ερχόμενη περίοδο καθώς ήδη παρατηρείται ιδιαίτερα αυξημένη ζήτηση για τη χώρα. Η αύξηση στις προκρατήσεις από τη Ρωσία εκτοξεύθηκε σε ποσοστό 400% αυτή την περίοδο σε σύγκριση με πέρυσι, τονίζει η γενική διευθύντρια του ταξιδιωτικού οργανισμού Mouzenidis Travel στη Θεσσαλονίκη κυρία Λίκα Ζωσιμίδου, που δραστηριοποιείται στις αγορές της Ρωσίας και της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών. Οι προσδοκίες για τη ρωσική αγορά είναι έντονα αυξημένες καθώς το ενδεκάμηνο του 2012 οι αφίξεις σημείωσαν σημαντική άνοδο 20,6%, φθάνοντας στις 865.000 ταξιδιώτες, ενώ και οι εισπράξεις ενισχύθηκαν κατά 32,9% σε σχέση με το 2011 αγγίζοντας τα 970 εκατ. ευρώ. Ο αριθμός των τουριστών που διακίνησε η εταιρεία από τις κύριες αγορές δραστηριότητάς της το 2012 προς την Ελλάδα εκτιμάται ότι ξεπερνά τις 300.000 από 200.000 το 2011, ενώ το 2009 ήταν μόλις 80.000 τουρίστες. Βασικός παράγοντας παραμένει η διευκόλυνση της διαδικασίας θεωρήσεων, με προτεραιότητα την ταχύτητα έκδοσης σε 24 ώρες και την αύξηση του ποσοστού των πολλαπλών θεωρήσεων.

Βίζα «ολοταχώς» για τις αναδυόμενες αγορές
Θετικά τα αποτελέσματα του πιλοτικού προγράμματος θεωρήσεων εισόδου για πολίτες τρίτων χωρών

Πολιτική επιλογή αποτελεί η διευκόλυνση της διαδικασίας θεωρήσεων για την αύξηση της τουριστικής ροής από αναδυόμενες αγορές καθώς η δυναμική από Ρωσία, Κίνα και Τουρκία εντείνεται. Τα στοιχεία της περασμένης περιόδου είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και σε όλες τις προξενικές αρχές έχουν δοθεί οδηγίες βελτίωσης στο πλαίσιο των θεωρήσεων Σένγκεν για έκδοση των θεωρήσεων το αργότερο σε 48 ώρες και εξαίρεση από την αυτοπρόσωπη παρουσία των καλής πίστης ταξιδιωτών. Την ίδια ώρα λειτουργούν 16 Visa Centers για τη συλλογή δικαιολογητικών στη Ρωσία, δύο στην Κίνα (Πεκίνο, Σανγκάη), 12 στην Ινδία και έξι στην Τουρκία.
Σημαντική άνοδος σε έκδοση θεωρήσεων καταγράφεται με βάση τα στοιχεία που έχει συλλέξει το υπουργείο Εξωτερικών από τις προξενικές αρχές για το 11μηνο του 2012. Πιο συγκεκριμένα, από το Γενικό Προξενείο της Μόσχας εκδόθηκαν 575.000 θεωρήσεις, αυξημένες κατά 28% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2011, ενώ 30% αυτών ήταν θεωρήσεις πολλαπλών εισόδων, που έφθασαν τις 152.685. Αντίστοιχα το Γενικό Προξενείο του Νοβοροσίσκ εξέδωσε 34.000 θεωρήσεις, ενισχυμένες κατά 58%, και της Πετρούπολης 36.000, αυξημένες κατά 14%. Στην Κίνα το Γενικό Προξενείο της Σανγκάης εξέδωσε 9.200 θεωρήσεις εισόδου, ενισχυμένες κατά 45% από την ίδια περίοδο του 2011, του Πεκίνου 10.600, αυξημένες κατά 15%, και της Γκουανγκζού 2.400, ενισχυμένες κατά 40%. Στην Οδησσό εκδόθηκαν 11.600 θεωρήσεις, ενισχυμένες κατά 40%, στο Κίεβο 55.000, αυξημένες κατά 96%, και στη Μαριούπολη 16.800, αυξημένες κατά 116%.
Πάνω από 500.000 εκτιμάται ότι αριθμούν οι Τούρκοι που ταξίδεψαν στην Ελλάδα την περυσινή χρονιά, με το ρεύμα να παρουσιάζει αυξητική τάση. Το 11μηνο του 2012 το Γενικό Προξενείο Κωνσταντινούπολης χορήγησε 55.262 θεωρήσεις εισόδου, αυξημένες κατά 55,65% από πέρυσι (35.502 το 11μηνο του 2011), το Προξενείο Αδριανούπολης εξέδωσε 10.000 θεωρήσεις, αυξημένες κατά 50%, και η Αγκυρα 5.500, ενισχυμένες κατά 25%.
Παράλληλα ιδιαίτερα θετικά και ενθαρρυντικά αποτιμώνται τα αποτελέσματα του πιλοτικού προγράμματος θεωρήσεων εισόδου για πολίτες τρίτων χωρών από την Τουρκία που εφαρμόστηκε σε πέντε νησιά (Ρόδο, Κω, Σάμο, Χίο και Λέσβο) από τις 7 Ιουνίου ως τις 30 Σεπτεμβρίου 2012. Το πρόγραμμα αυτό θα διατηρηθεί στα πέντε νησιά, ενώ στις προθέσεις του υπουργείου Εξωτερικών είναι να διευρυνθεί και σε άλλες περιοχές. Με βάση τον απολογισμό του προγράμματος χορηγήθηκαν 5.793 θεωρήσεις συνολικά, με τις περισσότερες να έχουν εκδοθεί στη Λέσβο και στη Ρόδο (1.327 και 1.323 αντίστοιχα). Την πρώτη θέση κατέχουν οι τούρκοι πολίτες (5.220), ενώ ακολουθούν με μικρότερους αριθμούς οι Ρώσοι (324) και οι Ουκρανοί (96).

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ